România Liberă / ianuarie 2005
Tradiţional, la sfîrşitul primăverii, Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România decernează premiile pentru cele mai bune emisiuni, talk-show-uri, filme de ficţiune sau documentare, portrete, interviuri, anchete etc. La competiţia aniversară din acest an au participat 130 de programe provenind de la 15 televiziuni de stat şi private şi 17 producători. Cele mai vechi premii decernate după evenimentele din decembrie 1989 s-au redus la această ediţie doar la 15 şi au fost prezentate de acelaşi experimentat maestru de ceremonii care este prof. univ. dr. Manuela Cernat, o amfitrioană care a punctat cu gravitate sau umor (după caz) principalele momente ale Galei găzduite la Sala Rondă de la Hotelul Intercontinental. Dacă mulţi teleaşti au răspuns la invitaţiile Senatului APTR, puţine VIP-uri s-au arătat interesate de ceremonie (excepţie făcînd fostul preşedinte Emil Constantinescu şi doamna ministru al Culturii şi Cultelor, Mona Muscă, care a înmînat şi Marele Premiu).

Flash-back-ul tradiţional de deschidere a cuprins momente emoţionante de la precedentele ediţii, cînd mulţi teleaşti din sală erau (cu ani buni) mai tineri şi mai arătoşi. Premiile Senatului APTR pentru profesionalism în întreaga activitate au fost decernate veteranilor Ovidiu Dumitru şi Ion Olaru. Singurul premiu ex-aequo a fost rezervat tinerilor Radu Cazan de la Realitatea TV pentru cotidiana sa revistă a presei, Iulianei Marciuc, de la TVR 1, pentru emisiunea Pe urmele lui Eliade, şi realizatoarei de la Tele 'M Iaşi Simona Toma Vieru pentru emisiunea Marile speranţe.

La numeroase categorii de genuri publicistice specifice televiziunii au fost remarcate curajul şi inspiraţia unor realizatori care nu s-au lăsat ademeniţi de subiecte de senzaţie, preferînd aprofundarea unor teme de mare interes civic şi moral (cazurile lui Gabriel Geamănu, cu reportajul Viaţa de acolo şi viaţa de dincolo sau al Cristinei Ţilică cu ancheta Destine sub acoperire, un dramatic caz de delaţiune în familie, situaţie, se pare, mult mai des întîlnită decît o arată documentele pînă acum publice ale Securităţii).

Academicianul Nicolae Breban, rezigorii Dan Piţa şi Dan Necşulea, realizatoarea Lucia Hossu Longin, operatorul Sorin Ilieşiu şi criticul Călin Stănculescu au prezentat cîteva dintre cele mai importante premii, remarcînd profesionalismul autorilor, calitatea subiectelor, sinceritatea opiniilor şi inspiraţia unor realizări care ar merita să fie redifuzate la ore de mare audienţă pentru a fi gustate de majoritatea telespectatorilor. Nu au lipsit nici momente de umor de bună calitate, care au venit în special de la Cîrcotaşii premiaţi pentru spiritul autocritic şi originalitatea emisiunilor care le-au adus cote bune de audienţă şi popularitate. De altfel, cei doi protagonişti, Huidu şi Găinuşă, nu au ezitat să ofere o probă fierbinte de umor, premiind, la rîndul lor, chiar în seara Galei cîteva bine cunoscute personalităţi ale vieţii politice pentru prestaţiile lor televizate. De umor a dat dovadă şi cunoscutul critic Alex. Ştefănescu, premiat pentru emisiunea Un metru cub de cultură de la Realitatea TV, amintind secvenţe amuzante din demersurile sale de pe platou şi din afara lui.

Am mai remarcat la categoria Film de ficţiune debutul regizoarei Alexandra Gulea, cu un serial de şase episoade Hacker, realizat în colaborare cu Stere Gulea şi cu producătorul Thomas Ciulei, serial programat iniţial la o oră puţin convenabilă (de aceea sperăm că va fi reprogramat). Serialul Hacker este un portret fără fard al societăţii contemporane, al unei tinere generaţii debusolate, film excelent servit de o numeroasă pleiadă de interpreţi. De altfel, Alexandra Gulea a mai realizat un film după Hacker, Dumnezeu la saxofon, Dracul la vioară, deja premiat cu şase premii la mari festivaluri internaţionale, dar necunoscut marelui public. Cine are urechi de auzit...

Marele Premiu a revenit în acest an lui Horia-Roman Patapievici pentru emisiunea Idei în libertate, găzduită de TVR Cultural, o emisiune începută cu trei ani în urmă, care a adus telespectatorilor în case cîteva din gravele probleme ale actualităţii, cîţiva dintre eroii anonimi care merită a fi cunoscuţi pentru ca societatea românească să-şi regăsească echilibrul moral.

Ediţia din acest an a premiilor APTR a pus accentul pe cultură şi valoare, a declarat un război deschis kitsch-ului, vulgarităţii şi prostului-gust; rămîne de văzut cîte din canalele de televiziune pot înţelege acest apel pentru restabilirea unui dialog normal şi civilizat cu publicul spectator.


  Premiile naţionale de televiziune APTR - 2005

Opera Prima - 1. Ziarul Realităţii, Realitatea TV, Radu Cazan; 2. Pe urmele lui Eliade, TVR1, Iuliana Marciuc; 3. Marile speranţe, TELE 'M Iaşi, Simona Toma Vieru

Imagine Film Documentar - Doru Iacovescu, TVR1, pentru Între apusuri şi Bărbosul stăpînul lumii

Interviu - Bernard Pivot, călător în lumea cuvintelor, TVR Iaşi, Vanda Condurache

Portret - Ciucurencu, TVR2, Cristina Oancea

Talk-Show - Un metru cub de cultură, Realitatea TV, Alex. Ştefănescu

Reportaj - Viaţa de acolo şi viaţa de dincolo, TVR1, Gabriel Geamănu

Documentar de Cultură - Vasile Voiculescu - Rug şi Rugă, TVR1, Vasile Alecu, Roxana Chiriţă

Divertisment - Cronica Cîrcotaşilor, Prima TV, Şerban Huidu, Mihai Găinuşă

Anchetă- Destine sub acoperire, TVR1, Cristina Ţilică

Film Documentar - Vinul şi Viaţa, TVR2, Viorel Sergovici, Adriana Rogovschi

Emisiune Magazin - Duminică în familie, Mihaela Rădulescu şi Corina Voicu, Antena 1/Conterra AV

Ştiri TV - REALITATEA TV pentru Jurnalele Realitatea TV

Film De Ficţiune - Hacker, Stere Gulea, Alexandra Gulea, TVR1 şi Europolis Film

Premiul Special Al Juriului - Doctor Schileru, Diana Deleanu, TV Etalon, Rm. Vîlcea

Marele Premiu - Idei în libertate, Horia-Roman Patapievici, TVR Cultural

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus