iulie 2014
Kraftidioten / In Order of Disappearance
Actorul suedez Stellan Skarsgård joacă rolul principal în filmul lui Hans Petter Moland, In Order of Disappearance / În ordinea dispariţiei, thriller & comedie neagră scandinavă care va avea premiera pe 18 iulie 2014, distribuit în România de Independenţa Film.

 
Aceasta este a patra colaborare cu regizorul norvegian, după alte trei filme: Zero Kelvin (1995), Aberdeen (2000), A Somewhat Gentle Man (2010). De această dată, Stellan Skarsgård joacă rolul lui Nils, un om obişnuit, şofer pe un autoplug de deszăpezire. În momentul în care fiul său moare în urma unei supradoze de heroină, Nils refuză să creadă versiunea oficială şi decide să facă propria investigaţie, urmată de aplicarea pe cont propriu a pedepselor. Stellan Skarsgård este în acelaşi timp şi producătorul executiv al acestei pelicule.
 
În film apare actorul şi regizorul german Bruno Ganz. Acesta joacă rolul lui "Papa", şeful unui clan de mafioţi sârbi care operează în zona scandinavă. Bruno Ganz a jucat în peste 100 de filme din 1960 şi până acum.

 
În ordinea dispariţiei / Kraftidioten a făcut parte din Competiţia oficială a Festivalului Internaţional de film de la Berlin 2014 (6 - 16 februarie 2014).
 
Cinematografe: În prima săptămână, În ordinea dispariţiei / Kraftidioten va intra în următoarele cinematografe din Bucureşti: Grand Cinema & More Digiplex Baneasa, NCRR (Noul Cinematograf al Regizorului Român), Cinemateca Union, Hollywood Multiplex, Glendale Studio, respectiv din ţară: Cityplex Brasov, Cityplex Constanta, Victoria Cluj, Arta 3D Mureş
Durata filmului: 116 minute

 
"De unde sunt eu, lumea încă mai citeşte cărţi după care nu se poate face nici un film"
 
Pe numele complet John Stellan Skarsgård, "Skarzie" (aşa cum este alintat) este poate cel mai cunoscut actor suedez al momentului. A împlinit de curând 63 de ani (în data de 13 iunie) şi este născut în Göteborg, Suedia. Primii ani de actorie i-a petrecut la teatru, The Royal Dramatic Theatre din Stockholm, unde a fost angajat timp de 16 ani, în perioada1972-1988. În paralel, apare în câteva filme suedeze, însă lansarea sa pe plan internaţional are loc odată cu rolul din Breaking the Waves (1996), al lui Lars von Trier.

 
Pe lângă apariţiile din filmele suedeze, Skarsgård a jucat în: Good Will Hunting (1997),  Amistad (1997) al lui Steven Spielberg, Ronin (1998), Piraţii din Caraibe (2006 şi 2007), Mamma Mia (2008) şi, mai recent, în Thor (2011), The Girl with the Dragon Tatoo (2011), The Avengers (2012).
 
Stellan Skarsgård a fost luat în calcul pentru a-l interpreta pe Oskar Schindler, personajul principal din filmul Lista lui Schindler (1993), care ulterior a luat şapte Oscar-uri. Până la urmă, Oskar Schindler a fost jucat de Liam Neeson, actor cu care Skarsgård se plânge că este adesea confundat.
 
Stellan Skarsgård are nu mai puţin de 8 copii, primul, la 25 de ani, cel de-al optulea, la 61 de ani, cu cea de-a doua soţie, în 2012. "Nu sunt genul religios sau altceva", explică el într-un interviu, "pur şi simplu mi se pare distractiv să fiu înconjurat de copii. Plus că, fiind mai mulţi, au singuri grijă de ei".

În curând, în cinematografe, cu Stellan Skarsgård
 
Recent l-aţi putut vedea pe Stellan Skarsgård în filmul lui Lars von Trier, Nymphomaniac Vol I & II (2013). A fost distribuit în rolul lui Seligman, un bărbat cam trecut dar încă şarmant, cel căreia "nimfomana" Joe, descoperită bătută groaznic pe o stradă lăturalnică, i se confesează pe parcursul a cinci ore de film.
 
Stellan Skarsgård va juca într-un film de televiziune numit Quarry, o poveste plasată în SUA anilor '70. Un soldat din US Marine se întoarce acasă din Vietnam şi se trezeşte brusc evitat de cunoscuţi şi demonizat de public.
 
Alt film de cinema în care va juca Stellan Skarsgår se numeşte Hector and the Search for Happiness. Acesta este deja gata şi va avea premiera în SUA în septembrie 2014. Este despre un psihiatru care face turul lumii în căutarea fericirii. Cu Rosamund Pike, Jean Reno şi Christopher Plummer.
 
Cinderella (2015), povestea Cenuşăresei, cu Stellan Skarsgår, Helena Bonham Carter, Cate Blanchett, este încă în post-producţie şi este programat pentru martie 2015.
 
Our Kind of Traitor (2015) este încă pe platourile de filmare. În film joacă şi Ewan McGregor şi este despre doi ruşi prinşi între oligarhi şi mafia rusă pe de-o parte şi serviciile secrete britanice pe de altă parte.
 
"La Hollywood e de muncă tot timpul", a spus Skarsgard la un moment dat. "Nu poţi nici să iei un taxi fără ca şoferul să-ţi înmâneze un script. De unde sunt eu (Suedia - n.red.), lumea încă mai citeşte cărţi după care pur şi simplu nu se poate face nici un film."

 
Despre felul în care arată, Skarsgard spune: "E ceva de lucru ca să mă faci frumos, însă merge foarte repede dacă vrei să mă faci urât."
 
În 1982, Stellan Skarsgår a primit Ursul de Argint  pentru Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, pentru rolul din Den enfaldige mördaren / The Simple-Minded Murderer. În anul 2004, actorul a fost nominalizat la Premiul Robert (echivalentul Oscar-urilor în Danemarca) pentru Cel mai bun actor în rol secundar, pentru prestaţia din Dogville, în regia lui Lars von Trier.
 
Sinopsis: Norvegia. Iarnă. Introvertitul Nils (Stellan Skarsgård) munceşte din greu la volanul autoplugului său imens cu care deszăpezeşte continuu drumurile şi trecătorile dintre munţi, din zona îngheţată în care locuieşte. Tocmai a fost numit cetăţean de onoare al oraşului, când află că fiul său a murit de supradoză de heroină. Nils refuză să creadă versiunea oficială şi porneşte în căutarea celor despre care se bănuieşte că ar fi asasinii fiului său. În scurt timp devine un fel de justiţiar din umbră, un erou necunoscut, a cărui identitate nu o bănuieşte nimeni.

O comedie neagră plină de imagini impresionante, peisaje hibernale superbe şi o portretizare până la cel mai mic detaliu a mentalităţilor interlopilor suedezi, norvegieni şi chiar a mafioţilor sârbi, reprezentaţi de boss-ul sârb jucat de actorul Bruno Ganz (Downfall, Unknown).
 
În ordinea dispariţiei / Kraftidioten / In Order of Disappearance este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.
 
Independenţa Film a distribuit pelicule ca La grande bellezza, Nymphomaniac, La Vie d'Adèle, The Hunt, Amour, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.
 
Referinţe online:
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial

Regia: Hans Petter Moland Cu: Stellan Skarsgård, Kristofer Hivju, Bruno Ganz, Peter Andersson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus