aprilie 2014
Articole diverse
Lumea teatrului este în doliu. Regizorul Petre Bokor s-a stins din viaţă (sâmbătă 26 aprilie 2014, în Canada), în urma unei suferinţe îndelungate. Destinul său artistic şi uman a fost legat de două ţări: România şi Canada. Spectacolele lui Petre Bokor  au fost iubite şi preţuite de public, fiind tot atâtea repere valorice pentru istoria recentă a teatrului românesc şi canadian.
 
Montările sale din Bucureşti - la Teatrul Naţional a dat viaţă piesei Leul în iarnă, un mare succes de public, la Teatrul Nottara, mulţi îşi amintesc de spectacolele Război şi pace, Scandal la Operă, Operele complete ale lui WLM ŞXPR şi Ultimul Don Juan - sau cele din provincie au fost întotdeauna foarte bine primite, atât de critica de specialitate, cât şi de împătimiţii artei scenice.

De Teatrul Excelsior  l-a legat o prietenie aparte. A fost unul dintre prietenii de suflet ai maestrului Ion Lucian, fiind foarte ataşat de colectivul Teatrului Excelsior. Inaugurarea noului sediu al Teatrului Excelsior, în seara de 4 mai 2011,  a fost marcată de premiera Vrăjitorul din Oz, o comedie muzicală plină de fantezie, culoare şi dinamism, imaginată şi reinterpretată de Petre Bokor, după romanul omonim al lui Lyman Frank Baum. A reuşit o performanţă extraordinară, utilizând muzica originară a  lui Harold Arlen, prelucrată de George Marcu. O minune de spectacol, care se joacă mereu cu sălile pline, fiind una dintre piesele de rezistenţă din repertoriul Teatrului Excelsior. Sute de copii şi adulţi cu suflet de copil au vizionat acest spectacol, iar în actuala stagiune, ori de câte ori este programat Vrăjitorul din Oz, biletele se epuizează cu multe săptămâni înainte de reperezentaţie.

Miercuri, 30 aprilie 2014, la ora 10.00, când se va juca Vrăjitorul din Oz, noi toţi cei care alcătuim echipa Teatrului Excelsior vom păstra un moment de tăcere. O reverenţă în faţa celui care a fost Petre Bokor. Dacă o să fiţi atenţi, veţi vedea o lacrimă în formă de inimă, care-l va învălui pe Vrăjitorul din Oz.

Marele regizor ne-a părăsit doar în forma sa fizică, pentru că Petre Bokor va rămâne veşnic în Casa Poveştilor din strada Academiei nr. 28.
 
Dumnezeu să-l odihnească!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus