mai 2014
Festivalul TIFF 2014
Un best of al filmelor de ficţiune şi documentarelor care au făcut turul marilor festivaluri în ultimul an îi va încânta pe spectatorii TIFF, ca la fiecare ediţie, în două dintre cele mai populare secţiuni ale festivalului: Supernova şi What's Up, Doc?/ Ce se întâmplă, documentarule?. Circa 50 de titluri multi-premiate intră în selecţia semnată de directorul artistic Mihai Chirilov, titluri proiectate la Cannes, Berlin, Veneţia, Toronto sau San Sebastian şi aşteptate de cinefilii din lumea întreagă.


34 de filme numără colecţia de neratat din Supernova, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie 2014). În afara câştigătorului Ursului de Aur, Black Coal, Thin Ice, deja anunţat, de la Berlinală vin Stations of the Cross, al lui Dietrich Brüggemann, o excelentă comedie neagră despre o adolescentă care vrea să se sacrifice pe altarul Domnului, în era telefoanelor şi a Internetului, premiată cu Ursul de Argint pentru scenariu; The Beloved Sisters, un triunghi amoros cu Friedrich Schiller; The 100-Year Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared, neaşteptata poveste a unui bărbat de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt; The Kidnapping of Michel Houellebecq, un film neconvenţional despre scurta dispariţie a faimosului scriitor, în 2011, în care joacă chiar autorul; sau Love is Strange, de Ira Sachs, care abordează subiectul căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Un eveniment special, sub semnul TIFFashion, va fi proiecţia lui Yves Saint Laurent, un film despre viaţa şi cariera celebrului creator de modă, adus în premieră la Cluj. De neratat este şi noul film al lui Roman Polanski, prezentat în 2013 la Cannes şi recompensat cu un Premiu César pentru regie - Venus in Fur, cu Emmanuelle Seigner şi Mathieu Amalric. Iubitorilor romanului de dragoste al lui Boris Vian, Spuma zilelor, TIFF le rezervă o surpriză: premiera ecranizării Mood Indigo, în regia lui Michel Gondry. E o explorare inventivă a lumii fanteziste din roman, cu Audrey Tatou şi Romain Duris pe afiş, distinsă cu Premiul César pentru scenografie.


Din colecţia Supernova mai fac parte Ida, de Pawel Pawlikowski (Premiul FIPRESCI la Toronto), un memorabil film alb-negru, puternic stilizat, despre o călugăriţă novice care pleacă să-şi descopere familia înainte de a trece definitiv la viaţa monahală, A Thousand Times Good Night (Marele premiu al juriului la Montreal), o dramă complexă şi delicată despre o fotografă de război (Juliette Binoche) pusă să aleagă între familie şi pasiune, The Golden Dream, un film despre visul american al unor adolescenţi mexicani, distins cu Premiul A Certain Talent la Cannes 2013 şi Marele Premiu la Salonic şi Zurich. Premiată la Karlovy Vary, Papusza este impresionanta poveste, inspirată din realitate, a singurei poete de etnie rromă care a publicat cărţi de poezie.  
Spectatorii TIFF vor avea ocazia să vadă şi Via Castellana Bandiera, pentru care Elena Cotta a câştigat Trofeul Coppa Volpi pentru Cea mai bună actriţă la Veneţia, Sex, Drugs and Taxation, povestea unică a unui radical partizan al libertăţii absolute şi a unui capitalist hedonist, în era hippie din Scandinavia, sau Of Horses and Men, o tulburătoare istorie de dragoste cu oameni şi cai, care i-a adus islandezului Benedikt Erlingsson Premiul de debut la San Sebastian şi Premiul FIPRESCI la Tallinn şi Goteborg.


 
Filme unul şi unul se regăsesc şi pe lista What's Up, Doc?, secţiune prezentată de HBO şi selecţionată de scriitoarea şi jurnalista Ana Maria Sandu. 15 documentare recente, toate proiectate în numeroase festivaluri, îi vor purta pe cinefili prin vieţile unor personaje de neuitat. Primul este celebrul muzician Nick Cave, protagonistul fascinantului 20.000 Days on Earth, prezentat în 2014 la Berlin şi la Sundance, unde a câştigat premiile pentru regie şi montaj. Al doilea este un supererou al boxului, în The Trials of Muhammad Ali, un documentar cu imagini de arhivă şi interviuri inedite regizat de Bill Siegel.
 
 
În Fuoristrada, un mecanic decide să devină femeie şi, ca transgen, se căsătoreşte cu o româncă, Mariana. Timp de 10 ani, J. Jackie Baier a urmărit un elev lituanian care a fugit de acasă şi s-a prostituat pe străzile Berlinului, dându-se drept fată, în tulburătorul Julia, adus de la Veneţia. Trei adolescenţi caută o ieşire din lumea lor degenerată, în Sickfuckpeople (Cel mai bun documentar la Sarajevo şi Raindance 2013), şi tot trei sunt tinerii aflaţi în căutarea acelui loc în care un bărbat autist poate cunoaşte dragostea fizică, în The Special Need (Trofeul Leipzig DOK 2013).


Concerning Violence, trecut pe la Sundance şi Berlin, porneşte de la cartea clasică "The Wretched of the Earth" şi documentează lupta de eliberare din lumea a treia, iar emoţionantul Normalization caută un răspuns la întrebarea: cine a luat decizii în cel mai controversat proces din istoria justiţiei cehoslovace? Pine Ridge (Cel mai bun documentar scandinav - Göteborg 2014) e un portret  complex al unei lumi aparte, cea a locuitorilor rezervaţiei Pine Ridge din Dakota de Sud, iar The Great Museum, o pasionantă demonstraţie despre cât de interesante pot fi culisele unui muzeu. Deja anunţat, Sacro GRA, primul documentar care a câştigat vreodată Leul de Aur la Veneţia, completează selecţia de best of-uri

SUPERNOVA
  1.  Artificii în plină zi/ Black Coal, Thin Ice, r. Diao Yinan (China)
  2.  Avocatul/ The Attorney, r. Yang Woo-seok (Coreea de Sud)
  3.  Bătrânul de 100 de ani care a şters-o pe fereastră/ The 100-Year Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared, r. Felix Herngren (Suedia)
  4. Ciudată mai e dragostea/ Love is Strange, r. Ira Sachs (SUA)
  5.  Colivia de aur/ La jaula de oro/ The Golden Dream, r. Diego Quemada-Diez (Mexic-Spania)
  6.  Copiii preotului/ The Priest's Children, r. Vinko Brešan (Croaţia)
  7.  Dacă tu nu, eu da/ Arrête ou je continue, r. Sophie Fillières (Franţa)
  8.  De o mie de ori noapte bună/ A Thousand Times Good Night, r. Erik Poppe (Norvegia)
  9.  Despre oameni şi cai/ Of Horses and Men, r. Benedikt Erlingsson (Islanda)
  10.  Freză nasoală/ Pelo Malo/ Bad Hair, r. Mariana Rondon (Venezuela-Peru-Germania)
  11.  Hotel/ Hotell, r. Lisa Langseth (Suedia)
  12.  Ida, r. Pawel Pawlikowski (Polonia)
  13.  În floare/ In Bloom, r. Nana Ekvtimishvili, Simon Gross (Georgia-Germania-Franţa)
  14.  Întâlniri pe neve/ Blind Dates, r. Levan Koguashvili (Georgia)
  15.  Între două surori/ The Beloved Sisters, r. Dominik Graf (Germania)
  16.  Manevre nocturne/ Night Moves, r. Kelly Reichardt (SUA)
  17.  Miracol/ Miracle, r. Simon Staho (Danemarca)
  18.  Patimile Mariei/ Stations of the Cross, r. Dietrich Brüggemann (Germania)
  19.  Păpuşa/ Papusza, r. Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze (Polonia)
  20.  Pe o stradă din Palermo/ Via Castellana Bandiera/ A Street in Palermo, r. Emma Dante (Italia)
  21.  Prânz la pachet/ The Lunchbox, r. Ritesh Batra (India)
  22.  Răpirea lui Michel Houellebecq/ The Kidnapping of Michel Houellebecq, r. Guillaume Nicloux (Franţa)
  23.  

  1.  Rosie, r. Marcel Gisler (Elveţia)
  2.  Sex, droguri şi impozite/ Sex, Drugs and Taxation, r. Christoffer Boe (Danemarca)
  3.  Siddharth, r. Richie Mehta (Canada-India)
  4.  Spuma zilelor/ Mood Indigo, r. Michel Gondry (Franţa)
  5.  Sunt a ta/ I Am Yours, r. Iram Haq (Norvegia)
  6.  Suntem cele mai tari! / We Are the Best!, r. Lukas Moodysson (Suedia)
  7.  Suntem Mari Pepa!/ Somos Mari Pepa, r. Samuel Kishi Leopo (Mexic)
  8.  Timp de aşteptare/ Las horas muertas / The Empty Hours, r. Aarón Fernández (Mexic)
  9.  Ţinutul meu sălbatic/ My Sweet Pepper Land, r. Hiner Saleem (Franţa-Germania-Irak)
  10.  Ultima noapte/ Concrete Night, r. Pirjo Honkasalo (Finlanda)
  11.  Venus înveşmântată în blănuri/ Venus in Fur, r. Roman Polanski (Franţa)
  12.  Yves Saint Laurent, r. Jalil Lespert (Franţa)
 

WHAT'S UP, DOC?/ CE SE ÎNTÂMPLĂ, DOCUMENTARULE?
  1.  20.000 de zile pe Pământ/ 20.000 Days on Earth, r. Iain Forsyth, Jane Pollard (Marea Britanie)
  2.  Alfabet/ Alphabet, r. Erwin Wagenhofer (Austria)
  3.  Despre violenţă/ Concerning Violence, r. Göran Hugo Olsson (Suedia)
  4.  Distruşii/ sickfuckpeople, r. Juri Rechinsky (Austria-Ucraina)
  5.  În mine ţi-e bucuria/ Que ta joie demeure, r. Denis Côté (Canada)
  6.  Julia, r. J. Jackie Baier (Germania-Lituania)
  7.  Muzeul vienez/ The Great Museum, r. Johannes Holzhausen (Austria)
  8.  Nevoi speciale/ L'Amore secondo Enea/ The Special Need, r. Carlo Zoratti (Germania-Italia-Franţa-Austria)
  9.  Normalizare/ Normalization, r. Robert Kirchhoff (Cehia-Slovacia)
  10.  Paradiso, r. Omar A. Razzak (Spania)
  11.  Şezătoare cu mâncare/ Soul Food Stories, r. Tonislav Hristov (Bulgaria-Finlanda)
  12.  Procesele lui Muhammad Ali/ The Trials of Muhammad Ali, r. Bill Siegel (SUA)
  13.  Rezervaţia Pine Ridge/ Pine Ridge, r. Anna Eborn (Danemarca-SUA)
  14.  Sfântul GRA/ Sacro GRA, r. Gianfranco Rosi (Italia)
  15.  Un alt drum/ Fuoristrada/ Off Road, r. Elisa Amoruso (Italia)
 
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie 2014) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. 

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus