iunie 2014
Wałęsa. Człowiek z nadziei / Walesa. Man of Hope
Doamna Danuta Wałęsa, soţia fostului preşedinte polonez şi lider al Solidarităţii Lech Wałęsa, a deschis joi seară (28 mai 2014) avanpremiera de gală în România a filmului biografic Wałęsa, în regia lui Andrzej Wajda, distribuit în România de Independenţa Film.

 
La eveniment au mai fost prezenţi fostul preşedinte al României, domnul Emil Constantinescu, care i-a oferit un buchet de flori şi Excelenţa Sa Domnul Marek Szczygieł, Ambasadorul Poloniei la Bucureşti. Danuta Wałęsa a fost introdusă pe scenă de preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), regizorul Laurenţiu Damian.
 
"Veţi vedea un film deosebit, un film despre o mare personalitate politică: Lech Wałęsa. Un film despre un om care a primit Premiul Nobel pentru pace, realizat de un regizor care a primit premiul Oscar pentru întreaga activitate, Andrzej Wajda", a spus Laurenţiu Damian în prezentarea sa pe scena de la Cinema Studio. "Uneori, în spatele unui bărbat puternic este o femeie şi mai puternică. În cazul lui Lech Wałęsa este vorba de soţia sa, Danuta."

 
Venită direct de la Bookfest 2014, unde şi-a lansat cartea autobiografică Visuri şi secrete, doamna Danuta Wałęsa a spus câteva cuvinte despre Wałęsa, filmul biografic care îl are în prim plan pe soţul ei.
 
"Eu îl văd mai mult ca pe un film documentar decât ca pe un film comercial obişnuit.", a spus doamna Wałęsa. "Momente care pot fi considerate documentare sunt cele care conţin fragmente din timpul grevelor. O avem şi pe Agnieszka Grochowska care, deşi este o tânără actriţă foarte drăguţă, aici nu a jucat deloc rolul unei femei drăguţe. Pe alocuri însă, filmul este mai mult ficţiune decât documentar. Dar fiecare îl va percepe în mod diferit. Cu atât mai mult, polonezii îl vor percepe altfel decât publicul din România. Aşa cum oamenii care au luat parte la Solidaritate vor vedea filmul altfel decât cei care îl văd acum pentru prima dată", a continuat soţia fostului lider polonez.

 
De asemenea, spectatorii filmului biografic despre Lech Wałęsa au putut cumpăra joi seara din foaierul Cinema Studio cartea autobiografică a soţiei sale, Danuta Wałęsa, Visuri şi secrete, bestseller, în 2011, în Polonia (în România, cartea a apărut la editura Curtea Veche), alături de autobiografia lui Lech Wałęsa, Drumul spre adevăr. Iată un paragraf de pe prima pagină a volumului Visuri şi secrete:
 
"Când a aflat că lucrez la memoriile mele, soţul meu nu a spus mai nimic. A aruncat doar în treacăt: O să vedem ce-o să iasă din asta! El are o atitudine sceptică faţă de unele lucruri", scrie Danuta Wałęsa, care la momentul scrierii cărţii declara că deja trăieşte despărţită de soţul ei.

 
De cealaltă parte, Lech Wałęsa declara pentru ediţia poloneză a revistei Newsweek, în 2011: "Cele scrise de soţia mea în acea carte nu sunt minciuni. Dar ar trebui totul pus la loc, în context, separate lucrurile private de cele publice. În politică, atunci când am fost prins la înghesuială sau pus să iau decizii rapide, nu am avut timp să mă consult cu nimeni, nici măcar cu soţia mea!", a spus ex-liderul Solidaritatea, fostul preşedinte al Poloniei între anii 1990 - 1995, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1983.

"Această carte descrie viaţa femeii poloneze şi poate viaţa femeii din această parte a Europei", a mai declarat Danuta Wałęsa tot joi, la Târgul de carte Bookfest 2014. Ea a mărturisit că este la Bucureşti datorită lui Lech Wałęsa, politicianul mulţumită căruia a căzut Zidul de la Berlin.
 
Avanpremiera filmului Wałęsa în România a fost organizată împreună cu Institutul Polonez din Bucureşti.
 
Wałęsa (titlul original Wałęsa: Man of Hope) este distribuit în România de Independenţa Film.
--------------------------
 
Referinţe online:
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial
 
Walesa: Man of Hope - official trailer
Walesa: Man of Hope - website
 
Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. 
Independenţa Film a distribuit pelicule ca La grande bellezza, Nymphomaniac, Amour, La vie d'Adèle, Jagten / Vânătoarea, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, etc.

 


Regia: Andrzej Wajda Cu: Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska, Iwona Bielska

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus