mai 2014
Zilele filmului latinoamerican, 2014
Instituto Cervantes din Bucureşti este gazda Zilelor Filmului Latinoamerican care va avea loc în perioada 5-15 mai 2014. Evenimentul prezintă producţii ale cinematografiei latinoamericane din ultimul deceniu (8 lungmetraje de ficţiune şi un documentar) puse la dispoziţie de Ambasadele ţărilor din America Latină reprezentate în România şi un lungmetraj spaniol regizat de Elena Trapé, una dintre tinerele regizoare spaniole, care va fi prezentă la proiecţie prin amabilitatea ArtViva / Film TEEP - programul de training internaţional FILM TEEP de la Bucureşti.

Filmele vor fi prezentate în versiune originală spaniolă, respectiv portugheză, cu subtitrare în engleză. Subtitluri în română va avea filmul Tanta agua, pus la dispoziţie prin amabilitatea Transilvania Film.

Evenimentul este organizat de: Instituto Cervantes din Bucureşti cu sprijinul Ambasadelor Republicilor Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Cuba, Mexic, Peru, Uruguay şi Venezuela în România, al Filmotecii Ministerului de Externe al Spaniei, FILM TEEP şi Transilvania Film.

Proiecţiile vor avea loc în Sala Auditorium a Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38), Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Rezervări: [email protected].

Programul Zilelor filmului latinoamerican, 2014

5 mai 2014
Ora 19:00
El secreto de sus ojos (Argentina, 2009, 126 minute)
V.O: spaniolă, subtitrare engleză
Regizor: Juan José Campanella
Sinopsis: Argentina, anii '70. Benjamín Espósito tocmai s-a pensionat. Obsedat de o crimă brutală ce avusese loc cu 30 de ani în urmă, decide să scrie un roman despre această întâmplare, la care participase ca martor şi protagonist. Retrăind trecutul, îşi aduce de asemenea aminte de o femeie pe care a iubit-o în secret în toţi aceşti ani.

6 mai 2014
Ora 19:00
Vinicius de Moraes (Brazilia, 2005, 121 minute) - documentar
V.O: portugheză, subtitrare engleză
Regizor: Miguel Faria Jr.
Sinopsis: Doi actori îl omagiază pe Vinícius de Moraes într-o punere în scenă care marchează începutul reconsiderării carierei cântăreţului şi compozitorului. Născut în 1913 la Rio de Janeiro, Vinícius de Moraes a fost martor şi personaj a numeroase transformări prin care a trecut oraşul. Vinícius de Moraes a fost promotorul uneia dintre cele mai importante mişcări ale culturii braziliene din secolul XX.

7 mai 2014
Ora 19:00
Se arrienda (Chile, 2005, 109 minute)
V.O: spaniolă, subtitrare engleză
Regizor: Alberto Fuguet
Sinopsis: La sfârşitul anilor ´80, tânărul muzician Gastón Fernández are în faţă un viitor strălucit alături de grupul său de prieteni, visători şi idealişti. Cincisprezece ani mai târziu, destinul şi alegerile fiecăruia îi despart. Gastón se întoarce în Chile, confruntându-se cu realitatea, cu o ţară diferită şi cu frustrarea unui succes muzical care nu a avut loc. În timp ce prietenii săi se bucură de prosperitate, el este bântuit de amintirile anilor fericiţi. Obligat de circumstanţe, Gastón trebuie să cedeze, participând la afacerea cu proprietăţi imobiliare a tatălui său. Astfel, porneşte o călătorie prin apartamente goale, o cunoaşte pe Elisa şi ajunge să înţeleagă viaţă fără a mai simţi apăsarea trecutului.

8 mai 2014
Ora 19:00
La película de Ana (Cuba-Austria-Panama, 2012, 100 minute)
V.O: spaniolă, subtitrare engleză
Regizor: Daniel Díaz Torres
Sinopsis: O actriţă fără mare succes pe plan profesional se transformă în regizor şi îndrăzneşte să filmeze un neobişnuit fals documentar despre prostituţia în Cuba, făcând de asemenea parte din distribuţie. Peripeţiile sale încep abia aici.

9 mai 2014
Ora 19:00
Blog (Spania, 2010, 90 minute) - în prezenţa regizoarei
V.O: spaniolă, subtitrare engleză
Regizor: Elena Trapé
Sinopsis: Blog este o povestea surprinzătoare a unui grup de adolescenţi. Este vorba de fete de 15 ani, din clasa mijlocie, educate, inteligente, sensibile şi conştiincioase, cu un plan secret şi un obiectiv comun: să trăiască emoţii puternice care să le diferenţieze de restul lumii.

10 mai 2014
Ora 19:00
Gordo, calvo y bajito (Columbia, 2012, 91 minute)
V.O: spaniolă, subtitrare engleză
Regizor: Carlos Osuna
Sinopsis: Antonio Farfán (46 ani) e un notar care este convins că eşecul său, atât pe plan personal, precum şi profesional, este din cauza fizicului său: este chel, scund şi gras. Deşi gândurile nu-i dau pace, viaţa lui se desfăşoară fără prea multe obstacole, asta cel puţin până apare un nou notar: un bărbat mai gras, mai chel şi mai scund decât Antonio, doar că de succes şi iubit de oamenii din jur. Confuz şi năuc, Antonio se vede aruncat în lumea reală, acolo unde se confruntă cu propriile sale temeri, ajungând să treacă prin situaţii neaşteptate.

12 mai 2014
Ora 19:00
Matando Cabos (Mexic, 2004, 93 minute)
V.O: spaniolă, subtitrare engleză
Regizor: Alejandro Lozano
Sinopsis: Pe parcursul unei nopţi, doi tineri prieteni, Jaque şi Mudo, trăiesc o aventură neaşteptată: trebuie să găsească modalitatea de a-l face pe şeful lor, tatăl Paulinei, iubita lui Jaque, un magnat temut, să ajungă întreg acasă. Dintr-un motiv ciudat, acesta se află... închis în portbagajul maşinii sale. În acelaşi timp, Botcha şi prietenul său Nico încearcă să-l sechestreze pe Cabos, încercând să răzbune trecutul umilitor al tatălui lui Botcha, şi gândindu-se la o sumă mare pe care să o ceară drept răscumpărare. Dar în întunericul nopţii se creează confuzii şi planurile tuturor au de suferit.

13 mai 2014
Ora 19:00
Pantaleón y las visitadoras (Peru-Spania, 2000, 144 minute)
V.O: spaniolă, subtitrare engleză
Regizor: Francisco Lombardi
Sinopsis: Un militar primeşte sarcina de a deschide un bordel în inima pădurii amazoniene pentru a mulţumi trupele. Acesta se va folosi de disciplină şi de încăpăţânare pentru a duce la capăt ordinele.

14 mai 2014
Ora 19:00
Tanta agua (Uruguay - Mexic - Olanda - Germania, 2013, 102 minute)
V.O: spaniolă, subtitrare română
Regizor: Ana Guevara & Leticia Jorge
Sinopsis: Lucía e nemulţumită: adolescenta trebuie să petreacă o săptămână de vacanţă cu tatăl ei divorţat, Alberto. Nu-i place tonul lui veşnic poruncitor şi, cum un necaz nu vine niciodată singur, o furtună face ca piscina hotelului să fie închisă pentru siguranţă. În timp ce fratele ei petrece timp cu Alberto, timida Lucía se aruncă într-o lume mai captivantă. Nu trece mult şi întâlneşte un băiat simpatic, Santiago, care o duce prin împrejurimi pe scuterul său şi apoi o invită seara în oraş - seară care nu se va termina exact cum spera Lucía... (Proiecţie realizată cu sprijinul Transilvania Film)

15 mai 2014
Ora 19:00
Brecha en el silencio (Venezuela, 2012, 90 minute)
V.O: spaniolă, subtitrare engleză
Regizor: Andrés Eduardo Rodríguez & Luis Alejandro Rodríguez
Sinopsis: Aceasta este povestea Anei, o tânără de 19 ani cu o deficienţă auditivă, care lucrează la o fabrică de textile împreună cu mama ei, Julia; pe lângă faptul că aceasta o exploatează, Ana trebuie să mai aibă grijă si de cei doi fraţi ai săi, Manuel şi Sofía. Împreună cu ei mai locuieşte şi Antonio, soţul Juliei, care o agresează pe Ana, determinând-o pe aceasta să ia decizii ce îi vor schimba viaţa.

Loc de desfăşurare: Instituto Cervantes din Bucureşti - Sala Auditorium
Date: 5-15 mai 2014
Intrarea este liberă.
Rezervări: [email protected]; tel. 021 2102737.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus