aprilie 2014
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2014
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica începe marţi, 8 aprilie 2014, ora 20.00, la Cinema Studio, cu premiera naţională a filmului Diplomatie / Diplomaţie, în regia lui Volker Schlöndorff. Gala de deschidere va fi prezentată de realizatorul TV Cătălin Ştefănescu

Până pe 13 aprilie 2014, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union vor rula peste 20 de filme puternice, pe teme politice actuale, unele propuse sau nominalizate la Oscar, în două secţiuni mari: Competiţia şi Panorama. Invitaţii speciali Serge Avedikian, premiat cu Palme d'Or pentru Chienne d'histoire şi protagonist în Paradjanov, şi Cristian Tudor Popescu vor susţine masterclass-uri pe tema politicului în cinema şi a cenzurii. 



Proiectat la Berlin 2014, în premieră mondială, Diplomaţie reia un moment de răscruce din istoria Parisului: la ordinele lui Hitler, generalul nazist Dietrich von Choltitz se pregăteşte să dinamiteze oraşul, înainte de a-l părăsi. Consulul suedez Raoul Nordling încearcă să-l convingă de absurditatea gestului. În rolurile principale, doi dintre marii actori europeni: Niels Arestrup şi André Dussollier. Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciaţi regizori germani. Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum / Toba de tinichea (1979), a câştigat Palme d'Or la Festivalul de la Cannes şi Oscarul pentru film străin.

Opt filme puternice vor concura pentru trofeul Cinepolitica 2014. Proiecţiile din Competiţie încep miercuri, 9 aprilie 2014, ora 18.00, la Cinema Studio, cu Ocupaţia, a 27-a imagine / Occupation, the 27th Picture, de Pavo Marinović, un documentar-portret despre un cineast din fosta Iugoslavie care, după căderea comunismului, devine, dintr-un răsfăţat al vechiului regim, un trădător constrâns să emigreze. 

De la 20.00, la Cinema Studio, mult-aşteptatul The Square, nominalizat în 2014 la Oscarul pentru Cel mai bun film documentar, va fi proiectat în premieră. Filmul lui Jehane Noujaim explorează schimbările sociale petrecute în Egipt de la "Primăvara arabă" până în prezent, şi felul în care evoluat relaţiile dintre protestatarii din Piaţa Trahir, prin intermediul unor poveşti personale. 


Tot miercuri, la Cinema Union, de la ora 18.00, cineastul francez de origine armeană Serge Avedikian, distins cu Palme d'Or pentru Chienne d'histoire, co-regizor, alături de Olena Fetisova, şi actor principal în filmul Paradjanov - adus în premieră la Cinepolitica joi, de la 20.00, la Cinema Studio - va vorbi despre "Cenzura ideologică şi cenzura economică în cinema". 

După dezbatere, de la 20.00, la Union va urma primul titlu din subsecţiunea Eye On Films, tulburătorul Poliţistul / Policeman, de Nadav Lapid. Selectat în peste 40 de festivaluri şi distins cu Premiul special al juriului la Locarno, în 2011, Poliţistul este drama unui soldat din trupa de elită, anti-tero, a Israelului, căruia îi sunt zdruncinate toate convingerile când întâlneşte o grupare de stradă radicală şi extrem de violentă. 

Eye on Films este o reţea unică de profesionişti, care se asigură că filmele cineaştilor începători - primul şi/sau al doilea lungmetraj - ajung să fie proiectate în festivaluri, în cinematografe, la televiziuni sau pe alte suporturi. 

Programul complet al proiecţiilor poate fi consultat aici.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus