România Liberă / iunie 2005
Printr-o scrisoare adresată ieri ministrului Culturii şi Cultelor, Mona Muscă, un grup de cineaşti reprezentaţi de Florin Iepan şi Alexandru Solomon trage un semnal de alarmă în privinţa documentarului românesc şi cere ca acesta să fie scos din conul de umbră în care a fost aruncat de vechea legislaţie. "De-a lungul anilor, Ministerul Culturii şi, mai ales, Centrul Naţional al Cinematografiei au excelat într-o atitudine de ignorare totală a nevoilor documentarului românesc. Dovada este amendamentul Nicolaescu la vechiul regulament, care hotăra că producţia filmelor documentare de peste 20 de minute nu poate fi susţinută de către CNC, în acest fel excluzîndu-ne de la coproducţiile realizate prin Eurimage şi de la majoritatea producţiilor cofinanţate de televiziunile din ţară şi străinătate", se spune în scrisoare.

De asemenea, se specifică şi faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, creditele acordate de CNC pentru film documentar nu pot depăşi 5% din bugetul total al finanţărilor, sumă considerată de semnatari drept infimă. Documentariştii îi cer deci ministrului Culturii să intervină pentru ca acest procent să fie modificat la cel puţin 20%. Semnatarii aprobă totuşi modificările din proiectul în lucru al Legii cinematografiei, cum sunt existenţa unei comisii separate de analiză a proiectelor ori renunţarea la obligativitatea prezentării filmelor documentare sub forma unei copii standard pe 35 mm, dar sunt de părere că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a relansa acest gen în România. Florin Iepan şi Alexandru Solomon sunt doi dintre cei mai harnici documentarişti ai momentului.

Primul a ieşit de curînd pe piaţă cu Adevăratul, unicul Tarzan, al doilea cu Marele jaf comunist, ambele - coproducţii internaţionale realizate cu televiziuni de prestigiu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus