mai 2014
Programul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu propune o aventură ce explorează frumuseţea corpului uman şi a imaginaţiei într-o serie de reprezentaţii la limita dintre circ, teatru, film, dans şi muzică.

Cele cinci companii selectate în secţiunea circ din acest an oferă în premieră naţională la Sibiu şansa de a descoperi un univers ce îţi taie răsuflarea printr-o serie de spectacole în care abilităţile fizice ale performerilor sfidează limitele imaginaţiei. 

Compania franceză Les Lendemains propune un spectacol unic în lume, ce recreează atmosfera filmelor lui Charlie Chaplin şi Buster Keaton. Artiştii francezi se joacă deasupra publicului, la o înălţime de zece metri, într-un spectacol de echilibristică, la trapez cu opt artişti. Povestea lor despre zbor surprinde prin energia şi ritmul dinamic al înlănţuirii scenelor în care publicul devine parte integrantă. Aflaţi pentru prima dată în România, cei de la Les Lendemains vor avea două reprezentaţii programate în Piaţa Mare din Sibiu: vineri, 6 iunie 2014, de la ora 22:30 şi, respectiv, duminică, 8 iunie 2014, tot de la ora 22:30. Intrarea la acest eveniment este gratuită.   

Cie Umbral completează sezonul francez de la Sibiu printr-un spectacol de circ zgomotos. Producţia acestora are la bază piesa Cabaretul cuvintelor scrisă de Matei Vişniec şi îşi propune să aducă prin poezia clovnilor o construcţie în care toate cuvintele prind viaţă şi trăiesc într-un potop de magie burlescă. Spectacolul plin de ritm propus de trupa înfiinţată la Paris combină arta circului cu teatrul clasic şi arta mânuirii păpuşilor, contribuind la dezvoltarea unui limbaj inedit pe scena de teatru din Europa.

Despre spectacolul produs de Cie Umbral, producătorii de la France INTER au declarat că este "magnific". Publicul din România va avea şansa să vizioneze acest spectacol marţi, 10 iunie, de la ora 16:00, în sala Teatrului Gong din Sibiu. Preţul unui bilet la acest spectacol este de 20 de lei, respectiv 10 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari. 

Aflaţi într-un turneu mondial, ce cuprinde reprezentaţii în Canada, Japonia şi Rusia, compania Cie Carré Curieux, Cirque Vivant! prezintă la Sibiu spectacolul Pătratul curios / Le carré curieux. Evenimentul va avea loc vineri, 6 iunie 2014, ora 20:00, la Sala Thalia din Sibiu.

Cei patru tineri artişti circari ce au fondat compania Cie carré curieux s-au întâlnit la cursurile urmate în cadrul Şcolii Superioare de Artă a Circului din Bruxelles: Luca Aeschlimann excelează în jonglerie cu mingi, Vladimir Couprie mânuieşte el diabolo cu o precizie incredibilă, Gert de Cooman dansează în aer cu ajutorul trapezului chinezesc, iar Kenzo Tokuoka domină prin acrobaţie şi exerciţii cu monociclul. Dar ceea ce impresionează cel mai mult în spectacolele lor este complicitatea acestora în a aduce laolaltă unicitatea şi bucuria creaţiei unui univers funambulesc. Cu siguranţă că spectacolul lor plin de glume, uneori ironic sau drăgăstos, va reuşi să aducă un zâmbet pe chipul fiecărui spectator. Preţul unui bilet la acest spectacol este de 20 de lei, respectiv 10 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari. 

Lady Cocktail este reţeta de succes a trei fete belgiene ce s-au hotărât să combine numere uimitoare de acrobaţii în aer cu anecdote şi pozne pentru a crea spectacole pline de graţie spre deliciul publicului de toate vârstele. Cele trei artiste vor fi prezente la Sibiu cu două reprezentaţii ale spectacolului Fetele de la etajul 2 / Les filles du 2ème programat marţi, 10 iunie 2014, de la ora 20:00 şi joi, 11 iunie 2014, de la ora 18:00, în Piaţa Mică din Sibiu. "În acest spectacol iubim de dragul euforiei", au declarat fetele în timpul programării pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Intrarea la acest eveniment este gratuită.   


Un moment important în cadrul sezonului de circ îl constituie prezenţa în premieră a artistei Jessica Arpin. Născută în Brazilia, Jessica Arpin a studiat artele spectacolului de circ la Geneva şi Montreal, fiind bine cunoscută pentru producţiile de clovnerie pline de umor şi poezie. Spectacolul prezentat de Jessica Arpin este unul cât se poate de provocator şi pune publicul în faţa unor probe practice dintre cele mai hazlii. Am bicicletă. Caut soţ! / Kalabazi va avea loc sâmbătă, 14 iunie 2014 şi duminică, 15 iunie 2014, de la orele 19:00, în Piaţa Mică din Sibiu şi este povestea unei tinere excentrice şi cochete care doreşte să se căsătorească, dar nu cu oricine! Prin urmare, ea organizează un concurs de dragoste printre spectatori. Intrarea la acest spectacol se face gratuit.   

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa ca amploare şi dimensiune. Timp de zece zile peste 2500 de artişti şi producători din toate colţurile lumii prezintă peste 350 de evenimente ce au loc atât în Sibiu, cât şi în împrejurimile oraşului. Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 6 - 15 iunie 2014. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe sibfest.ro. 

Descarcă programul FITS, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus