iulie 2014
Festivalul de scurtmetraje Filmul de Piatra, Piatra Neamţ, 2014
Cel mai amplu program dedicat scurtmetrajelor din România şi din Moldova

Tinerii artişti vor avea oportunitatea de a-şi vedea filmele proiectate în cadrul festivalului Filmul de Piatra, care se desfăşoară în această toamnă, pe 5, 6 şi 7 septembrie 2014 la Piatra-Neamţ şi pe 8, 9 şi 10 septembrie 2014 la Piatra Fântânele, într-unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate campusuri de voluntariat din România: Tăşuleasa Social. Cele 5 secţiuni sunt: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental şi videoclip, iar data limită pentru înscrieri este 31 iulie 2014.


Festivalul este organizat şi în 2014, pentru a doua oară, doar de voluntari. Delimitându-se de politicile şi finanţările culturale ale statului, Filmul de Piatra este un manifest pentru iniţiativă independentă şi voluntariat.

Spotul care promovează înscrierea la această ediţie are ca fundal sonor o melodie compusă şi interpretată de Ada Milea şi remixată de Platonic Scale.


Programul principal, dedicat cineaştilor din România şi Moldova

Tinerii cineaşti din România şi Moldova îşi pot înscrie scurtmetrajele într-una dintre cele 5 categorii: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental şi videoclip.

Filmul de Piatra este singurul festival românesc care aduce împreună autori din cele două ţări vecine şi le dedică programul principal.

Perioada de înscrieri este deschisă până la 31 iulie 2014. Toate formularele se completează online, pe site-ul festivalului, http://www.filmuldepiatra.ro.

Concurs de scenarii pentru spoturi TV împotriva defrişărilor abuzive

A doua iniţiativă a festivalului Filmul de Piatra este destinată celor cărora le pasă de viitorul pădurilor, precum şi de viitorul ecologic al României: în colaborare cu Asociaţia Tăşuleasa Social, Filmul de Piatra organizează un concurs de scenarii pentru spoturi TV sau de film scurt, care să aducă în atenţia publicului importanţa protejării pădurilor, dar şi care să îndemne la a lua atitudine faţă de defrişările abuzive. Autorii scenariilor finaliste vor fi invitaţi în cadrul Festivalului şi în campusul Tăşuleasa Social. De asemenea, organizatorii vor selecta unul sau două dintre scenarii şi vor căuta parteneri pentru a asigura partea de producţie şi a duce ideile pe marele şi micul ecran.

Înscrierile pentru concursul de scenarii, denumit Action Ænd Cut, se fac până la 31 iulie 2014 pe site-ul festivalului, http://www.filmuldepiatra.ro.

Manifest pentru voluntariat

A treia provocare este destinată voluntarilor. La ediţia din 2013 a Festivalului Filmul de Piatra au contribuit peste 50 de tineri din Piatra Neamţ, încă 10 din ţară şi o echipă de 10 voluntari Tăşuleasa Social. Festivalului li s-au alăturat şi o serie de personalităţi şi artişti, printre care Ada Milea, Ion Barbu, Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României, Alexandru Dabija şi trupa We Singing Colors.


În 2014, voluntarii se pot înscrie online, cu idei despre rolul lor în festival. Filmul de Piatra rămâne un cadru deschis pentru iniţiative şi proiecte, fie că ţin de cinematografie sau de alte arte, de implicare socială sau de ecologie.

Cea de-a VII-a ediţie a festivalului se va desfăşura în mai multe locuri-cheie din oraşul Piatra Neamţ. Programul include şi o seară-maraton, într-un loc spectaculos, accesibil cu telegondola: platoul din vârful muntelui Cozla. În cadrul acestei seri, publicul se va putea bucura de concerte live şi de proiecţii de film. Programul se va încheia doar după răsăritul soarelui.

Zilele de festival petrecute la Tăşuleasa Social sunt dedicate voluntarilor, cineaştilor şi finaliştilor concursului de scenarii. Aceştia vor viziona filme, vor participa la programele educative din Pădurea Pedagogică Tăşuleasa, vor face drumeţii, vor spune şi vor asculta poveşti la foc de tabără.

Referinţe:
Pagina Facebook Filmul de Piatra: https://www.facebook.com/filmuldepiatra
Making-of Filmul de Piatra 2.5: http://youtu.be/7znXGqBJkh4
Canal de YouTube: https://www.youtube.com/filmuldepiatra
Pagina Facebook Tăşuleasa Social: https://www.facebook.com/tasuleasasocial

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus