iunie 2014
Festivalul Perform, Iaşi, 2014
În perioada 22-29 iunie 2014, Iaşiul va fi altfel. Cunoscut de către români ca oraşul în care sute de mii de moldoveni se calcă în picioare la moaştele Sfintei Parascheva, în competiţia dintre oraşele României, care să fie cel mai european, un grup entuziast de tineri a pus la cale o întâmplare pentru iubitorii Thaliei şi nu numai. Un festival de teatru şi artă performativă. Manifestările se vor desfăşura nu numai sub patronajul Primăriei, ci şi a unei pisici înaripate, opera a artistului local Felix Aftene. E diavol, înger sau actor? Pe parcursul celor opt zile, în cele şaptesprezece spectacole, alese dintre cele mai performante producţii independente din România, ieşenii se vor lămuri.


"Perform e o mişcare teatrală independentă, atipică şi nonconformistă, specială şi specifică, revoluţionară şi ultra-creativă," ne declară Octavian Jighirgiu, directorul festivalului. Din explicaţiile sale înţelegem că publicul va fi surprins. Vor avea loc performance-uri în diferite locaţii. "Ce se va întâmpla nu este numai teatru pur, ci şi multă inovaţie şi curaj dramatic," mai spune el. E destinat unui public eliberat de constrângeri şi de prejudecăţi. Spectatorii pot veni îmbrăcaţi oricum, pentru că vor fi surprinşi de ce surprize le va provoca pisica albastră, ale cărei urme de lăbuţe sunt peste tot, spre mirarea ieşenilor.

Vor fi spectacole pentru toate gusturile. De la monoloage, la multimedia, de la dezbateri şi până la distribuirea de roluri pentru spectator. "Nimeni nu va pleca de la noi cu mâna goală, doar cu sufletul încărcat," ne-a ameninţat directorul festivalului.


Celebrul Unteatru va prezenta Cinci ore cu Mario, un monolog lung cât o noapte de priveghi, în care, asemenea ţiganilor, poţi râde cu poftă, cum nu ai mai râs la nici o astfel de manifestare, ne mai spune organizatorul.

Shot sau Comedia relaţiilor, o piesă produsă de Andreea Bibiri, va îndemna spectatorii să guste vorbele dintr-un bar. În Blackbird, tot Unteatru, spectatorul va fi invitat să fie judecător. În piesa Vot, artiştii Ruxandra Enache, Cristi Gheorghe, Izabela Leszay, Gabriela Mateescu, Marina Oprea şi Florin Vivi Bădiţă vor încerca să scoată bani de la public pentru o cauză nobilă, ce se va desfăşura în oraşul Iaşi.

Prin LSD Theatre Show, Teatrul Godot din Bucureşti va pune televizorul pe scenă. Într-un spectacol de sunet şi lumină, actorii vorbesc despre alienarea din marile oraşe. În After All, Colectiv A, un ONG cultural, va prezenta zbuciumul a două dansatoare într-o lume deloc dansantă. Prin Hai Iu Iu nu Hey You You, Radu Afrim va reinterpreta scenic povestea Mariei Tănase. În final se va prezenta un spectacol ce aduce pe scenă un dialog ce pune în discuţie problema identităţilor sexuale, produs de Ground Floor Group şi Colectiv A, intitulat Parallel. Vor exista şi două lansări de cărţi de specialitate. Mai multe detalii despre festival, în curând.

Descarcă broşura Festivalului Perform, Iaşi, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus