Festivalul de la Sibiu şi viitorul cultural al Capitalei sunt cele două focus-uri ale numărului 25 (2) / 2014 al revistei de artele spectacolului Scena.ro, recent ieşit din tipar.
Lansat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, numărul 25 al Scena.ro include o amplă discuţie coordonată de criticul de teatru Mirella Patureau despre prezenţele francofone la festival şi despre scena de teatru franceză aflată într-un moment de schimbare, de trecere de la marile vedete teatrale la multitudinea de forme ce depăşesc graniţele înspre alte arte şi extind laboratorul teatral înspre dans, circ, teatru de stradă, teatru documentar.
Dialogurile cu doi observatori de cursă lungă ai teatrului francez - George Banu şi Jean Pierre Thibaudat - sunt completate cu un interviu amplu cu Alexandra Badea, artist de origine română funcţionând în spaţiul francez, plasată nu doar între culturi, ci şi între forme de exprimare diverse: ca regizor, autor de texte pentru teatru, dar şi romancier. Luând parte la lansarea de la Sibiu, alături de Mirella Patureau şi redactorul-şef al Scena.ro, Cristina Modreanu, Alexandra Badea a respins orice posibile definiţii şi a subliniat că prin toate aceste mijloace diferite, dar înrudite, încearcă să clarifice raporturile ei cu o lume în schimbare, în construcţie, pe care e pasionant să o observi. Piesa Alexandrei Badea, Pulverizare, care a primit recent Marele Premiu pentru Literatura Dramatică pe anul 2013, decernat de Centrul Naţional al Teatrului din Franţa şi a fost publicată la editura l'Arche, Paris, a fost prezentată, în traducerea lui Eugen Jebeleanu, în cadrul lecturilor din programul Festivalului de la Sibiu 2014.
Dosarul special din numărul 25 al Scena.ro este dedicat ARCUB- Centrul Cultural al Capitalei care împlineşte 18 ani şi se află în plin proces de redefinire. Cu o nouă sală de teatru ce va fi deschisă în acest an - Hanul Gabroveni în Centrul Vechi - şi cu serioase planuri de deschidere către scena europeană, ARCUB promite să devină un jucător şi mai important pe piaţa culturală de la noi - aşa cum reiese şi din interviul cu Mihaela Păun, directoarea instituţiei.
Nu lipsesc nici din acest număr articolele despre dans şi despre festivaluri cu participare internaţională, precum şi rubricile semnate de Marian Popescu, Saviana Stănescu, Mihaela Michailov, Mirella Patureau, cărora li se adaugă, începând din acest număr, Ionuţ Sociu cu rubrica Epistolar, prima scrisoare fiindu-i adresată regizorului Andryi Zholdak.
Scena.ro este editată de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS).
Numărul 25 a fost realizat în parteneriat cu ARCUB - Centrul Cultural al Capitalei. Paginile dedicate dansului sunt realizate în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB).