aprilie 2014
Jeune & jolie
Selectat în Competiţia oficială Cannes 2013, cel mai recent film al lui François Ozon, Jeune & jolie spune povestea lui Isabelle, o adolescentă pariziană de familie bună, în vârstă de 17 ani, fascinată de prostituţie. De la trezirea sexualităţii şi prima ei experienţă, la explorarea dragostei şi căutarea identităţii. Lungmetrajul va intra de mâine pe ecranele româneşti şi le are în distribuţie pe Charlotte Rampling (Melancholia, Swimming Pool, The Duchess, Asfalt Tango, Never Let Me Go) şi Marine Vacth, la debut.
 
"Adolescenţa este o perioadă foarte dificilă", este de părere regizorul François Ozon (Dans la maison, Potiche, Swimming Pool, 8 femmes). "Copiii descoperă că părinţii lor nu sunt eroii pe care îi credeau ei a fi. Descoperă că le-au ascuns lucruri, că i-au minţit. Adolescenţilor trebuie să li se spună adevărul şi au nevoie de sinceritate. Ei sunt pe cale să descopere că lumea adulţilor e plină de minciuni şi ipocrizie, aşa că le pot deveni dintr-o dată ostili părinţilor care tocmai au căzut de pe piedestaluri."

Realizarea filmului Dans la maison (2012) - unde personajul principal era un elev de liceu - a fost o plăcere atât de mare pentru François Ozon încât, spune el, "mi-am dorit să lucrez din nou şi cât mai curând cu actori tineri". "Şi, cum în ultima vreme am tot filmat băieţi, acum am vrut să filmez şi o fată".
 
"Internetul" tinereţii lui François Ozon şi povestea psihiatrului din film
 
În timpul documentării pentru film au existat o serie de întâlniri cu ofiţeri ai poliţiei care se ocupă cu delincveţa juvenilă şi care au experienţă în noile forme de prostituţie. "Lucrurile s-au schimbat mult de când am fost eu tânăr", spune François Ozon. "Mai precis, mijloacele de comunicare sunt mult diferite: acum sunt smartphone-uri şi aplicaţiile de internet, pe vremea mea era doar Minitel-ul (un predecesor al internetului din anii '80 - n.red.)"
 
De asemenea, în cadrul documentării, François Ozon s-a întâlnit şi cu un psihiatru care lucrează mult cu tineri: Serge Hefez. Impresionat de această întâlnire, regizorul i-a propus psihiatrului rolul similar din filmul său. Ba chiar a împrumutat din cabinetul acestuia scaunele!

"Doctorul Serge Hefez a fost foarte bun la repetiţii. Doar că i-am atras atenţia că zâmbeşte un pic cam prea mult. El mi-a zis că e un obicei reflex din viaţa reală de medic. De cele mai multe ori, tinerii pacienţi vin la el forţaţi de părinţi, în ciuda dorinţei lor, aşa că el trebuie să le câştige încrederea cât mai rapid", a povestit regizorul.

------------------------------------------

Jeune & jolie va putea fi văzut în Bucureşti la Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More, Elvire Popesco, Cinemateca Union, NCRR (Muzeul Naţional al Ţăranului Român), precum şi la Victoria din Cluj, Cityplex Constanţa, Cityplex Braşov şi Arta 3D Târgu Mureş.
 
Jeune & jolie este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase, cum ar fi La grande bellezza, Nymphomaniac, La vie d'Adèle, Jagten / Vânătoarea, Amour, Melancholia, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, etc.

anca romanescu | pr | 0732 144 579 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: François Ozon Cu: Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus