iunie 2014
Proiect de educaţie cinematografică - Cinema.edu
Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui licean. Arta vizuală este un instrument de bază pentru o educaţie complexă şi le oferă tinerilor curajul de a-şi forma propriile convingeri şi de a le susţine în public. Pe parcursul a 6 luni de proiecţii elevii învaţă să aprecieze filmele de artă şi mai ales, să înţeleagă formele sale de vizionare. An de an, Cinema-Edu s-a dezvoltat şi s-a extins în mai multe oraşe din România, devenind astfel un proiect binecunoscut de profesori şi liceeni.  În ediţia a IV-a, Cinema-Edu a  reuşit  ca în 6 luni să adune peste 11.000 de participanţi dintr-un total de 80 de licee, din 13 oraşe.

Liceenii au participat gratuit la evenimente create în jurul filmelor de artă, europene şi independente din patrimoniul internaţional şi naţional. Au dezbătut subiecte sociale şi cinematografice împreună cu invitaţi speciali Cinema-Edu. De la regizori, critici de film, până la psihologi şi redactori ai unor cunoscute ziare sau reviste, Cinema-Edu i-a familiarizat pe tineri cu diverse spaţii culturale precum, Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso", Institutul Cervantes, Cercul Naţional Militar, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Biblioteca Naţională, dar şi cu cinematografe de artă, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Cinema Elvira Popescu. În celelalte oraşe, evenimentele au avut loc în licee, biblioteci şi în alte spaţii de cultură. Anul acesta, Cinema-Edu a organizat 90 de proiecţii de film destinate exclusiv liceenilor. Dintr-o listă generoasă de filme, printre cele mai bine primite pelicule se numără El bola / Bila şi comedia canadiană Starbuck. Amintim aici doar de câteva reacţii din partea participanţilor: Voiculesciu Livia-Ioana, elevă la Liceul Teoretic Nicolae Iorga, spune că Starbuck "este un film amuzant şi totuşi educativ, deorece te învaţă ce înseamnă să fii responsabil". Oprea Andreea, de la Liceul Tehnologic Dimitrie Gusti a rămas impresionată de drama spaniolă: "Filmul El Bola pune accentul pe unul dintre cele mai barbare lucruri care se întâmplă zilnic în întreaga lume.[...] Am avut şansa, după vizionarea filmului să vorbim cu un psiholog despre  înţelegerea dintre părinţi şi familie, dar şi despre diferenţa de comportament a copiilor..."

Cinema-Edu: un proiect polivalent, interdisciplinar

Prioritatea proiectului este de a oferi participanţilor alternative la educaţia formală prin proiecţii de filme şi discuţii interactive. Astfel, Cinema-Edu oferă structura teoretică pe teme de cinematografie în corelaţie cu diverse tematici sociale abordate de filmele selectate (conflicte interetnice, violenţa domestică, probleme de socializare, procesul maturităţii, creativitate ş.a.). Echipa Cinema-Edu crede  în calitatea unui proiect cu diversitate şi astfel Simona Deaconescu şi echipa sa de coregrafie de la Tangaj Dance au fost invitaţi să se alăture proiectului şi să le arăte liceenilor ce înseamnă cu adevărat a te dărui dansului. De asemenea, anul acesta, participanţii Cinema-Edu au avut ocazia să se implice în cel mai interactiv concurs Do you speak cinema?. Concurenţii au fost provocaţi să deseneze, să fotografieze şi să realizeze cronici despre filmele vizionate. S-au câştigat premii de la ECDL, EEC, AVON, precum bilete la film şi abonamente la DecâtoRevistă.  În cadrul evenimentelor s-au oferit cărţi de la Editura Polirom şi multe ropote de aplauze câştigătorilor. Asta nu este tot: Cinema-Edu a organizat un festival de scurtmetraje împreună cu echipa de film LCA, de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr.

2015- o nouă ediţie, acelaşi nume, dar cu alte suprize

În 2015, Cinema-Edu îşi propune să adune mai mulţi tineri cinefili atât din Bucureşti, cât şi din alte părţi ale ţării, slab dezvoltate. Nivelul de educaţie determină şansele de succes în viaţă şi de aceea este necesar ca proiectele de educaţie să se implementeze şi în zonele cu posibilităţi reduse. Pentru liceenii de pretutindeni, Cinema-Edu pregăteşte mai multe concursuri şi bineînţeles o nouă selecţie cinematografică de calitate. Cinema-Edu promoveză educaţia într-o atmosferă destinsă, prin intermediul cinematografiei. O educaţie bună nu mai înseamnă doar educaţia din sala de clasă. Organizatorii Cinema-Edu recunosc că în derularea proiectului au apărut şi situaţii mai dificile pentru că unii profesori au fost reticienţi sau că elevii care au participat pentru prima dată în proiect nu sunt obişnuiţi cu producţii non-Hollywood. Totuşi, proiectul a strâns multe momente memorabile alături de  liceeni şi profesori.

Mihaela Pascu, profesor la Colegiul Tehnic "Miron Nicolescu", Bucureşti, despre Cinema-Edu: "Oricare dintre noi ar trebui să fie interesat să afle permanent lucruri noi şi mai ales să fie cu ai săi elevi în situaţii interesante. Astfel poate observa cum reacţionează aceştia, ce păreri au, ce comportament au...Iar Cinema-Edu este locul potrivit unde ne putem descoperi unii pe alţii."

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus