mai 2014
Festivalul Internaţional de Film Pelicam, 2014
Adaptarea la mediul înconjurător în schimbare este o provocare pentru noi toţi. Hrana tradiţională pierde în faţa organismelor modificate genetic, aerul curat devine un lux în marile oraşe sufocate de betoane, iar oamenii mor de foame într-o lume în care tomberoanele sunt pline cu alimente. Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, aduce la Tulcea filme documentare care vin cu soluţii la problemele de mediu care ne privesc pe toţi.
 
Fresh Perspectives, o noutate a ediţiei din 2014 a festivalului, este o secţiune competiţională în care puteţi vedea documentare care abordează probleme de mediu şi care vin cu soluţii inovative. When You've Gone, I'll Still Be There, unul dintre filmele din această categorie, spune povestea a trei copii care se luptă pentru o lume mai bună. Primul este Felix, un băiat de 13 ani, care vrea să motiveze copiii din toată lumea să planteze copaci. Astfel, el speră că va încetini încălzirea globală. Pentru a-şi populariza ideea, el ajunge să vorbească în faţa plenului Naţiunilor Unite. Îşi începe discursul cu cuvintele: "Când voi nu veţi mai fi, eu încă voi fi acolo". Dacă adulţii nu fac nimic pentru a îmbunătăţi viitorul, copiii trebuie să îşi ia soarta în propriile mâini. Felix se întâlneşte cu oameni ca Al Gore şi Kofi Annan, dar în acelaşi timp stabileşte legături puternice cu alţi copii. Filmul va fi proiectat în prezenţa regizorului Carl A. Fechner, iar Felix va răspunde la întrebările spectatorilor printr-o transmisiune video.
 
"Mereu încerc să arăt soluţii şi viziuni pentru o lume mai bună. Felix, Fardosa şi Roman demonstrează: este posibil să faci o diferenţă, chiar şi ca individ pe cont propriu. Trebuie doar să lupţi pentru propriile viziuni. Asta e ceea ce festivalurile de film ca Pelicam încearcă să arate, de asemenea", spune Carl A. Fechner.
 
Alte filme din cadrul Fresh Perspectives:
 
Growing Cities este un film documentar ce examinează importanţa fermelor urbane în America şi se întreabă câtă forţă au pentru a revitaliza oraşele noastre şi modul în care mâncăm. Arătând moduri inovative prin care orăşenii îşi produc hrana, filmul îşi doreşte să inspire oamenii să se implice mai activ în sistemul de asigurare a alimentelor, chiar dacă asta înseamnă să îşi crească roşiile pe pervazuri sau să aibă un cârd de gâini în curtea din spate. În esenţă filmul îşi îndeamnă spectatorii să afle ce este posibil în mediul urban şi ne arată cum putem fi producători într-o societate condusă de consum. Regizorul Dan Susman va fi prezent la Tulcea pentru proiecţia filmului.
 
"Sunt încântat să împărtăşesc Growing Cities cu publicul de la Festivalul Internaţional de Film Pelicam în câteva săptămâni. Noi am descoperit că poveştile grădinarilor, fermierilor şi oamenilor obişnuiţi din film au inspirat comunităţi din toată lumea. Fie că ai o curte, un spaţiu gol sau un acoperiş, poţi Creşte Unde Eşti!", spune Dan Susman.
 
Food Savers este povestea unor oameni care se luptă pentru un nou mod de a ne raporta la hrană. Fermieri, directori de supermarket, bucătari, studenţi la design şi gospodării normale - toţi legaţi în lanţul producţiei şi consumului de hrană pe parcursul căruia mai mult de jumătate din hrană este irosită. Ei luptă pentru o nouă apreciere a mâncării, o apreciere care a crescut foarte mult în ultimii ani. Exemplele lor ridică întrebarea: de ce este atât de dificil să contracarăm risipa hranei? Documentarul va fi proiectat în cadrul Pelicam în prezenţa regizorului Valentin Thurn.
 
"Food Savers este un film despre oameni şi corporaţii care caută soluţii pentru a opri risipa de hrană. Mişcarea s-a extins în toată Europa, iar politicienii ar trebui să o sprijine, deoarece risipa de hrană este responsabilă în proporţie de 15% pentru încălzirea globală şi în proporţie de 25% pentru consumul mondial de apă. Este continuarea primului meu film Taste the Waste şi sunt bucuros să împărtăşesc ideea de a valorifica alimentele cu publicul român", spune Valentin Thurn. Cu atât mai mult cu cât anul 2014 este Anul European Împotriva Risipei Hranei.
 
Industria filmului trebuie să dea un exemplu în ce priveşte comportamentul responsabil faţă de mediu, de aceea, Pelicam aduce la Tulcea atelierul Green Film Making, moderat de specialist olandezi care vin cu soluţii de micşorare a impactului asupra naturii în timpul realizării filmelor. Workshop-ul se adresează tuturor celor interesaţi de înverzirea producţiei de film, este gratuit, iar înscrierile se fac la adresa [email protected].
 
Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni porneşte pe 29 mai  2014 din Bucureşti, când are loc proiecţia filmului câştigător al ediţiei 2013, North of the Sun (2012), la J'ai Bistrot.
 
Festivalul Internaţional de Film Pelicam este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sponsorizarea principală a ApaNova Bucureşti şi cu sprijinul BRD, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi Institutului Cultural Român. Parteneri instituţionali: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveţiei, Goethe Institut, Institutul Francez din Bucureşti şi Institutul Cultural Italian din Bucureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus