mai 2014
Festivalul TIFF 2014
Arta răzbunării se predă la TIFF 2014, în 12 filme reunite în secţiunea tematică Ochi pentru ochi / Eye for an Eye, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie 2014). O altă secţiune nouă, Suspecţii de serviciu / The Usual Suspects, îi aduce înapoi la Cluj pe cineaştii care au trecut cu filmele lor de început prin competiţia festivalului.

Cele 12 revenge movies din secţiunea Ochi pentru ochi concurează pentru Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film).  


"Poate că răzbunarea e, cum se spune, arma prostului, dar ea e un dispozitiv cinematografic teribil de ofertant în cinema, graţie dilemelor morale pe care, de cele mai multe ori, le antrenează. În buna tradiţie a secţiunilor tematice de la TIFF, ediţia actuală strânge laolaltă 12 revenge movies recente si tot atâtea studii de caz care pun în discuţie legitimitatea şi consecinţele actelor vindicative. Dincolo de concentratul previzibil de violenţă tarantiniană, cruzime si comedie neagră, regăsit în majoritatea filmelor din secţiunea Ochi pentru ochi, mai există două tipuri de răzbunare cel puţin speciale: prin film (The Reunion) şi prin sex (Cheatin')", explică directorul artistic Mihai Chirilov. 

Ideea i-a venit lui Mihai Chirilov după ce a văzut, la Festivalul de la Locarno, filmul american independent Blue Ruin, de Jeremy Saulnier, adus în premieră la Cluj. Prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes, filmul a fost finanţat prin crowdfunding. De cronici excelente a avut parte Calvary, al lui John Michael McDonagh - proiectat la Sundance şi Berlin - o comedie neagră despre un preot irlandez care află că va fi ucis chiar de la viitorul făptaş, venit la spovedanie. Cu doze serioase de umor negru vine şi In Order of Disappearance - unul dintre favoriţii din competiţia Berlinalei - cu Stellan Skarsgaard în rolul unui tată care-şi răzbună fiul. 


Răzbunarea e motorul poveştii şi în Harmony Lessons (Ursul de Argint pentru contribuţie artistică - directorul de imagine Aziz Zhambakiyev), A Touch of Sin, de Jia Zhangke (Premiul pentru scenariu la Cannes 2013), Big Bad Wolves, un exerciţiu de stil în materie de cruzime, recomandat de Quentin Tarantino, sau Killers, un thriller psihologic indonezian adus de la Sundance.

Teaser Ochi pentru ochi:


Opt dintre foştii concurenţi la Trofeul Transilvania revin la Cluj într-o secţiune doar a lor, numită Suspecţii de serviciu. Cum competiţia e dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film, TIFF îşi propune să urmărească traiectoria autorilor pe care i-a descoperit de-a lungul anilor. "Secţiunea Suspecţii de serviciu e felul în care am decis să onorăm noile opere ale cineaştilor trecuţi de-a lungul anilor prin competiţia festivalulului, cineaşti care fac deja parte din «marea familie transilvăneană». Coincidenţa fericită face ca noul film al lui Daniel Sánchez Arévalo, distins cu premiul publicului la TIFF pentru AzulOscuroCasiNegro şi Gordos, să se cheme La gran familia espanola", declară Mihai Chirilov.
 
Se întorc la Cluj şi foştii câştigători Rune Denstad Langlo (Trofeul Transilvania 2009 cu North), cu noul film Chasing the Wind, Sergei Loban (Premiul Special al Juriului pentru Chapiteau Show, 2012) cu filmul său precedent, debutul Dust, chilianul Sebastián Silva (Premiul pentru cea mai bună interpretare - distribuţia filmului La nana, 2009), cu noul thriller psihologic Magic Magic, cu Juno Temple şi Michael Cera, selecţionat în 2013 în Quinzaine des Réalisateurs.
 
Cei mai vechi competitori la TIFF sunt Stefan Hillebrand şi Oliver Paulus. Pentru prestaţia din filmul lor, When the Right One Comes Along, actriţa Isolde Fischer a obţinut Menţiunea Specială pentru interpretare, la ediţia a treia, în 2004. În 2014, cei doi aduc la Cluj o comedie despre trei tineri în scaunul cu rotile care decid să facă pe gangsterii - Keep Rollin'.

Mexicanul Fernando Eimbcke îşi va prezenta Club Sandwich, o poveste tandră despre relaţia mamă-fiu, la şase ani după ce a concurat la TIFF cu Lake Tahoe, regizorul kurd Huseyin Karabey revine cu o poveste demnă de Kafka, în Come to My Voice, după ce debutul său, My Marlon and Brando, a fost proiectat la ediţia din 2009, iar Guy Nattiv vizitează din nou Clujul - la trei ani după Mabul - cu Magic Men, un road movie cu un supravieţuitor al Holocaustului şi fiul său.

Ochi pentru Ochi/ Eye for an Eye
  1.  Adulter / Cheatin', r. Bill Plympton (SUA)
  2.  Calvarul / Calvary, r. John Michael McDonagh (Irlanda)
  3.  În ordinea dispariţiei / In Order of Disappearance, r. Hans Petter Moland (Norvegia)
  4.  Lecţii de armonie / Harmony Lessons, r. Emir Baigazin (Kazahstan-Germania-Franţa)
  5.  Luna de miere / Honeymoon, r. Jan Hrebejk (Cehia-Slovacia)
  6.  Lupoii cei răi / Big Bad Wolves, r. Aharon Keshales, Navot Papushado (Israel)
  7.  O urmă de păcat / A Touch of Sin, r. Jia Zhangke (China)
  8.  Psihopaţi / Killers, r. Kimo Stamboel, Timo Tjahjanto (Indonezia-Japonia)
  9.  Rabla albastră / Blue Ruin, r. Jeremy Saulnier (SUA)
  10.  Reuniunea de clasă / The Reunion, r. Anna Odell (Suedia)
  11.  

  1.  Suspectul / The Suspect, r. Shin-yeon Won (Coreea de Sud)
  2.  Un pact / A Pact, r. Denis Dercourt (Germania)
 
Suspecţii de serviciu / The Usual Suspects

  1.  Club Sandwich, r. Fernando Eimbcke (Mexic)
  2.  Jaf în scaun cu rotile / Keep Rollin', r. Stefan Hillebrand, Oliver Paulus (Elveţia-Germania)
  3.  Magic Magic, r. Sebastián Silva (Chile)
  4.  

  1.  Magicienii / Magic Men, r. Guy Nattiv, Erez Tadmor (Israel)
  2.  Nuntă în ofsaid / La gran familia espanola, r. Daniel Sánchez Arévalo (Spania)
  3.  Praf / Dust, r. Sergei Loban (Rusia)
  4.  Urmează-mi vocea / Come to My Voice, r. Huseyin Karabey (Turcia)
  5.  Vânt în pânze / Chasing the Wind, r. Rune Denstad Langlo (Norvegia)

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie 2014) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român.

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus