martie 2014
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2014

 

În premieră în acest an, Festivalul Internaţional de Film Bucureşti propune o scurtă selecţie de filme lansate în cadrul prestigiosului Festival de Film de la Veneţia. Sylvain Auzou, selecţionerul Venice Days, va aduce la Bucureşti, sub denumirea Venice Days Presents, trei filme care au făcut istorie: Belle Vie / Viaţă frumoasă, extraordinarul debut în lungmetraj al lui Jean Denizot, primit cu ovaţii la Salonic şi Angers; Bethleem, primul film tânărului Yuval Adler, laureat cu 7 premii (din 13 nominalizări) la Premiile Academiei de Film din Israel, şi C.R.A.Z.Y, filmul cu care Jean-Marc Vallée a câştigat aprecierea criticii internaţionale, cu aproape 10 ani înainte de dublu-oscarizatul Dallas Buyers Club.
 



 
La fel ca în fiecare an, Festivalul Internaţional de Film Bucureşti va acorda un Premiu de Excelenţă. Laureatul din acest an este Dan Nuţu, în cinstea căruia festivalul va proiecta Rătăcire (regia Alexandru Tatos, pe un scenariu de Alexandru Tatos şi Ion Băieşu), film de la a cărui premieră s-au împlinit în 2013, 35 de ani.
 
Pe 14 decembrie 2013 ne-a părăsit Peter O'Toole. În cadrul ediţiei cu numărul 10, echipa Bucureşti IFF a decis să difuzeze, in memoriam, epicul Lawrence of Arabia (1962, regia David Lean), cîştigător a şapte premii Oscar (nu şi rol principal masculin!). Filmul va fi proiectat în versiune integrală, restaurată digital.

 

 
Pe 2 februarie 2014 ne-am despărţit de Philip Seymour Hoffman. Clasicul modern Magnolia (1999, regia Paul Thomas Anderson), câştigător al Ursului de Aur la Berlin (şi al nici unui premiu Oscar!), va fi proiectat, in memoriam, într-o copie restaurată digital.

 

 
Tot într-o copie restaurată digital va fi prezentat, într-o proiecţie specială la Club Control, Stop Making Sense, seminalul film-concert Talking Heads regizat de Jonathan Demme şi de la a cărui premieră se împlinesc în 2014, 30 de ani. La acest eveniment intrarea va fi liberă.

 


Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 26 martie - 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu şi Institutul Cervantes.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus