august 2014
• Concursul naţional de design de carte, ediţia a III-a
• Premii speciale: ilustraţie, carte pentru copii, album, carte de artist, premiu pentru tânăr designer
Conferinţa pentru profesioniştii din domeniul cărţii
• Expoziţii cu cărţile câştigătoare
 
Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în parteneriat cu Asociaţia Editorilor din România a lansat Concursul naţional de design de carte, ediţia a III-a. "Cele mai frumoase cărţi" este un proiect cultural cu desfăşurare anuală, dedicat designului de carte, dimensiunii artistice a cărţii văzută ca obiect, ca artefact. Proiectul reinstituie designul de carte ca reper în relaţia cititorului cu cartea. În cadrul ediţiei 2013, au fost premiate 8 cărţi, prezentate în galeria de imagini de mai jos.


Înscrierile pentru ediţia 2014 au loc până pe data de 29 august 2014. Competiţia este integrativă - se pot înscrie, în secţiuni separate, atât cărţile în tiraj mare, cât şi cele în tiraje reduse, relevant fiind că punctează potenţialul cărţii ca mediu de exprimare artistică. Editurile, graficienii sau designerii de carte din România şi Republica Moldova pot înscrie cărţi apărute în ultimul an în concursul naţional de design de carte. Regulamentul care descrie condiţiile de participare şi formularul de înscriere pot fi accesate la celemaifrumoasecarti.ro/regulament/ şi la celemaifrumoasecarti.ro/formular-inscriere-2014/
 
Jurizarea va avea loc în perioada 10-24 septembrie, iar juriul va selecta minimum 25 de cărţi frumoase care vor fi prezentate publicului într-o expoziţie itinerantă. Toate cărţile selectate de juriu vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte Best Book Design from All Over the World. Juriul din acest an va acorda următoarele distincţii: Premiul I, Premiul II şi Premiul III, precum şi premii speciale - Premiul pentru ilustraţie, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru album, Premiul pentru tânăr designer, Premiul pentru carte de artist (categorie specială cu lucrări jurizate separat). Fondul de premiere este de 5.000 de lei. Premiul pentru tânăr designer constă în susţinerea unei deplasări la un târg internaţional de carte în străinătate.

Membrii juriului sunt: Arina Stoenescu, Timotei Nădăşan, Daniela Chiorean, Alexe Popescu, Anca Mihuleţ, Mihaela Paraschivu şi un specialist din Franţa. Participarea acestuia din urmă este posibilă prin contribuţia Institutului Francez din Bucureşti. Specialistul din Franţa va susţine şi o conferinţă adresată profesioniştilor din mediul artistic şi editorial.
 
Expoziţia  "Cele mai frumoase cărţi 2014" va fi inaugurată la Bucureşti la începutul lunii octombrie. Cărţile vor fi prezentate şi la Târgul Internaţional de carte de la Frankfurt în pavilionul României. În proiect sunt programate o serie de expoziţii cu cărţi câştigătoare în cadrul celor trei ediţii la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, cât şi la Târgurile Internaţionale de Carte de la Göteborg (septembrie 2014) şi Barcelona (octombrie 2014).

Mai multe detalii despre proiect pe http://celemaifrumoasecarti.ro.

În cadrul ediţiei 2013, juriul a selectat 39 de volume şi a acordat 8 premii. Cărţile selectate de juriu la a doua ediţie au fost expuse în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, iar în străinătate au fost prezentate la târgurile internaţionale de carte: Frankfurt (octombrie 2013), Best Book Design from all over the World la Târgul de Carte de la Leipzig / Stiftung Buchkunst (martie 2014), Salon du Livre Paris (martie 2014), ICR  Londra (aprilie 2014).

Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură
Proiect cultural finanţat cu sprijinul: Administraţiei Fondului Cultural Naţional
Parteneri: Institutul Francez din Bucureşti, UNARTE, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Cultural Român, Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, Librăria Kyralina, Global Mindscape, Arta Grafică, Agressione, Sappi, Radio France International, Radio Romania Cultural, Observator cultural, Dilema Veche, 24 FUN, Modernism, Hyperliteratura, Agenţia de carte, Bookaholic, Igloo, B24kids, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro
 
Mai multe informaţii despre concurs: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură
Telefon 0733.117.755 sau e-mail [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus