aprilie 2014
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2014
După o gală de deschidere cu sala arhiplină marţi, 8 aprilie 2014, la Cinema Studio, cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica continuă joi şi vineri, cu o selecţie de filme propuse la Oscar, un masterclass susţinut de Cristian Tudor Popescu şi câteva poveşti puternice în Panorama. Festivalul a fost deschis de realizatorul TV Cătălin Ştefănescu şi directorul Cinepolitica, Moscu Copel. 

Serge Avedikian, premiat cu Palme d'Or pentru Chienne d'histoire şi protagonist în Paradjanov, a vorbit despre cenzura ideologică şi cenzura economică în cinema miercuri, la Cinema Union, iar joi seară, de la 20.00, la Cinema Studio, spectatorii îl pot întâlni la proiecţia unuia dintre cele mai aşteptate filme din Competiţie, Paradjanov. Alături de co-regizoarea Olena Fetisova şi producătorul Volodimir Kozyr, actorul şi regizorul francez de origine armeană va vorbi despre legendarul cineast Sergei Paradjanov şi despre producţia filmului propus de Ucraina la Oscarul pentru film străin 2014. 

Tot joi seara, la Cinema Studio, de la 18.00, va rula în premieră şi un alt film din competiţie, Clandestinii / Friends from France / Les Interdits, de Philippe Kotlarski şi Anne Weil, o incursiune în lumea brutală şi absurdă din spatele Cortinei de Fier, în 1979, prin intermediul a doi tineri francezi, turişti ziua şi clandestini noaptea.

În Panorama, în programul Eye On Films, la Cinema Union, vor fi proiectate joi, de la 18.00, respectiv 20.00, două poveşti tulburătoare despre trădare şi consecinţele ei: Cârtiţa / The Mole / Kret (regia: Rafael Lewandowski), drama unui lider al mişcării muncitoreşti "Solidaritatea" bănuit că a fost un informator al Securităţii, şi Dragii mei prieteni turnaţi / Drága besúgott barátaim / Dear Betrayed Friends (regia: Sára Cserhalmi), care abordează subiectul încă tabu al reţelei de foşti informatori şi al legii lustraţiei.

Mult-aşteptată este şi reîntâlnirea cu scriitorul şi filmologul Cristian Tudor Popescu vineri, 11 aprilie 2014, de la 21.00, la Cinema Elvira Popescu. Acesta va susţine un masterclass despre "Putere şi adevăr în cinematografia românească", subiect pe care l-a aprofundat în cartea Filmul surd în România mută.

Vineri, 11 aprilie 2014, la Cinema Studio, de neratat sunt două filme propuse la Oscar de ţările lor, multi-premiate în festivaluri şi incluse în competiţia Cinepolitica: de la ora 18.00, Zgomot în cartier / O Som ao Redor / Neighbouring Sounds (Brazilia, regia: Kleber Mendonça Filho), o bijuterie de film despre schimbările sociale din noua Brazilie, iar de la 20.00, Îngerul morţii / Wakolda / The German Doctor (Argentina, regia: Lucía Puenzo), despre o familie care descoperă, în anii '60, că temutul doctor Josef Mengele, notoriu pentru experimentele sale în lagăr, le este vecin. 

La Cinema Elvira Popescu, vineri, 11 aprilie 2014, spectatorii vor avea parte de un documentar uluitor despre o groapă de gunoi imensă din apropierea Cannes-ului, o metaforă a societăţii consumeriste de azi, Super Trash, de Martin Esposito (ora 15.00), o poveste semi-autobiografică despre o fetiţă crescută într-o mănăstire catolică şi adusă fără voia ei în Maroc, unde se trezeşte, ani mai târziu, în plină "revoluţie a foamei" -  Sacul cu făină / Le Sac de farine, de Kadija Leclere (ora 17.00), şi un film fascinant despre culisele arestării şi eliberării lui Nelson Mandela şi al sfârşitului apartheid-ului - Complot pentru Mandela / Plot for Peace, de la ora 19.00.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus