august 2014
Aristoteles Workshop, 2014
Echipa care în 2014 va realiza cel mai bun film documentar în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul organizat de Dan Nuţu, va primi un premiu în valoare de 2.000 de euro, datorită susţinerii Farmexim. Compania a susţinut atelierul şi în 2013, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

 
Cea de-a noua ediţie a Aristoteles Workshop (AW) se va desfăşura în satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava), între 20 august - 21 septembrie 2014. AW se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film sau televiziune, fiind un atelier anual în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar.
 
Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanţi - un regizor, un operator şi un monteur - aceştia au la dispoziţie patru săptămâni pentru realizarea unui documentar.
 
Modulul propus este de maxim 30 de minute de film, dar deschis la elemente de ficţiune.
 

Experţii care îi vor îndruma pe studenţii ediţiei de anul acesta vor fi cineaştii John Appel şi Jeroen Berkvens, regizori şi producători consacraţi ai filmului documentar internaţional. În a doua jumătate a workshopului, munca lor va fi continuată de cei doi tutori: regizoarele Tania Rakhmanova şi Nino Kirtadze, pentru filmarea şi montajul materialului filmat, urmate de post-producţie.
 

Evaluarea finală a proiectelor va fi realizată în faţa unui juriu format din profesionişti internaţionali, la sfârşitul workshopului. În 2013, juriul a fost format din Véronique Rabuteau (coordonatoarea Programelor de Film Documentar Unité Découverte et Connaissance al televiziunii ARTE France), alături de Emmanuel Chicon (selecţioner al festivalului Visions du Réel, din Nyon), jurnalistul Nick Roddick (Split Screen, din Marea Britanie) şi de regizorul Cristi Puiu. Sorin Botoşeneanu, Decanul facultăţii de Film din cadrul UNATC Bucureşti s-a alăturat, de asemenea, invitaţilor Aristoteles Workshop sosiţi pentru seara închiderii.

 
Aristoteles Workshop este găzduit de Casa Călin din satul Vama, Bucovina.
 
 

Despre Aristoteles Workshop

Filmele produse timp de opt ani de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
 
Susţinut de Canalul ARTE/France, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de iStyle. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

Participanţii au acces la echipamente de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului. De asemenea, ei vor fi îndrumaţi de tutori şi experţi pe parcursul celor 4 săptămâni.
 
(Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, [email protected], sau de pe site-ul oficial: http://aworkshop.org)
 

 
Pe parcusul celor opt ediţii precedente, training-ul a fost susţinut de nume importante din cinematografia mondială:
 John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune)
 Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
 Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),
  Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte / France.
  Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
 Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
  Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanţi documentarişti francezi, autor a peste 15 filme documentare, profesor la celebra şcoală de film Fémis)
 Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),
  Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
 Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)
 Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
 Rafi Pitts (celebrul regizor care face parte din Noul Val al cinematografiei iraniene şi ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
 Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme isorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile Emmy)
 Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),
 
Referinţe online:
Aristoteles Workshop - on Facebook
Aristoteles Workshop - Official website
Aristoteles Workshop - Testimonials
 
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus