iunie 2014
Verona Acoustic Season 2014
Se ia un loc frumos, ascuns în spatele unei case transformată-n librărie, într-o grădină frumoasă, cu multă verdeaţă, care se numeşte Grădina Verona. Se ia o trupă de care mă leagă multe momente frumoase, pentru că au trecut mai bine de 5 ani de când am fost la primul concert, şi anume byron, şi se ia un om pe care nu-l prea vezi des prin România, dar atunci când se-ntâmplă o minune şi o faci, te lasă fără glas, domnul Alexander Bălănescu.


A fost multă lume aseară (4 iunie 2014). Întorceam capul şi chiar şi la răsucirea de 360 de grade, tot nu reuşeam să-i văd pe toţi. Aşa au ales să-şi petreacă o seară de miercuri, pe o vreme mohorâtă, alături de câţiva prieteni şi de oameni pe care-ţi face plăcere să-i vezi, şi mai ales să-i auzi. Concertul a început pe la 19.30 şi s-a terminat la orele 22. Nici nu ştiu cum au trecut atâtea ore. Nu s-a vorbit mult, s-a cântat mult, s-a cântat bine. Au fost momente în care am murit şi apoi am înviat, pentru că sunetele alea nu păreau că vin de pe scena din faţa mea. Şi nu exagerez. Pentru un concert de genul celui de aseară, trebuie să te pregăteşti moral. Să îţi iei la tine nervii de oţel, ca să nu se vadă că te invadează versuri şi te năpădesc amintiri. Să nu se vadă că basul ăla care răsună singur la început de un nou impromptu, ţi se ascunde sub piele şi se ridică încet. Să nu se simtă că eşti emoţionat, să spui că e de la frig, să nu spui că poate ai lacrimi în ochi, să spui că te deranjează lumina. Trebuie să-nveţi să te minţi că nu e posibil să se cânte aşa ceva pe o scenă-n faţa ta.


A fost prima oară când l-am ascultat live pe Alexander Bălănescu, sper să nu fie ultima. Am simţit acelaşi lucru şi pentru byron. Deşi i-am ascultat de nenumărate ori, aseară i-am ascultat diferit. Uneori îmi doresc ca unele dintre piesele de pe album să sune ca într-un impromptu. Să fie o repetiţie lungă, şi să poţi să o asculţi pe repeat, să fie ca într-un concert în care ceri bis şi continui să aplauzi, chiar şi de eşti singur într-un ungher al tău.

Regulile de la un impromptu sună cam aşa: de fiecare dată începe altcineva, şi totul este improvizat. Atunci poţi să dai tot ce e mai bun din tine. Poţi să-ncepi lent, şi apoi să fie totul foarte alert. Poţi să te-nvârţi ca într-un titirez, şi la final să ameţeşti, ca într-un lan de mac. Muzica ca drog. Aşa s-a simţit aseară. Aşa au simţit şi cei de la byron, aşa a şi fost. Te-ai injectat timp de 2 ore şi jumătate. Apoi, când te-ai ridicat de pe scaun, ţi-ai şters ochii şi ai luat-o la pas către oraş. Şi te-ai bucurat că ploaia a început după ce s-a terminat concertul.  


A fost frumos. Am mulţumit. Ni s-a mulţumit. Am aplaudat. Am fluierat. Am cântat. Am uitat de tot şi am rămas acolo. Şi am mai fi rămas.

Dacă i-aţi ratat pe byron aseară, cântând în aer liber, îi mai vedeţi cântând pe 1 august 2014 la Festivalul de film istoric de la Râşnov. Despre domnul Alexander, cred că cel mai bine-l urmăriţi pe site ca să-l prindeţi prin oraş sau de nu, să fugiţi după el, pentru că merită.

P.S: Am uitat să vă spun de ce în titlu scrie că mă voi căsători cu un muzician. Dar cred că nu mai e nevoie. Dacă aţi fost aseară, veţi înţelege. Iar de nu, aşteptaţi videoclipurile de pe contul de youtube al celor de la Grolsch.

*
Seria de concerte Verona Acoustic Season a reînceput la Grădina Verona din Bucureşti! Pentru primul concert, pe 4 iunie 2014, invitaţi au fost cei de la trupa byron într-un concert Impromptu de improvizaţie muzicală. Alături de ei pe scena a urcat şi violonistul Alexander Bălănescu, pentru a da o nouă dimensiune experimentelor muzicale ce se vor petrece miercuri seară!

byron Impromptu a fost orice altceva decât un concert obişnuit byron: fără playlist, fără piese repetate în avans, totul întâmplându-se direct pe scenă, un jam-session şi o repetiţie cu public, cu explorări muzicale live, glume şi piese interpretate în versiuni inedite, încropite pe loc. O experienţă de neratat pentru orice iubitor de muzică bună!
 
Alexander Bălănescu este unul dintre cei mai vizionari violonişti şi compozitori ai zilelor noastre. Îl cunoaşteţi atât din colaborările cu artişti români (albumul The Island cu Ada Milea, muzica piesei Însemnările unui nebun unde evoluează alături de Marius Manole) cât şi din activitatea alături de Bălănescu Quartet (albumele Possessed, Luminitza sau Maria T, printre altele). Recent a cântat pe scena Royal Festival Hall din Londra alături de Royal Philharmonic Orchestra la concertul-eveniment prilejuit de aniversarea de 70 de ani a compozitorului Michael Nyman.

byron - Impromptu Archives (selecţiuni audio din concertele precedente): https://soundcloud.com/

Concertele acustice de la Grădina Verona vor continua pe parcursul verii 2014, din două în două săptămâni, cei mai importanţi artişti români de rock, indie şi jazz venind în splendida grădina din spatele librăriei Cărtureşti. O serie de evenimente provoked by Grolsch, organizate de Overground Music şi Cărtureşti.

Miercuri, 4 iunie 2014, ora 19:00
byron Impromptu, invitat Alexander Bălănescu
Grădina Verona, str. Arthur Verona nr. 13-15, Bucureşti
intrare: 30 lei
byron: Dan Byron - voce, chitară, flaut / 6fingers - clape, chitară, voce, acordeon, glockenspiel / Laszlo Demeter - bass / Dan Georgescu - tobe, percuţie
http://www.byronmusic.ro // http://www.balanescu.com

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus