mai 2014
Festivalul TIFF 2014
TV5MONDE va fi prezent zilele acestea la Bucureşti, unde va inaugura noua faţadă a cinematografului Elvire Popesco, şi la Cluj-Napoca, unde va acorda Prix TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie du Jeune jury francophone / Premiul TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie al Tânărului juriu francofon, în cadrul Transilvania International Film Festival (TIFF). Cele două evenimente marchează legătura, acordul, sprijinul şi colaborarea pe care canalul francofon le are cu Institutul Francez din România.
 
Directorul de marketing TV5MONDE pentru Europa, Arnaud Genestine, va fi prezent duminică, 1 iunie 2014, la Bucureşti, la sala Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez Bucureşti, unde va inaugura noua faţadă a cinematografului, prin instalarea unei casete luminoase realizate de canalul francofon TV5MONDE, la intrarea în cinema.


Evenimentul va precede proiecţia de la ora 19.00 a filmului Incendies, în regia lui Denis Villeneuve - peliculă nominalizată la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, în 2011 - şi care îl va avea ca invitat special pe Wajdi Mouawad, autorul piesei care a stat la baza scenariului filmului Incendii. La finalul proiecţiei, dramaturgul va sta de vorbă cu spectatorii. 
 

Cu ocazia TIFF, Arnaud Genestine va fi prezent în decursul săptămânii la Cluj-Napoca, unde TV5MONDE, în parteneriat cu Institutul Francez din Cluj, va acorda Prix TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie du Jeune jury francophone, în cadrul festivalului.
 
Juriul TV5MONDE este compus din şase tineri cu vârste cuprinse între 18 - 22 de ani, care vor alege Cel mai bun film de limbă franceză dintre cele prezentate în cadrul festivalului.
 
Juriul Tinerilor Francofoni TV5MONDE este coordonat de criticul de film Andrei Rus - care anul acesta a făcut parte din juriul Révélation France 4 al secţiunii Semaine de la Critique, din cadrul Festivalului de la Cannes, 2014 - şi de Vincent Henry, ataşatul pentru cooperare universitară al Institutului Francez din Cluj.  
 
Decernarea Premiului va avea loc în cadrul Galei TIFF de sâmbăta viitoare, 7 iunie 2014.
                                                                           
Despre Wajdi Mouawad
 
Dramaturg, regizor şi actor, Wajdi Mouawad s-a născut în Liban, şi-a petrecut adolescenţa în Franţa, pentru ca mai apoi să se stabilească în Canada. Recompensat cu numeroase premii printre care şi Marele premiu pentru teatru al Academiei franceze, Wajdi Mouawad este unul dintre creatorii de teatru cel mai apreciat de critici şi de public.
 
Piesele şi spectacolele sale, ale căror subiecte sunt adevărate tragedii (post)moderne, deloc comode, uneori chiar agresiv de realiste şi de o sinceritate bulversantă prin radiografierea atrocitaţilor lumii şi omului contemporan, exprimă convingerea creatorului lor: un artist este precum un scarabeu, se hrăneşte cu excrementele celorlalţi / ale societăţii, extragând de acolo elementele necesare pentru a crea opere care ii bulversează şi îi facinează pe ceilalţi. Artistul, asemenea unui scarabeu, se hrăneşte cu mizeria lumii în care trăieşte şi din această mizerie abjectă reuşeşte, câteodată, să facă să apară frumuseţe. - Wajdi Mouawad
 
Despre Incendii
 

Nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, în 2011, filmul canadian în regia lui Denis Villeneuve este o poveste emoţionantă care aduce ororile războiului la un nivel foarte personal şi dezvăluie într-un mod puternic şi poetic urmele adânci ale violenţei şi forţa miraculoasă a dorinţei de supravieţuire. (cinemagia.ro)

 

Povestea. Chemaţi să asiste la citirea testamentului, după moartea mamei lor, doi gemeni, Jeanne (Melissa Desormeaux-Poulin) şi Simon (Maxim Gaudette) primesc două plicuri ce le vor schimba vieţile: unul este pentru tatăl lor, pe care îl ştiau mort, iar celălalt, pentru un frate de care nu ştiau că există. Jeanne şi Simon vor descoperi istoria familiei lor şi în acelaşi timp o mamă foarte diferită de cea pe care o ştiau ei, cu o soartă tragică, marcată pentru totdeauna de război şi ură, o femeie cu un curaj extraordinar.

 

Incendii a fost de asemenea nominalizat la Premiile BAFTA (2011), la Premiile César (2012), şi a primit, printre numeroase alte distincţii, Premiul pentru Cel mai bun film, secţiunea Venice Days, la Festivalul de Film de la Veneţia; 8 Premii Genie pentru Cel mai bun film, Regie, Imagine Sunet, Montaj, Editare Sunet, Scenariu, Cea mai buna actriţă într-un rol principal (Lubna Azabal); Premiile Vancouver Film Critics Circle pentru Cea mai bună actriţă într-un film canadian (Lubna Azabal), Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor. Filmul a concurat in festivaluri precum Veneţia 2010 (Giornate degli autori), Toronto 2010, Telluride 2010.


Despre TV5MONDE
 
TV5MONDE este una dintre principalele reţele mondiale de televiziune, prezente în 220 ţări şi teritorii, prin intermediul a nouă canale regionale distincte şi a TiVi5Monde, un canal 100% tânăr, difuzat pe teritoriul american.
 
TV5MONDE Europa difuzează în fiecare an peste 300 de filme subtitrate, 1300 de ore de ficţiune, 2000 de ore de film documentar şi reportaj şi 19 emisiuni zilnice de ştiri şi cele mai bune emisiuni francofone, cu subtitrare.
 
Este singurul canal generalist francez care emite la nivel mondial. Are 10 canale francofone partenere (France 2, France 3, France 4, France 5, France Ô, ARTE France, RTBF.be, RTS, Radio-Canada şi Télé-Québec), le CIRTEF şi l'AEF. Este prezent în 235 millioane de cămine şi 25.000 de hoteluri, în 55 de ţări şi difuzează programe cu caracter generalist produse în limba franceză şi subtitrate în şapte limbi (română, engleză, germană, spaniolă, olandeză şi rusă).


Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus