iulie 2014
Festivalul Orchestrelor Radio RadiRo, 2014
Festivalul RadiRo, ediţia a II-a, va debuta la Bucureşti cu un concert extraordinar al Orchestrei Simfonice Radio din Finlanda pe 20 septembrie 2014, de la ora 19.00, la Sala Radio! Sibelius, Beethoven, Grieg şi Richard Strauss vor fi pe afişul primei apariţii a orchestrei Radiodifuziunii finlandeze pe o scenă din România, alături de doi muzicieni de excepţie: dirijorul Joshua Weilerstein şi pianistul Jonathan Biss. Fondată în 1927, în anii de mare efervescenţă ai radiourilor europene, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda susţine turnee în toată lumea şi este foarte apreciată în ţara sa de origine, care numără mai multe orchestre pe cap de locuitor decât oricare altă ţară din lume.      


RadiRo 2014 propune, aşadar, o întâlnire inspirată între una dintre cele mai spectaculoase orchestre radio din Europa, recunoscută pentru flexibilitatea şi diversitatea repertoriului său artistic, şi doi foarte talentaţi muzicieni americani ai tinerei generaţii! Cu o carismă şi o gestualitate care cucereşte imediat simpatia publicului, Joshua Weilerstein este dirijor asistent al Filarmonicii din New York şi dirijor invitat la pupitrul unor orchestre de prestigiu din întreaga lume, câştigător a numeroase premii pentru dirijat în SUA şi Europa. Alături de un tânăr dirijor de mare talent, un pianist pe măsură: prima seară a RadiRo îl aduce în prim-plan pe pianistul Jonathan Biss, care, la doar 34 de ani, are un repertoriu şi un palmares impresionante. O inteligenţă muzicală de mare rafinament, Jonathan Biss a lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano şi este multipremiat pe scena artistică internaţională pentru performanţele sale muzicale.


Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, este un eveniment cu un profil unic pe scena muzicală europeană, fiind singurul festival dedicat în exclusivitate orchestrelor radio. Ediţia a II-a a RadiRo se va desfăşura în perioada 20-27 septembrie 2014 şi va aduce în premieră la Bucureşti 5 orchestre radio europene, dirijori şi solişti de primă mărime în peisajul muzical internaţional. Directorul de onoare al RadiRo 2014 este dirijorul Cristian Mandeal.

În cele opt zile de festival vor evolua, pe scena Sălii Radio, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestre National de France şi Orchestra Naţională Radio, sub bagheta unor dirijori de renume ca Joshua Weilerstein, Ondrej Lenárd, Stéphane Denève, Case Scaglione, Vassily Sinaisky, Tiberiu Soare şi Cristian Mandeal.

Solişti celebri vor fi protagoniştii serilor RadiRo: pianistul Jonathan Biss, soprana Katarina Jovanovic, pianistul Jan Simon, alături de violoniştii Nikolaj Znaider şi Vadim Gluzman, mezzo-soprana Ruxandra Donose, pianistul Horia Mihail şi violonistul Alexandru Tomescu.


Personalitatea remarcabilă a directorului de onoare al acestei ediţii, dirijorul Cristian Mandeal, adaugă un plus de prestigiu şi valoare europeană Festivalului RadiRo. Cu sute de concerte dirijate în 35 de ţări de pe 4 continente, aflându-se mereu în compania unor reputaţi artişti ai scenei muzicale contemporane, Cristian Mandeal este astăzi unul dintre marii dirijori care aparţin nu doar României, ci lumii întregi. Cu o formidabilă fineţe şi generozitate artistică, dirijorul Cristian Mandeal creează în concertele sale o adevărată "chimie" a comunicării cu orchestra şi publicul.

Abonamentele pentru cel mai important eveniment muzical al acestei toamne pot fi achiziţionate începând cu data de 5 iunie 2014, online, în reţeaua bilete.ro sau în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio. La data de 7 iunie 2014 au fost puse în vânzare şi biletele individuale pentru concertele RadiRo.


Pentru cei care doresc să se bucure de întreaga ofertă a festivalului, s-a pus în vânzare un număr limitat de abonamente pentru toate cele 8 concerte simfonice de la Sala Radio:
 Categ. I - 500 lei
 Categ. a II-a - 400 lei
 Categ. a III-a - 300 lei
Abonamentele cu preţ redus (pensionari, elevi, studenţi) costă 250 lei şi se pot procura doar de la casa de bilete a Sălii Radio -  strada General Berthelot 60-64.
Preţuri bilete: categ. I - 100 lei; categ  a II-a - 80 lei; categ. a III-a - 60 lei.
Pentru detalii puteţi contacta casa de bilete la telefon 021-303.14.28 sau 021-314.68.00.
Amănunte pe www.radirofestival.ro.
 
Organizator: Radio România
Pentru informaţii detaliate despre programul şi invitaţii acestei ediţii vă rugăm să accesaţi pagina web a festivalului, www.radirofestival.ro şi pagina de Facebook https://www.facebook.com/radiro.festival.
Biletele la concertele Festivalului sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus