iulie 2014
Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu prezintă spectacolul Solitaritate în regia Gianinei Cărbunariu, în selecţia oficială a Festivalului de la Avignon. Spectacolul va fi însoţit de o expoziţie ce poartă semnătura lui Dan Perjovschi.

Cele opt reprezentaţii ale spectacolului creat de Gianina Cărbunariu la invitaţia Teatrului Naţional din Sibiu vor avea loc în perioada 19 - 22 şi 24 - 27 iulie 2014 începând cu orele 15:00, la Gymnase du lycée Mistral. Preţul unui bilet variază între 10 şi 23 de euro. Spectacolul va fi prezentat în limba română cu traducere în engleză şi franceză. "Pentru noi e o bucurie absolută să deschidem o fereastră spre teatrul românesc, după 19 ani de absenţă a României în selecţia Festivalului de la Avignon." a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu.
 
Teatrul Naţional din Sibiu aduce în turneu un spectacol după un scenariu original ce face o cronică vie a României actuale. În "Solitaritate", tânăra regizoare Gianina Cărbunariu vorbeşte despre discriminare, pierderea identităţii şi dezbinarea societăţii. "Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficţiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de şoseaua principală a oraşului şi până la marcarea din ce in ce mai radicală a diferenţelor între categorii sociale, etnii, generaţii. Sub pretextul respectării unor convenţii sociale şi al salvarii cetăţeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferenţa şi să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie - vazută ca o vină a celui incapabil să fie eficient - este faptul că acesta a contaminat spaţiul public şi riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptăţită.", a declarat Gianina Cărbunariu la premiera spectacolului de la Sibiu, din data de 14 iunie 2013.
 
Solitaritate este o coproducţie Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Odéon-Théâtre de l'Europe şi Le Festival d'Avignon 2014. O producţie originală pentru Oraşe pe Scenă - Cities On Stage, proiect finanţat cu sprijin din partea Comisiei Europene. Un spectacol finanţat cu sprijin din partea Ministerului Culturii din România. Turneul acestui spectacol este realizat, de asemenea, cu sprijin din partea Institutului Cultural Român.
 
 Decor, video şi light design: Andu Dumitrescu
 Costume: Andrei Dinu
 Muzica: Bogdan Burlăcianu
 Coregrafia: Florin Fieroiu
 Distribuţia: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac.
 
Producţia Gianinei Cărbunariu va fi însoţită la Avignon de o expoziţie creată de Dan Perjovschi. Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciaţi artişti vizuali români pe plan internaţional, iar expoziţiile sale sunt adevărate spectacole. După ce expoziţiile sale au impresionat iubitorii de artă vizuală din centre culturale precum Bruxelles, Eindhoven, Helsinki, Köln, Londra, Liverpool, New York, Paris, Sevilia sau Sidney, artistul român continuă seria intervenţiilor de pe zidul exterior al Teatrului Naţional din Sibiu şi face o cronică vie a societăţii moderne prin intervenţii site-specific cu desene de tip comentariu social, în premieră la Avignon. Ziarul Orizontal propus la Avignon completează colecţia nemuzeală propusă pentru Platforma de Arte Vizuale a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, formând o nouă poezie urbană. 

De: Gianina Cărbunariu Regia: Gianina Cărbunariu Cu: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus