România Liberă / iunie 2005
Zilele acestea au loc primele trei spectacole cu Viitorul e în ouă de Eugène Ionesco, în viziunea originală a lui Mihai Măniuţiu. Traducerea piesei le aparţine lui Vlad Russo şi Vlad Zografi şi a fost publicată în ediţia Ionesco de la Humanitas. Printre interpreţii aleşi de Mihai Măniuţiu pentru această nouă premieră a sa se numără Marius Bodochi, George Ivaşcu, Ioana Flora, Dana Pocea, Raluca Penu, Irina Bîrlădeanu, Romeo Pop, Carmen Stimeriu, Daniela Ioniţă, Ilie Georgian, Mihaela Modorcea, Gabriela Modorcea.

Spectacolul face parte din integrala Ionesco pe care Theatrum Mundi şi-a propus să o ofere publicului. Au avut loc pînă acum spectacolele cu Lecţia în regia lui Horaţiu Mălăele, Regele moare în regia lui Victor Ioan Frunză şi Pietonul şi furia de Alexander Hausvater. Viitorul e în ouă este a patra dintre premierele Ionesco puse în ultimii ani la Theatrum Mundi.

În ceea ce-l priveşte pe regizorul acestui spectacol, Mihai Măniuţiu, a primit anul acesta premiul criticii la Gala UNITER pentru excepţionalul său spectacol de la Oradea cu Electra. Cum însă interpreta principală a spectacolului orădean, Mariana Prisăcan, a fost demisă din funcţia de director artistic al Teatrului de Stat din Oradea, ceilalţi interpreţi protestează, refuzînd să mai joace pe acea scenă pînă cînd colega lor nu ar fi repusă în funcţie. Pentru ca totuşi să nu se piardă un spectacol de excepţie, se încearcă preluarea sa de către Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Pînă atunci admiratorii lui Măniuţiu pot vedea la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj un alt spectacol marca Măniuţiu: Woyzeck.

Într-o pagină intitulată "Experienţa teatrului" Eugène Ionesco scria despre transformarea piesei în spectacol că "se poate recurge uneori la un procedeu: jocul împotriva textului". Să fi fost aceasta o sugestie pentru Mihai Măniuţiu? Rămîne să vedem la Theatrum Mundi.
De: Eugen Ionescu Regia: Mihai Măniuţiu Cu: Marius Bodochi, George Ivaşcu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus