august 2014
Independenţa Film va aduce în cinematografele româneşti, în a doua parte a anului 2014, cel puţin şapte filme, unele dintre ele participante sau chiar premiate recent la festivaluri de prestigiu precum Berlin şi Cannes 2014.
 
Aceste filme sunt, în ordinea intrării în cinematografele de la noi în 2014:
 
 The Keeper of Lost Causes / Camera groazei - 29 august 2014
 Dans la cour - 26 septembrie 2014
 What If (The F Word) - 10 octombrie 2014
 Maps to the Stars - 31 octombrie 2014
 Deux jours, une nuit - 14 noiembrie 2014
 Jimmy's Hall - 5 decembrie 2014
 Un beau dimanche - 19 decembrie 2014
 
În prima parte a anului 2014 au avut premiera în România 11 pelicule distribuite de Independenţa Film:
 Nymphomaniac: Vol. I / Nimfomana Vol. I - 17 ianuarie 2014
 Camille Claudel 1915 / Camille Claudel 1915 - 24 ianuarie 2014
 Nymphomaniac: Vol. II / Nimfomana Vol. II - 7 februarie 2014
Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son - 21 februarie 2014
 The Broken Circle Breakdown / Paradisul spulberat - 7 martie 2014
 La grande bellezza / Marea frumuseţe - 28 martie 2014
 Borgman / Borgman - 11 aprilie 2014
 Jeune & Jolie / Tânără şi frumoasă - 25 aprilie 2014
Wałęsa. Człowiek z nadziei / Walesa. Man of Hope - 30 mai 2014
 Il était une foret / A fost odată o pădure - 13 iunie 2014
 Blood Ties / Legături de sânge - 27 iunie 2014
 
Detalii despre filmele din programul viitor puteţi găsi mai jos, în ordine cronologică:
 
 

 The Keeper of Lost Causes / Camera groazei
Thriller poliţist - Norvegia, 2013
Premiera: 29 august 2014
Regizor: Mikkel Nørgaard (Klown)
Cu: Nikolaj Lie Kaas (Angels & Demons), Fares Fares (Safe House, Zero Dark Thirty)
Scenariul: Nokolaj Arcel (En kongelig affære / A Royal Affair, The Girl with a Dragon Tattoo)
Producător: Louis Vesth şi Zentropa Group, casa de film a lui Lars von Trier
Facebook: https://www.facebook.com/KeeperofLostCauses/
Website:http://www.picturehouseentertainment.co.uk/the-keeper-of-lost-causes.html

Sinopsis: The Keeper of Lost Causes spune povestea unui detectiv de poliţie şi a asistentului său, transferaţi la nou înfiinţatul Departament Q, o secţiune a poliţiei care ar trebui să sorteze cazurile vechi rămase nerezolvate ani de zile. Deşi misiunea lor este doar de a lua în evidenţă dosarele, cei doi se implică în rezolvarea unuia dintre cazuri: sinuciderea în urmă cu cinci ani de zile a unei femei, politician celebru care a dispărut de la bordul unui feribot, pe mare. Dosarul a fost clasat "sinucidere", singurul martor fiind fratele victimei, o persoană cu handicap mental. Cei doi poliţişti nu se mulţumesc cu verdicitul sinuciderii şi declanşază o investigaţie care îi duce dincolo de faţada lumii bune din ţările scandinave.
 
 
 Dans la cour
Comedie, dramă - Franţa, 2014
Premiera: 26 septembrie 2014
Regia: Pierre Salvadori (Priceless / Hors de prix, Après Vous, Beautiful Lies / De vrais mensonges)
Cu: Catherine Deneuve (Belle de Jour, al lui Luis Buñuel, Dancer in the Dark, regizat de Lars von Trier, Repulsion, de Roman Polanski) şi Gustav Kervern (Aaltra, Mammuth)
În Competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 64 (6-16 februarie 2014)
Trailer: http://bit.ly/DansLaCour_trailerFR
Facebook: https://www.facebook.com/danslacour.lefilm
Sinopsis: Povestea acestei comedii are loc în curtea unei case din Paris. Ajungem să-i cunoaştem pe chiriaşii clădirii prin intermediul noului portar/administrator de bloc, Antoine. Printre aceştia se numără un hoţ de biciclete care este în acelaşi timp şi dealer de droguri, sau un chiriaş maniac cu ordinea şi curăţenia, genul obsesiv-compulsiv. La ultimul etaj locuieşte Mathilde, proaspăt pensionată, care acum încearcă să-şi găsească liniştea alături de soţul ei. Antoine însuşi s-a retras din activitatea muzicală de curând, printr-un gest extrem: a abandonat scena chiar în mijlocul unui concert, fără să scoată un singur cuvânt. În pereţii clădirii apare la un moment dat o fisură, despre care se crede că va afecta integritatea întregii clădiri, iar această fisură este folosită de regizor pe post de metaforă: punctul slab, fisura care apare în viaţa oricui.
 
 

 What If / The F Word
Comedie romantică - Canada, 2013
Adaptare după cartea Cigars and Toothpaste, de T.J. Dawe şi Michael Rinaldi.
Premiera: 10 octombrie 2014
Regizor: Michael Dowse (It's All Gone Pete Tong, Fubar)
Cu: Daniel Radcliffe, Mackenzie Davis, Zoe Kazan 
A avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, în 2013.
Facebook: https://www.facebook.com/thewhatifmovie
Website: http://whatifmovie.com

Sinopsis: Wallace (Daniel Radcliffe) a abandonat şcoala din motive medicale. De-a lungul timpului a avut numai ghinion în ceea ce priveşte relaţiile. De data asta o întâlneşte pe Chantry (Zoe Kazan), o animatoare care însă locuieşte împreună cu iubitul ei. Totuşi, chimia dintre cei doi "amici" este atât de puternică încât nu poţi să nu te întrebi dacă nu cumva dragostea vieţii tale se ascunde de fapt sub ochii tăi în persoana celui mai bun prieten.

  
 Maps to the Stars
Dramă - Canada, SUA, Germania, Franţa,  2014
Premiera: 31 octombrie 2014
Regia: David Cronenberg
Cu: Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson, Mia Wasikowska
În 2014, actriţa Julianne Moore a primit Premiul pentru interpretare feminină la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.
Buget: 15 milioane $
Website: http://mapstothestarsfilm.com/
Sinopsis: O incursiune în lumea complicată a Hollywood-ului şi a culturii occidentale, o lume populată de celebrităţile pline de orgolii, împreună cu oamenii lor de casă.

 
Regizorul canadian David Cronenberg, poreclit "Baronul sângelui", a devenit cunoscut în urma remake-ului The Fly (1986) şi apoi a lui Videodrome (2003). Alte titluri celebre ale lui Cronenberg sunt A History of Violence (2005), Crash (1996) şi eXistenz (1999), acestea din urmă fiind foarte bine primite la vremea respectivă la festivalurile de la Cannes şi Berlin.
 
Maps to the Stars deja a obţinut din partea Motion Picture Association of America (MPAA, sistemul de calificative din SUA) rating-ul R-Restricted, persoanele sub 17 ani pot intra la film numai însoţite.
 
 Deux jours, une nuit
Dramă - Franţa, Belgia, Italia, 2014
Premiera: 14 noiembrie 2014
Regia: Jean-Pierre şi Luc Dardenne
Cu: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Pili Groyne
Buget: 7 milioane EUR
Competiţia oficială, Cannes, 2014
Trailer: Deux jours, une nuit - http://bit.ly/2jours1nuit_trailerFR
Sinopsis: Deux jours, une nuit este o dramă care urmăreşte povestea Sandrei, o tânără care are la dispoziţie un singur weekend pentru a-şi convinge colegele să renunţe la bonusuri pentru ca ea să-şi păstreze locul de muncă.
Jean-Pierre şi Luc Dardenne, cunoscuţi şi sub numele de Fraţii Dardenne au deja acasă două premii Palme d'Or, ceea ce nu e puţin lucru, unul pentru Rosetta (1999), cel de-al doilea pentru filmul L'enfant. Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt consideraţi echivalentul francez pentru cuplul de regizori americani Joel şi Ethan Coen. Anul acesta au participat la Cannes cu cel mai recent film al lor, Deux jours, une nuit / Two Days, One Night, peliculă care include în distribuţie o câştigătoare de Oscar: Marion Cotillard.

 
 Jimmy's Hall
Dramă istorică - UK, Irlanda, Franţa, 2014
Premiera: 5 decembrie 2014
Regia: Ken Loach
Cu: Barry Ward, Simone Kirby, Andrew Scott 
Trailer Jimmy's Hall http://youtu.be/EwptAfd_BJc
Facebook: https://www.facebook.com/JimmysHallFilm
 
Sinopsis. În 1921, Jimmy Gralton ridică un salon de dans la o răscruce de drumuri de ţară din Irlanda. Aici tinerii vin să danseze, să înveţe, să discute, sau să viseze. Dar, mai presus de toate, să se distreze şi să fie liberi. Jimmy's Hall întruchipează spiritul acelor oameni care gândesc liber. După 10 ani, Jimmy se întoarce din New York şi redeschide salonul. Însă acum este anul 1932 şi în ţară este război civil.

 

Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish (2010), The Angels' Share (2011, Selecţia oficială, Cannes, 2012). Ultimele două lungmetraje au fost distribuite în România de Independenţa Film.
 
Ken Loach s-a născut în Anglia şi acum are 77 de ani. A debutat în 1867 cu Poor Cow, iar în 1969 a realizat Kes, care a fost şi încă mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului, Loach a regizat un număr impresionant de filme si a primit un număr la fel de impresionant de premii.
 
 

 Un beau dimanche
Titlul în engleză: Going Away
Comedie, dramă, Franţa, 2014
Premiera: 19 decembrie 2014
Regia: Nicole Garcia (Place Vendome)
Cu: Pierre Rochefort, Louise Bourgoin, Dominique Sanda 
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Un-beau-dimanche/590878054324432

 

Sinopsis: Baptiste (Pierre Rochefort) este genul solitar. Profesor undeva prin sudul Franţei, niciodată nu rezistă mai mult de trei săptămâni în acelaşi loc de muncă. Într-o vineri după amiază el se trezeşte că trebuie să aibă grijă de Mathias, un elev de-al său pe care nu a venit nimeni să-l ia de la şcoală. Băiatul îl duce pe profesor acasă, la mama sa, Sandra (Louise Bourgoin). Sandra se dovedeşte a fi o tipă foarte drăguţă care acum lucrează pe o plajă, lângă Montpellier. Trio-ul format se leagă din prima, ca un fel de familie întreagă pe care cei trei nu au avut nici unul niciodată. Însă magia nu poate dura la nesfârşit. Sandra datorează nişte bani pe care dacă nu-i restituie, se pot întâmpla lucruri grave. Baptiste se hotărăşte să o ajute, ocazie cu care însă face o călătorie în trecutul său, acolo unde se ascunde cel mai bine păstrat secret al lui.
 
Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.
 
Independenţa Film distribuit pelicule ca: Jeune & Jolie, La grande bellezza, Nymphomaniac, La Vie d'Adèle, The Hunt, Amour, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus