aprilie 2014
Atelierul de teatru, Botoşani
Cine nu a auzit de festivalul de teatru adolescent AmFiTeatru trebuie să reţină doar: Atelierul de teatru, Botoşani şi organizat de către adolescenţi pentru adolescenţi.

 
Atelierul de teatru este o trupă de teatru pentru liceeni, de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Botoşani. Ei activează de vreo 18 ani (vorba vine... suntem majori), iar din anul 2000 coordonatorii trupei (şi prietenii pe care oricine şi i-ar dori) sunt Lenuş Teodora Moraru şi Gelu Rîşca.
 
Atelierul de teatru este în sine un atelier, deoarece activitatea trupei nu se rezumă  numai la repetiţii şi spectacole pe scenele teatrelor sau caselor de cultură de prin ţară, unde mergem la festivaluri. E un loc în care indiferent de ce vrei să faci cu viaţa ta, te formezi ca om, apoi ca un bun spectator, apoi ca un mic actor, în viaţa de zi cu zi, pe scenă, ori pe scena vieţii de zi cu zi. Toate aceste lucruri sunt posibile datorită workshopurilor presărate printre repetiţii, discuţiilor pe care le purtăm şi oamenilor excepţionali pe care avem prilejul de a-i întâlni de-a lungul celor patru ani de liceu. Şi, pe lângă toate acestea, ţinem pasul şi cu şcoala, învăţăm pe tren pentru teze, ne obişnuim cu emoţiile vorbitului în public şi învăţăm să ne spunem punctul de vedere.
 
Totuşi, de trei ani ne dorim mai mult. Ne place să ne jucăm de-a teatrul şi ne luăm în serios, aşa că nu ne punem nicio limită. 2014 este al treilea an consecutiv în care Atelierul de teatru este unul dintre organizatorii festivalului de teatru adolescent AmFiTeatru, ajuns la cea de-a 6-a ediţie, alături de Asociaţia Culturală Amfiteatru-2006, Teatrul "Mihai Eminescu" Botoşani şi Centrul Naţional de Studii - Memorialul Ipoteşti.

Spuneam că este un festival de teatru pentru adolescenţi organizat de către adolescenţi. Mecanismul de funcţionare este simplu. Organizatorii fiecărei ediţii sunt membri ai Atelierului de teatru, împărţiţi pe departamente şi coordonaţi de către Lenuş şi Gelu. Practic, ai noştri prieteni nu se implică direct în organizare, ci doar ne îndrumă paşii. Conceptele şi planurile vin de la noi, din inima Atelierului. Sunt aleşi prin vot, din rândul celor de clasa a 12-a, AşFiDirectorii de festival, cei care îi vor coordona, la rândul lor, pe AşFiŞefii de departamente. În momentul de faţă, la cea de-a şasea ediţie,  activează nouă departamente: Cazări, Ecologic, Economic, Imagine, Media, PR şi publicitate, Social, Sponsorizări şi Voluntari. Referitor la cel din urmă, trebuie menţionat faptul că festivalul se bucură de ajutorul şi implicarea trup şi suflet a 60 de voluntari energici, atât din cadrul Colegiului "Eminescu", cât şi din afara sa.
 
Istoria se repetă în fiecare an: se formează comitetul de organizare al festivalului şi se ia totul de la zero.De fiecare dată organizatorii sunt alţii, care "fură meserie" din ediţiile trecute şi, în acelaşi timp, îi învaţă şi pe cei mai mici. La fiecare ediţie se realizează un troc fantastic între generaţii. În clasa a IX-a am făcut parte din prima echipă de organizare. Acum sunt într-a XI-a şi încă mai învăţ. Ne jucăm de-a teatrul şi e minunat. "Hai să facem un festival frumos!" De la asta porneşte totul. "Ce ar putea să meargă rău?" Asta ne întreabă şi imnul festivalului: Do what you want de la Ok Go. Aşadar, dăm frâu liber imaginaţiei şi pornim jocul.
 
Pe data de 30 martie 2014, etapa de preselecţie AmFiTeatru 6 a luat sfârşit. Iată trupele pe care le vom aplauda la Botoşani:
"AICI" Constanţa / Sub aceeaşi stea - adaptare după John Green
"ALTER" Botoşani / Furtuna - de William Shakespeare
"AMPRENTE" Braşov / Jocul - de Ion Băieşu
"ANTRACT" Săveni / Fantoma de la operă - dramatizare după Gaston Leroux
"AS" Bucureşti / Clasa noastră - adaptare după Tadeusz Slobodzianek
"BIRLIC" Fălticeni/ Karagiale reloaded - de Gheorghe Balint
"BON TON" Iaşi / Auto - de Ernesto Caballero
"DRAMA CLUB" Botoşani / Steaua fără nume - adaptare după Mihail Sebastian
"MIRCEA ALBULESCU" Câmpina / Soacra cu tri nurori. Farsă populară - adaptare după Ion Creangă
 
Ar mai fi multe de spus, dar adevărata poveste se scrie în perioada 23-26 aprilie 2014. Atunci vom descoperi multe. Noi aspirăm spre descoperirea celui de-al 6-lea simţ, dar acest lucru se poate realiza numai împreună.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus