martie 2014
Festivalul de Film Documentar One World România, 2014
Green Gold (Germania, 2012, regia: Barbara Marheineke) este un pseudo-documentar. Se desfăşoară într-o lume reală şi conţine evenimente reale, însă premisele ţin de domeniul imaginaţiei - undeva în Irak, s-ar fi găsit o sursă de energie practic inepuizabilă, sub forma unui animăluţ verde, cu antene. Primul astfel de exemplar a fost botezat George.

George şi neamul lui sunt adevăratele motive ale războaielor din Irak şi ale staţionării trupelor americane acolo. De fapt, s-ar părea că rasa şi beneficiile pe care le aduce stau la baza a tot ce se întâmplă în lume la nivel macro-politic. Militari, academicieni şi oameni de ştiinţă ajută la recompunerea istoriei animăluţelor, de la descoperire şi până la exterminarea neintenţionată.

Scurtmetrajul este o fabulă, cu dinamica modelată realist astfel încât să reflecte patternul pe care îl urmează cam orice descoperire monumentală. Secretul este aflat şi folosit în necunoştinţă de cauză de persoane care nu pricep cum funcţionează. Ulterior, este observat de savanţi care îi înţeleg importanţa şi dau de veste marilor puteri care, la rândul lor, fac astfel încât să pună mâna pe noutate. Economia se dă peste cap, lăcomia ajunge la putere şi totul pare aranjat pentru o lume utopică, în care ne vom bucura de resurse nelimitate. Apoi, ceva dă greş şi rudele lui George încep să moară rând pe rând, până la ultimul exemplar.

Rămânem cu conştiinţa amară a faptului că, în esenţă, comportamentul celor învăţaţi nu este cu nimic mai presus de cel al sălbaticilor. Până la a ajunge la premisele pentru echilibru, omenirea mai are cale lungă. Nu părem pregătiţi nici măcar să primim miracole mură-n gură.

Descarcă broşura One World Romania, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus