mai 2014
Revista Scena.ro
"Dansaţi, dansaţi, altfel suntem pierduţi", spunea Pina Bausch, citată în filmul lui Wim Wenders. Dansaţi la Showcase, am putea adăuga noi: numărul 24 al Scena.ro a fost realizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului şi include un Dosar de 20 de pagini despre dansul contemporan românesc văzut prin prisma Showcase-ului organizat de Centru în perioada 28 aprilie - 4 mai 2014. Articolele semnate de Oana Stoica, Mihaela Michailov, Iulia Popovici şi Cristina Modreanu, plus un amplu interviu cu Vava Ştefănescu, director interimar al Centrului, acoperă plaja de spectacole alese pentru acest eveniment, încercând în acelaşi timp o nouă analiză a condiţiei dansatorului contemporan în România.
 
"Cred că intrăm într-o altă etapă şi trebuie să reconsiderăm împreună ce rol are sau poate avea o Casă a Dansului în această parte a Europei", a spus Vava Ştefănescu, directorul interimar al Centrului, la conferinţa de presă de lansare a Showcase-ului.
 
Scena.ro a încheiat un parteneriat strategic cu Centrul Naţional al Dansului pentru anul 2014, astfel ca în fiecare dintre numerele apărute în acest an o serie de pagini să fie rezervate dansului contemporan. Toate articolele din Dosarul Dansul contemporan în România - pasul următor, apărut în nr. 24, vor putea fi citite integral pe www.revistascena.ro.
 
Odată cu numărul 24, revista de artele spectacolului Scena.ro îşi propune să pună un accent mai mare pe arta contemporană, care are nevoie de susţinere într-un peisaj cultural tot mai întors către valorile tradiţionale. "Astăzi, cultura pare să fi rămas singura cale de ieşire din ghetto-ul gândirii standardizate. Aşa încât avem motive suficiente să apărăm contextele - şi aşa puţine în societatea românească - în care arta contemporană se poate manifesta. Atacul asupra artelor contemporane înregistrat în ultima vreme în cultura din România, combinat cu întoarcerea sistematică la valorile de muzeu ca unic "scut cultural", este semnul incapacităţii de adaptare şi de schimbare ce domină în societăţile refugiate sub umbrela statului-naţiune. Sub presiunea nostalgiei pentru un trecut oricum problematic, hrăniţi doar cu valori de muzeu, cu simţul critic anulat, riscăm să uităm să mai fim vii", argumentează redactorul-şef Cristina Modreanu în editorialul acestui număr.
 
Din sumarul acestui număr, mai fac parte interviuri cu regizoarea Gianina Cărbunariu, producătoarea Miki Branişte, directoarea Festivalului Temps d'Images de la Cluj şi dramaturgul ceh Petr Zelenka, rubricile semnate de Marian Popescu, Mirella Nedelcu Patureau, Mihaela Michailov şi Saviana Stănescu, un eseu semnat de David Schwartz pe tema Teatrul şi posibilitatea schimbării.
 
Începând cu numărul 24, acum în librării, revista de artele spectacolului Scena.ro costă numai 10 lei, păstrând condiţiile grafice de excepţie. Răspundem astfel tuturor solicitărilor celor care, de-a lungul a 5 ani de apariţie, au apreciat revista dar ne-au transmis în diferite moduri că ea este inaccesibilă pentru ei.
 
Scena.ro vă dă de citit!

Revista Scena.ro este editată de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului.
Numărul 24 a fost realizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului.
Parteneri media: RFI, Şapte seri, www.artactmagazine.ro, www.liternet.ro
Găseşti Scena.ro şi pe Facebook.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus