mai 2014
Teatrul Naţional Radu Stanca (Sibiu) găzduieşte timp de o lună un grup de 7 tineri actori francezi ce vor participa la o serie de ateliere coordonate de regizorul Vlad Massaci, în cadrul proiectului Oraşe pe Scenă / Cities on Stage.

Sibiu, o rană neînchisă este un atelier ce îşi propune să aducă la Sibiu 7 actori ce vor lucra sub coordonarea lui Vlad Massaci la un proiect de teatru documentar, despre amintiri şi istoria oraşului şi a locuitorilor acestuia. Atelierul coordonat de regizorul român are ca temă plecarea saşilor din Transilvania şi se va finaliza prin prezentarea unui spectacol la Sibiu şi la Paris, în luna iunie 2014. "Va fi ca un fel de arheologie teatrală, ne vom întâlni cu oamenii şi vom încerca să împrumutăm mici obiecte, să copiem fotografii şi să ne imaginăm situaţii de viaţă pe care să le transpunem pe scenă.", a declarat Vlad Massaci, înainte de începerea workshop-ului. 
 

Atelierul va avea premiera la Sibiu în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu printr-o reprezentaţie programată duminică, 8 iunie 2014, ora 16:00, la Sala Virgil Flonda din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte din Sibiu. Spectacolul de la Paris va avea loc luni, 16 iunie 2014, la Odéon-Théâtre de l'Europe. Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile. 

Cities on stage / Oraşe pe scenă este un proiect finanţat cu sprijin din partea Comisiei Europene prin Programul Cultura şi îşi propune să susţină un dialog creativ între Théâtre National din Bruxelles (Belgia), Folkteatern din Göteborg (Suedia), Odéon-Théâtre de l'Europe din Paris (Franţa), Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu (România) şi Teatro de la Abadía din Madrid (Spania). Pe parcursul a cinci ani de zile, cele şase teatre partenere vor realiza şapte co-producţii ce au la bază scenarii originale. Astfel, între 2011 şi 2016 cei şapte artişti selectaţi pentru scrierea textelor, Fabrice Murgia (Belgia), Lars Norén (Suedia), Joël Pommerat (Franţa), Gianina Cărbunariu (România), Antonio Araujo (Brazilia), Emma Dante (Italia) şi Frank Castorf (Germania) vor realiza o cronică provocatoare asupra lumii din jurul nostru, dând naştere unui repertoriu de spectacole noi, conectate la noile realităţi ale continentului aflat într-o continuă transformare. Din echipa creatorilor mai fac parte regizorii Nathalie Garraud (Franţa), Armel Roussel (Belgia), Mélanie Mederlind (Suedia), Vlad Massaci (România) şi David Iodice (Italia). Pe lângă cele şapte co-producţii, proiectul va susţine o serie de programe secundare, printre care proiecte de mobilitate, ateliere de lucru cu publicul, seminarii, activităţi educative pentru tineri şi workshop-uri pentru actori.

Descarcă programul FITS, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus