martie 2014
Al doilea joc
Al doilea joc, documentarul cu valoare personală, film experiment al regizorului Corneliu Porumboiu, va intra în cinematografe din 4 aprilie 2014. Pelicula prezintă meciul de fotbal dintre echipele FC Dinamo şi FC Steaua din iarna anului 1988, partidă disputată pe o ninsoare abundentă şi arbitrată la centru de tatăl regizorului, pe-atunci arbitrul Adrian Porumboiu. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

Dinamo - Steaua 0-0
3 decembrie 1988, stadion "Dinamo"

Dinamo: Stelea - Mihăescu, Rednic, Andone, Varga - Lupu, Lupescu, Mateuţ, Sabău - Vaişcovici (69 Răducioiu), Cămătaru. Antrenor: Mircea Lucescu
Steaua: Lung - D. Petrescu, Iovan, Belodedici, Ungureanu - T. Stoica, Rotariu, Hagi, I. Dumitrescu - Lăcătuş, Piţurcă (69 Balint). Antrenor: Anghel Iordănescu
Arbitrii: Ad. Porumboiu (Vaslui). Asistenţi: I. Crăciunescu (Rm. Vîlcea), M. Salomir (Cluj)

Despre acest film-document, Corneliu Porumboiu spune: "Este un meci de fotbal între Steaua Bucureşti şi Dinamo Bucureşti, disputat pe 3 decembrie 1988. Tatăl meu a fost atunci arbitru la centru. L-am revăzut împreună cu el, 25 de ani mai târziu."

Însă, pentru Corneliu Porumboiu, Al doilea joc este chiar mai mult decât un film sau un meci. Regizorul îşi aminteşte: "Când aveam şapte ani, cineva a sunat acasă şi mi-a spus că, dacă tatăl meu va continua să arbitreze, într-o zi va ajunge în sicriu. Tata a continuat să arbitreze. Eu am început să învăţ regulile jocului, convins fiind că, dacă tata nu va greşi, nimeni nu-i va face rău. Niciodată nu mi-a fost atât de frică aşa ca la acest meci. Ştiam bine regulile jocului, eram un arbitru în faţa televizorului, dar din acest meci n-am înţeles nimic. Ningea de parcă ar fi fost sfârşitul lumii.

Am simţit nevoia să revăd acest meci împreună cu el. Pe parcursul meciului, intenţiile mele iniţiale s-au topit în joc. Mi-am dat seama că, în timp, pentru mine, jocul a devenit altceva."

Al doilea joc va avea premiera la cinema Elvire Popesco, în seara de 3 aprilie 2014, iar din 4 aprilie 2014 va rula, într-o primă perioadă, la Cinemateca Union (4-10 aprilie 2014), Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român (4, 5, 6 aprilie, apoi în 18 şi 19 aprilie 2014), Elvire Popesco (17, 20, 24 şi 27 aprilie 2014), Cinema Studio (18 - 24 aprilie 2014). Pelicula va ajunge şi la Cluj, la TIFF, dar vor fi şi două proiecţii în perioada 18 - 24 aprilie 2014, la Cinema Victoria, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Filmul a făcut o "figură frumoasă" la Festivalul de la Berlin 2014

Al doilea joc / The Second Game a avut prima proiecţie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia a 64-a (06 - 16 februarie 2014). Lungmetrajul a participat la Festival, în afara competiţiei, în cadrul secţiunii Forum, cea dedicată filmelor experimentale.

La proiecţia de presă de la Berlin, Al doilea joc / The Second Game, lungmetrajul propus de Corneliu Porumboiu (A fost sau n-a fost?, Poliţist, adjectivCând se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism) a umplut în câteva minute sala de la CinemaxX, după ce, iniţial, jurnaliştii prezenţi chiar au stat la coadă.

Al doilea joc / The Second Game a fost apreciat atât în presa de specialitate de la noi, cât şi în presa internaţională. Iată mai jos câteva pasaje din publicaţii precum HotNews.ro, FilmReporter.ro şi The Hollywood Reporter.

"Al doilea joc e o lecţie de fotbal, de cinema, de istorie, dar şi o lecţie de viaţă", (HotNews.ro)

Iulia Blaga, corespondentul HotNews.ro la Festivalul de la Berlin scrie: "Încerc să îmi amintesc haiku-ul cu greierele care s-a pierdut în cântec cu totul pe care îl ştiam în liceu. Filmul lui Corneliu Porumboiu e despre memorie, cinema, fotbal, istorie şi multe alte lucruri. Arăţi convenţia şi pe urmă dispari în ea, a spus regizorul după premiera mondială cu sala plină de la Delphi Filmpalast, întrebat dacă e o legătură între fotbal şi film. Clasa unui arbitru înseamnă să asigure cursivitatea jocului, spusese şi tatăl său pe ecran. (...) Ce vedem nu e realitatea, nu e un meci comentat de la faţa locului, ci un comentariu asupra unui alt comentariu asupra realităţii.

Pe fundal, ca în Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu de Andrei Ujică (cu care filmul lui Porumboiu împarte paradigma), se vede poporul, cei mulţi şi anonimi care stau imobili în tribune, cu umbrelele deschise, tăcuţi."

"Un meci amuzant şi subtil între tată şi fiu, între un artist şi un tip pragmatic", FilmReporter.ro

Florentina Ciuverca, corespondentul FilmReporter.ro consideră că: "Al doilea joc e un meci amuzant şi subtil între tată şi fiu, între un artist şi un tip pragmatic. Când Porumboiu Jr. spune: Mie îmi place zăpada. Are un fel de poezie, tatăl îl aduce cu picioarele pe pământ: N-are nici o nimic. E ca un ogor. Uneori, fiului i se pare că a fost prea blând ca arbitru, că a mai ratat câte un fault, însă tatăl n-ar fi sacrificat cursivitatea meciului pentru un moment de agitaţie. Ce e în trecut rămâne acolo, n-are regrete, a făcut bine. Aşa sună şi declaraţia de dragoste a fiului, la final: Bravo, bătrâne. Ai arbitrat bine".

Jurnalistul încearcă să empatizeze, pe bună dreptate, şi cu cu publicul străin de România. "Ce vor înţelege ceilalţi?" e o întrebare pe care şi-au pus-o mulţi din cei care au văzut filmul şi, probabil, şi Corneliu Porumboiu însuşi. "E greu de spus cum au citit străinii filmul ăsta", spune corespondentul FilmReporter.ro, "însă pentru români e o lume întreagă acolo, pe un teren atât de plin de zăpadă amestecată cu noroi încât nu se mai văd liniile de marcaj. E, în primul rând, mulţimea aceea neagră şi tăcută care aşteaptă pe o ninsoare grea să se termine meciul - pe ea se mută camera TVR de fiecare dată când pe teren se iau la harţă jucătorii, o directivă de la Partid -, aşa cum a aşteptat 45 de ani să se încheie o dictatură; sunt reclamele la Bucur-Obor, Cofetăria Florentina, CEC, îndemnuri la economisire; e toată generaţia de aur a fotbalului românesc - Hagi, Petrescu, Ilie Dumitrescu, Gabi Balint etc. - care dă dovadă de mai mult fair play şi energie decât orice echipă de azi (s-a râs sănătos la vederea lui Cămătaru, traversând terenul de la un capăt la altul cu un bandaj pe cap şi sânge pe tricou)."

"Echipa Armatei regimului dictatorial versus echipa Securităţii. Interesantă confruntare", The Hollywood Reporter

Corespondentul The Hollywood Reporter la Berlin scrie despre Al doilea joc: "Corneliu Porumboiu este, poate, cel mai orientat către intelectualizare dintre regizorii noului val ai cinematografiei româneşti. El a ales unghiuri artistice greu de anticipat încă de la câştigarea premiului Camera d'Or la Cannes pentru A fost sau n-a fost?.

Viziunea lui amuzantă despre ce anume poate face obiectul unui film atinge un nivel nou comic în Al doilea joc, un film care nu a necesitat nicio zi de filmare sau montaj. Este o înregistrare neprelucrată a unei partide de fotbal din România anului 1988, meci difuzat de televiziunea naţională. Coloana sonoră este reprezentată de dialogul dintre el şi tatăl său, arbitrul din teren de atunci."

Nici contextul istoric şi politic din România anului 1988 nu scapă cronicarului american: "Cine joacă? Steaua este echipa Armatei, avându-l în spate pe Valentin Ceauşescu, fiul dictatorului Nicolae Ceauşescu. Dinamo este echipa Miliţiei, a Securităţii. Interesantă confruntare. De menţionat că, înaintea derby-ului, conducerea ambelor echipe şi-au trimis agenţii să-l intimideze pe arbitrul Adrian Porumboiu, dar el nu i-a băgat în seamă.

Aşa cum tatăl regizorului, arbitrul din filmul meci, spune în comentarii, nimeni nu ar vrea să vadă un meci vechi, sugerând că un eventual film nu va avea audienţă. Acest lucru nu este în întregime adevărat. În primul rând, pentru că pelicula este un film de festival prin excelenţă (secţiunea Forum, la care a fost înscris, se ocupă de filmele experiment, la graniţa dintre diferite forme ale artei - n.red.) prin excelenţă. În al doilea rând, pentru că vara lui 2014 urmează Campionatul Mondial. Aşa că, chiar dacă numărul lor e limitat, arbitrii din întreaga lume - şi fanii fotbalului, ai căror număr e nelimitat - ar gusta analiza şi arbitrajul lui Porumboiu Senior din filmul lui Porumboiu Jr."

--------------------------------------

Corneliu Porumboiu - biografie

S-a născut în 1975, la Vaslui.
A jucat fotbal la juniori, la Club Sportiv Vaslui. În 1992 s-a lăsat de fotbal.
A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), unde a studiat Regie de film. Scurtmetrajele sale realizate în timpul facultăţii au fost premiate la festivaluri importante de film, precum Cannes şi Montpellier.

În 2006 apare primul său lungmetraj, A fost sau n-a fost? (12:08 East of Bucharest, titlul în limba engleză), care este selectat la Festivalul de la Cannes în Quinzaine des Réalisateurs şi câştigă Camera d'Or pentru debut şi Label Europe, premiul distribuitorilor de film. Pelicula primeşte numeroase premii la festivaluri din toată lumea.

În 2009, al doilea lungmetraj al său, Poliţist, adjectiv, câştigă premiul FIPRESCI şi premiul juriului la Cannes, unde este proiectat în cadrul secţiunii Un Certain Regard.

În 2013, Corneliu Porumboiu a prezentat publicului cel de-al treilea lungmetraj al său: Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism (When Evening Falls on Bucharest or Metabolism, titlul în limba engleză). Pelicula a fost proiectată în competiţiile oficiale ale unor festivaluri internaţionale de film, precum cele de la Locarno, Sarajevo, New York, Toronto, Salonic etc.

Cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu se numeşte Al doilea joc / The Second Game, un film experiment, precum şi documentar cu valoare personală.

anca romanescu | pr | 0732 144 579 | 0745 10 20 24 | [email protected]


Regia: Corneliu Porumboiu Cu: Adrian Porumboiu, Corneliu Porumboiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus