mai 2014
Lansarea primului CD de autor cu muzică de film compusă de Adrian Enescu - Invisible Movies - va avea loc pe data de 14 mai 2014 la ora 13, la Cărtureşti - Verona din Bucureşti.

Compoziţii, Mastering şi Mixaj: Adrian Enescu
Adrian Enescu - Invisible Movies este un CD produs şi distribuit în România exclusiv de A&A Records World & Jazz.
Producător executiv: Andi Enache - A&A Records. Grafică şi DTP: Adi Păun. Producător artistic: Alexandru Şipa - Fundaţia Muzza.


 
Albumul Invisible Movies (2014 - A&A Records) aduce în atenţia publicului pasiunea lui Adrian Enescu pentru compoziţie prin inconfundabila muzică de film care a însoţit multe celebre producţii cinematografice din ţară şi străinătate. Invisible Movies cuprinde partituri remarcabile din muzica de film a anilor '70 şi '80 (Şapte zile, Profetul, aurul şi ardelenii, Concurs, Faleze de nisip, Mircea, Să mori rănit din dragoste de viaţă, Ringul, Bietul Ioanide etc.), compoziţii din anii '90 (Hotel de lux, Pepe şi Fifi, Die Letzte Station, Second Hand, Femeia visurilor) şi chiar din 2013 (Kyra Kiralina).

"Am învăţat şi învăţ să inventez muzică. De fapt adun sunete pe care încerc să le îmbin cît mai bine. Apoi caut o sfoară, subţire sau groasă, colorată sau uni şi iau toate sunetele şi le pun într-o ordine anume. Jocul cu mărgele de sticlă. Asta este de fapt muzica. Jocul sunetelor. Abstract şi subliminal. Muzica îmi este al doilea suflet pereche." (Adrian Enescu)

"Adrian Enescu este cel care a obligat muzica să devină personaj viu." (Alexandru Darie - Regizor)

"Mă simt privilegiat că am avut ocazia să intru cîteodată, pe furiş şi cu sfială, în mintea lui Adrian Enescu, aşa cum m-am bucurat că Spike Jonze m-a "dus" în capul lui John Malkovich, într-un film de neuitat. Uneori, chiar poţi să atingi invizibilul." (Tudor Giurgiu - Producător şi Regizor)

Adrian Enescu (n. 31 martie 1948) este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni şi compozitori români, renumit pentru coloanele sonore a circa 65 de titluri ale cinema-ului românesc. Este unul dintre pionierii muzicii electronice din România, abordând noul gen încă din anii '70.

A absolvit Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, secţia de compoziţie unde l-a avut profesor pe Aurel Stroe.

Primul său LP, Basorelief (1977), pe versuri de Ioan Alexandru, croit pe structura muzicală a unei misse, este prima încercare de pop simfonic din muzica românească. Au urmat Cele 12 lumi ale visului (1978), comparat cu albume similare de Vangelis şi Isao Tomita, Funky Synthesizer I (1982), o combinaţie de muzică electronică şi instrumentişti în direcţia rock-ului şi jazz-ului progressive, şi Funky Synthesizer II (1984), cu influenţe dance.

Cel mai nou material este Bird in space (2013 - A&A Records).

Bună seara, iubito!, albumul de debut al Loredanei Groza, compus şi produs în întregime de Adrian Enescu şi lansat în 1988, a devenit cel mai popular material discografic din istoria României, cu peste un milion de copii vândute la acea vreme.

În aceeaşi perioadă, Adrian Enescu a compus muzică de film, devenind unul dintre cei mai prolifici compozitori de gen din istoria cinematografului românesc. Apare pe genericul a aproximativ 65 de titluri, unele dintre ele premiate la festivaluri internaţionale, altele succese de casa în ţară. Compoziţiile sale au fost incluse în celebrele colecţii de muzică ambientală Buddha Bar şi Cafe del Mar. A compus muzică de teatru şi balet pentru companii prestigioase din Belgia, Italia, Olanda, Japonia, China sau Australia, şi în ţară pentru spectacole de operă şi teatru montate de Alexandru Darie (Orfeu şi Euridice, Anatomie. Titus. Căderea Romei, Triumful dragostei etc.) În ultimii ani, compune muzică electro-acustică, muzică simfonică şi jazz.

A primit 15 premii din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România / 20 de premii din partea Uniunii Cineaştilor din România / Premiul de excelenţă la Gala Premiilor de jazz - Premiile MUZZA pe 2012 - ediţia a XI-a / Lifetime Achievement Award la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2013, ediţia a XII-a / Premiul "CD-ul anului" - Bird in space la Gala Premiilor de jazz - Premiile MUZZA pe 2013 ediţia a XII-a.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus