iunie 2014
Festivalul Perform, Iaşi, 2014
Perform Iaşi 2014, primul festival de teatru şi de artă performativă din România, îşi întâmpină publicul timp de opt zile (22 - 29 iunie 2014), aducând laolaltă nume sonore ale teatrului românesc, de la actori ca Maia Morgenstern, Andreea Bibiri, la regizori consacraţi, cum ar fi Radu Afrim, Eugen Jebeleanu, Ioana Păun, coregrafi recunoscuţi, precum Vava Ştefănescu, Andrea Gavriliu, Farid Fairuz şi teatrologi prestigioşi, precum Oltiţa Cîntec, Ionuţ Sociu, Cristina Rusiecki, până la tineri talentaţi despre care publicul va mai auzi.

Intrarea este liberă, ne asigură organizatorii. Manifestarea teatrală face parte din Campania de promovare a Iaşiului pentru candidatura la Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

"Până acum câţiva ani mişcarea teatrală independentă nu putea susţine cu un repertoriu voluminos un festival naţional, astăzi, însă, un festival nu poate susţine întreg repertoriul acesteia", ne povesteşte Florin Caracala, directorul artistic al Festivalului Perform Iaşi 2014, primul festival naţional de artă teatrală şi artă performativă.

Manifestarea este un maraton de şaptesprezece spectacole, cu participarea a o sută de artişti din toată ţara. Se desfăşoară sub sloganul "to fringe or not to fringe." Un altfel de teatru, mai fresh şi mai cool, în care spectatorul urcă pe scenă şi actorul coboară în sală. Nu e fancy aşa?

Fringe-ul este un concept care a apărut în Occident la sfârşitul anilor '60, când trupele independente au dat reprezentanţii în afara marilor festivaluri de la Edinburgh şi Avignon, pentru a vorbi doar despre cele mai reprezentative, în faţa impresarilor care puteau să le vândă producţiile.

"În condiţiile apariţiei unor producţii extrem de creative şi a unor actori talentaţi, care nu evoluează pe scenele tradiţionale ale Teatrelor Naţionale", ne explică Florin Caracala, "se simte nevoia organizării unei pieţe a spectacolelor alternative şi invitarea unor impresari cunoscuţi, dar asta la ediţiile viitoare."

Iubitorii de performance-uri din Iaşi pot alege de la LSD Theatre Show, produs de Godot Cafe Teatru, o manifestare televizată care se desfăşoară nu într-un televizor, ci într-o sală de teatru, la Kampf-ul, realizat de Studio M, în regia lui Feher Ferenc, în care spectatorii pot înţelege forma de organizare a puterii ca un joc. În Zic Zac, Andrea Gavriliu ne lămureşte că doi oameni se pot întâlni, iubi, transpira împreună şi chiar urî, doar prin dans.
Iubitorii de Cehov, pot vedea un altfel de Pescăruş, mai precis Ultimul act, într-o altfel de abordare scenică. Mai multă muzică, mai mult rock, mai mult dans.
After All, produs de Asociaţia Colectiv A, o trupă extrem de creativă, ne propune un dialog între două dansatoare despre lume şi viaţă, într-un balet de vorbe şi de imagini inedite. Totul ameţitor.

Pentru că anul acesta aniversăm o sută de ani de la naşterea Mariei Tănase, organizatorii s-au gândit să-i dedice o seară de spectacol. Radu Afrim, împreună cu muzicologul Vlaicu Golcea, aduc o reinterpretare actoricească a operei marii cântăreţe cu Hai Iu Iu nu Hey You You.
Cei care preţuiesc monoloagele au şansa unui spectacol curajos: Cinci ore cu Mario, o producţie marca Unteatru, după romanul lui Miguel Delibes.
În Doggy Style, după draperiile negre, Social Act Theatre nu ne invită la un swing, doar la continuare a dezbaterii naţionale: a fi câine de stradă sau a nu fi deloc. Pentru că şi la noi, în România, a început fenomenul crowd-funding, Atelier 35 şi curatorul Ioana Păun ne propun să fim sponsori ai unei cauze nobile, nu neapărat legat de doggy style.
La Iaşi, poţi fi şi altfel, pe parcursul spectacolului Parallel despre două tinere care îşi descoperă public propria sexualitate. Organizatorii celui mai important festival de teatru al verii ne asigură că iubirea de teatru alternativ nu depinde de sex.

Descarcă broşura Festivalului Perform, Iaşi, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus