iunie 2014
Festivalul Internaţional de Film Pelicam, 2014
Viaţa în jurul Mării Negre are o legătură specială cu mediul. Asta se vede cel mai bine în film, iar filmele se văd cel mai bine la Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni (13-15 iunie 2014) care vine, în 2014, cu o secţiune specială dedicată Mării Negre - Black Sea Docs.
 
Pădurea e ca muntele, vezi? / The Forest is Like the Mountains, See? este povestea romilor care s-au aşezat pe un deal de lângă Sfântu Gheorghe. Comunitatea trăieşte în ritmul naturii, iar în afara recoltei anuale de cartofi, nu există posibilităţi de lucru pentru cei necalificaţi, nici aici, nici în împrejurimi. Aron, capul satului, spune că nu există o siguranţă a viitorului şi că fără bani oricum nu eşti ascultat. Regizorii Christiane Schmidt şi Didier Guillain au suprins vieţile oamenilor din sat cu o extraordinară profunzime şi complexitate. Filmul a avut premiera internaţională în februarie 2014 la Berlinale şi va fi proiectat în cadrul Black Sea Docs, în prezenţa lui Aron şi a regizorilor.
 
Pipeline este o producţie ruso-germano-cehă şi explorează legăturile dintre oamenii aşezaţi de-a lungul unei conducte de gaz care porneşte din vestul Siberiei şi ajunge în Germania.  Este un film despre Europa, care se întinde de la pământurile aride cu ierni nesfârşite din Siberia până la Golful Biscay, unde chiar şi legile naturii dau naştere unor paradigme ale existenţei umane. Conducta "Siberia de Vest - Europa de Vest" reuşeşte să unească strâns "această" Rusie cu "acea" Europă. Filmul lui Vitaly Mansky poate fi vizionat în cadrul competiţiei Black Sea Docs.
 
Filmele din cadrul Black Sea Docs vor fi notate de un juriu din care fac parte, printre alţii, Pedro Fuente, directorul festivalului Ecozine Saragoza din reţeaua Green Film Network, şi antropologul Vintilă Mihăilescu. Premiul Black Sea Docs este oferit de Cinelab România şi constă în servicii de post producţie, în valoarea de 3.000 de euro, pentru următorul film al regizorului.
 
Filmul câştigător al competiţiei Black Sea Docs va fi propus de Pelicam pentru premiul Green Film Network 2015. GNF este reţeaua internatională a festivalurilor de film de mediu. Pelicam vă invită, de asemenea, să vedeţi la Tulcea Amazon Gold, filmul câştigător al GFN 2014, în prezenţa regizorului Reuben Aaronson. Povestit de Sissy Spacek şi Herbie Hancock, câştigători ai premiilor Oscar, Amazon Gold este o poveste îngrijorătoare a unei călătorii clandestine în pădurea amazoniană. Ron Haviv şi Donovan Webster, doi jurnalişti de război conduşi de un biolog peruvian scot la iveală distrugerea sălbatică a pădurii virgine. Ei devin martorii unei transformări apocaliptice mânată de căutarea ilegală a aurului cu consecinţe la scară globală.
 
Expoziţii foto şi concerte la Pelicam
 
Pe lângă filme, Pelicam vă invită şi la expoziţii foto. Rewilding Europe şi WWF-România vă propun o călătorie prin Delta Dunării în 40 de cadre, pentru a vă aduce mai aproape de deltă şi pentru a vă încuraja să porniţi în propria expediţie. Fotografiile realizate de Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers şi Cristian Mititelu-Răileanu vă vor ghida prin adâncurile Dunării cu sturioni, pe luciul apei cu nuferi, prin pădurea Letea cu stejarii ei bătrâni, prin cotidianul vieţii din Deltă, până în văzduh, desupra meandrelor şi coloniilor de pelicani. Aceste imagini spun povestea uneia dintre zonele unde propun o iniţiativă nouă pentru conservare, în care oamenii protejează şi trăiesc în armonie cu natura sălbatică.
 
Pelicam aduce la Tulcea şi expoziţia fotografului francez Yann Arthus-Bertrand, cunoscut pentru filmul său Home. Fotografiile care pot fi vizionate la Tulcea au ca temă centrală apa.
 
Dacă cei de la BaBa ZuLa, maeştrii neconstestaţi ai muzicii psihedelice turceşti din secolul 21, deschid festivalul, trupa Subcarpaţi este cea care va încheia cele trei zile de festival, cu un concert în Piaţa Civică din Tulcea.
 
Festivalul Internaţional de Film Pelicam este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sponsorizarea principală a ApaNova Bucureşti şi cu sprijinul BRD, Renault, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Consiliului Judeţean Tulcea şi Institutului Cultural Român. Parteneri instituţionali: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveţiei, Goethe Institut, Institutul Francez din Bucureşti şi Institutul Italian de Cultură.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus