mai 2014
Festivalul Internaţional de foarte scurt metraj Très Court, 2014
În perioada 3-5 mai 2014, la sala de cinema Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucureşti şi pe terasa Chez Elvire se desfăşoară Festivalul Internaţional de foarte scurtmetraj "Très courts", 2014.

Festivalul propune o selecţie de filme foarte scurte venite din întreaga lume şi o a doua selecţie naţională de filme româneşti. Toate genurile sunt prezente: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental. Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurtmetraje vin din toate colţurile lumii.

Spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi câştigă Premiul Publicului. Premiile sunt oferite de Orange şi Institutul Francez Cluj.

Organizaţia Internaţională a Francofoniei va acorda un premiu special pentru filmul românesc, care pune în valoare limba franceză şi/sau abordează teme legate de drepturile omului, pace şi democraţie, diversitate lingvistică şi culturală, dezvoltare solidară şi durabilă, educaţie şi formare. Premiul OIF are o valoare de 250 de euro şi este însoţit de o diplomă.

Festivalul se derulează în aproape 20 de oraşe din România, iar în Bucureşti între 3-5 mai 2014 cu programul următor:

Cinema Elvire Popesco
3 mai 2014, ora 11 - Selecţia familială. Pentru toată familia începând cu vârsta de 6 ani
4 mai 2014, ora 11 - Selecţia familială. Pentru toată familia începând cu vârsta de 6 ani

Bistro Chez Elvire
3 mai 2014, ora 20: Selecţia internaţională, partea 1
4 mai 2014, ora 20: Selecţia internaţională, partea a 2-a
5 mai 2014, ora 20: Selecţia naţională + Selecţia "Paroles de Femmes"

Intrarea este liberă la proiecţiile în aer liber de la Bistro Chez Elvire, iar pentru proiecţiile de la Cinema Elvira Popescu, preţul biletului este de 5 lei.

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România.
Parteneri: ORANGE, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, RFI şi TV5.
Un eveniment ce nu trebuie ratat!

Festivalul Internaţional de foarte scurtmetraj "Très courts", 2014

Festivalul Internaţional de foarte scurtmetraj Très courts este unic în felul său, deoarece prezintă filme de maxim 3 minute, venite din toate colţurile lumii. A 16-a ediţie a acestui festival seduce noi ţări, care vor găzdui Très Courts pentru prima dată în 2014: Australia, Estonia, Grecia, Irlanda, Nigeria, Ucraina (în 3 oraşe!) şi Statele Unite ale Americii (la New York!)

Mondial, simultan şi poliglot (subtitrat în engleză, arabă, braziliană, spaniolă, română, maghiară, slovacă...), Festivalul de foarte scurtmetraj permite multor regizori, confirmaţi sau debutanţi, să îşi exprime viziunea lor asupra lumii prin tehnici şi moduri de difuzare diverse, indiferent de gen (nanoficţiune, animaţie, documentar).

Cu filme foarte scurte, deci mai puţin scumpe ca producţie, festivalul acordă şansa afirmării pe scena internaţională tuturor talentelor indiferent că vin din Tunis, Montpellier, Paris, Bucureşti sau Bogota.

Actorul francez Bruno Putzulu prezidează juriul competiţiei internaţionale, din care face parte şi fotojurnalista şi regizoarea de origine română Ana Dumitrescu.

În ceea ce priveşte competiţia Paroles de Femmes, premiul va fi atribuit de un colectiv de femei, plasat sub înaltul patronaj al Ministerului francez pentru Drepturile Femeii. «Naşa» acestei competiţii este scenarista şi autoarea de benzi desenate Marguerite Abouet (Aya de Yopougon), din Coasta de Fildeş.

"Am o afecţiune deosebită pentru festivalul Très Courts (...) Nu ai timp să te plictiseşti (sau să te laşi încântat) că filmul s-a şi terminat, o ocazie grozavă pentru cinefagi, un vis pentru cinefili. Formatul privilegiază filmele cu final neaşteptat, dar permite şi diverse îndrăzneli plastice sau tematice." (Jérémy Couston - Télérama)

3 selecţii în Competiţie

Competiţia Internaţională
Festivalul propune o selecţie internaţională de 44 de filme prezentate în 2 părţi de câte o oră şi proiectate în versiune originală, cu subtitrare. Multe filme prezintă universuri eclectice, care ne duc cu gândul la filmele lui Terrence Malik, Tim Burton, Martin Scorsese, Pedro Almodovar sau Hayao Miyazaki.

Competiţia Paroles de Femmes
Festivalul Très Courts organizează şi în acest an, cu susţinerea Ministerului pentru Drepturile Femeii, o competiţie specială de foarte scurtmetraj care prezintă puncte de vedere feminine. 19 filme au fost selecţionate, proiecţia având o durată de aproximativ o oră.

Competiţia Românească «Around the Très Courts»
Pentru al optulea an consecutiv, Institutul Francez din România organizează, în completarea festivalului Très Courts, o competiţie specială de foarte scurtmetraje româneşti, promovând astfel talentele locale. 15 filme au fost selecţionateîn 2014 şi vor fi proiectate în oraşele din România şi Moldova care găzduiesc festivalul.
Publicul este invitat să-şi voteze preferaţii pentru decernarea "Premiului Publicului din România".

Web-TV Très Courts pe YouTube
Pentru a însoţi dezvoltarea sa internaţională, Festivalul ajunge pe YouTube prin crearea unui canal bilingv francez-englez. Aici regăsiţi în fiecare săptămână cele mai marcante filme ale ediţiilor precedente, până când veţi avea ocazia de a descoperi la cald filmele celei de-a 16-a ediţii. Pentru a vă abona gratuit:
http://www.youtube.com/trescourt

Un nou site multilingv franceză, engleză, spaniolă şi română
www.trescourt.com

Site-ul special Très Courts pentru România / Ungaria / Moldova / Slovacia
www.trescourt.ro

Oraşe şi ţări participante
În România: Alba-Iulia, Arad, Bistriţa, Borşa, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Râşnov, Sângeorz Băi, Sibiu, Sighetu Marmaţiei, Timişoara, Vatra Dornei.
În restul lumii: Australia, Belgia, Brazilia, Cehia, Columbia, Costa Rica, Elveţia, Estonia, Franţa, Grecia, Honduras, Irlanda, Guatemala, Luxemburg, Mexic, Moldova, Nicaragua, Noua Caledonie, Panama, Slovacia, Spania, Sua, Teritoriile Palestiniene, Tunisia, Ucraina, Ungaria, Venezuela.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus