aprilie 2014
Filmul documentar Mohamed Tomescu, realizat în 2013 la cel mai recent atelier Aristoteles Workshop (AW), va participa la Festivalul Internaţional de Film Visions du Réel - unul dintre cele mai importante la nivel mondial - în cadrul secţiunii Premiers Pas, destinată tinerilor cineaşti. Festivalul va avea loc în perioada 25 aprilie - 3 mai 2014 la Nyon, în Elveţia.
 
Mohamed Tomescu este titlul filmului, dar şi numele personajul principal, un tânăr sirian care compune muzică şi trăieşte împreună cu bunica sa în satul Vama din judeţul Suceava, departe de războiul din Siria, dar din păcate şi de tatăl său natural.
 
Scurtmetrajul documentar (24 min.) a fost realizat la ediţia trecută a AW, în judeţul Suceava, de o echipă formată din: Olesya Bortnyak - regia (Ucraina), Norbert Fodor - imaginea (România), Răzvan Ilinca - sunetul şi montajul (România). Filmul este produs de Dan Nuţu / Aristoteles Workshop Association.
 
De asemenea, o altă studentă AW 2013, Iulia Matei, a fost selectată să participe cu un film în cadrul aceleiaşi secţiuni.

Festivalul Internaţional de Film Visions du Réel 
«Visions du Réel este unul dintre cele mai bune festivaluri din lume. Din două motive. Calitatea selecţiei de filme, în primul rând, şi atmosfera prietenoasă în care totul se desfăşoară firesc mai departe.», scria revista Positif în septembrie, 2013.
 
Înfiinţat încă din 1969, festivalul Visions du Réel şi-a propus să descopere atât filme produse în ţările din estul Europei, cât şi pe cele realizate în celelalte părţi ale lumii, fără a omite producţiile elveţiene.
 
Secţiunea Premiers Pas, în cadrul căreia participă şi Mohamed Tomescu, a selectat 16 scurtmetraje de debut, semnate de tineri cineaşti autodidacţi sau studenţi ai şcolilor de cinema din Elveţia sau internaţionale. Filmele selectate în această competiţie sunt prezentate în premieră mondială.
 
Competitorii lui Mohamed Tomescu sunt din Elveţia, Franţa, Japonia, Germania, Cuba, Belgia, Brazilia, Filipine, Ungaria, Spania, India şi Polonia, dar şi din România - filmul Nouă vieţi, regizat de Iulia Matei, de asemenea studentă AW, colegă cu realizatorii lui Mohamed Tomescu ăn 2013, la Vama, dar în altă echipă. Prezenţa Iuliei Matei la Nyon este susţinută de Institutul Cultural Român.
 
Alături de Premiers Pas, celelalte secţiuni ale Visions du Réel sunt: Competiţia internaţională, pentru lungmetraje, mediumetraje şi scurtmetraje, precum şi État d'esprit, Helvétiques, Regard Neuf şi Grand Angle.
 
Documentarului Mohamed Tomescu i-au fost deja rezervate o sală şi două intervale de proiecţie: cinema Usine à Gaz, în datele de 26 aprilie 2014 (ora 18) şi 2 mai 2014 (ora 13:30).
 
Pagina filmului Mohamed Tomescu pe site-ul oficial al Festivalului este aici.


Mohamed Tomescu, sirianul din Suceava

Filmul este povestea inedită a lui Mohamed Tomescu, un tânăr pasionat de muzică şi care încearcă să-şi răspundă la întrebări despre propria identitate. Tatăl lui este sirian, mama, româncă. Divorţaţi. Mohamed este văzut de comunitatea în care trăieşte ca fiind băiatul sirian care locuieşte în satul Vama. El vrea să îşi schimbe numele şi să uite de Siria, dar nu ştie cum să-i spună asta tatălui său. Dorinţa lui va face ca relaţia, deja rece, pe care o are cu tatăl său să devină şi mai fragilă. Documentarul a fost realizat în contextul în care, de mai bine de doi ani, conflictul din Siria continua să crească în intensitate.
 
Coloana sonoră din filmul Mohamed Tomescu este semnată de însuşi "personajul" Mohamed Tomescu.

 
Mohamed Tomescu, şi la Premiile Gopo 2014
 
Mohamed Tomescu, alături de Brick in the Wall, realizat tot la AW în 2013, s-au numărat printre nominalizările din 2014 la Premiile Gopo, secţiunea "Cel mai bun film de scurtmetraj documentar". Premiile Gopo reprezintă un eveniment anual de prestigiu, prin care sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precendent.

-------------------------------------------
 
Despre Aristoteles Workshop
 
Aristoteles Workshop (AW) este un atelier internaţional de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar. Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanţi cu experienţă prealabilă în film - un regizor, un operator şi un editor - ei au la dispoziţie o lună pentru a învăţa şi a realiza propriul documentar. Atelierul este iniţiat şi organizat de Dan Nuţu
 
În septembrie 2014, va avea loc cea de-a noua ediţie a Aristoteles Workshop, în acelaşi loc în care se desfăşoară de patru ani consecutiv: satul Vama, din Bucovina (judeţul Suceava).   
 
Atât tutorii, experţii, cât şi invitaţii de prestigiu din industria filmului pe care AW i-a avut până acum sunt de părere că modul în care este structurat acest atelier este un privilegiu de care studenţii nu vor avea parte la nicio facultate de film sau program de masterat din lume.
 
În 2013, studenţii au fost ghidaţi de Jeroen Berkvens, Rafi Pitts, John Appel şi Tania Rakhmanova.
 
În ultimii opt ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
 
Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film şi 3) să fie promovaţi ca cineaşti.
 
Pe parcusul celor opt ediţii precedente, training-ul a fost susţinut de nume importante din industrie:
celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),
John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune)
Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme isorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile Emmy)
Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),
Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),
Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.
Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)
Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanţi documentarişti francezi, autor a peste 15 filme documentare, profesor la celebra şcoală de film Fémis)

Premiul din 2013, în valoare de 600 de euro, a fost acordat datorită suţinerii Farmexim. În anii precedenţi, premiul de la finalul workshop-ului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

-------------------------------------------------

Referinţe online:
 
Aristoteles Workshop pe Facebook
Aristoteles Workshop - official site

anca romanescu | pr | 0732 144 579 | 0745 10 20 24 | [email protected]
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus