august 2014
Festivalul de film balcanic Divan Film Festival, 2014
Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze O vară de neuitat / Un été inoubliable, filmul va fi proiectat în cadrul celei de-a cincea ediţii a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară. Regizorul Lucian Pintilie va fi prezent la eveniment, el fiind unul dintre invitaţii speciali ai festivalului.
 
Deşi este o adaptare a romanului lui Petru Dumitriu, O vară de neuitat poate fi considerat film autobiografic pentru regizor, căci peisajul arzător al Dobrogei aminteşte de cel al Bugeacului natal; astfel poate fi explicată poezia unor imagini din film fără precedent la Pintilie. Un căpitan persecutat şi familia sa încearcă să se adapteze într-o garnizoană de graniţă unde au loc conflicte cu comitagiii bulgari. Povestea este relatată de fiul lor, ajuns la maturitate şi care îşi aminteşte evenimentele, însă, în mod ironic, pentru copilul de atunci a fost o vară de neuitat, probabil cea mai frumoasă. 

O vară de neuitat a fost nominalizat pentru Palme d'Or la Cannes (1994), iar din distribuţie fac parte Kristin Scott Thomas, Claudiu Bleonţ, Olga Tudorache, George Constantin, Marcel Iureş, Răzvan Vasilescu, Ioan Gyuri Pascu.
 
Despre O vară de neuitat / Un été inoubliable criticul de film Tudor Caranfil scria în Dicţionarul universal de filme (2008) următoarele: "Un Deşertul tătarilor balcanic inspirat de Salata, una dintre "cronicile de familie" ale lui Petru Dumitriu, înainte de orice "film de stări", în care critica internaţională a identificat premoniţia unor realităţi la zi ale războiului civil bosniac. Variată şi expresivă scenografia lui Paul Bortnovschi şi Călin Papură." În 1995, anul lansării, filmul a câştigat Premiul UCIN pentru scenografie.
 
Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanţi regizori de film şi teatru din România. A regizat mai multe spectacole de teatru antologice, ca Proştii sub clar de lună, Copiii Soarelui, D'ale carnavalului şi Revizorul, care a fost interzis de cenzură după a treia reprezentaţie. După apariţia celor două lungmetraje Duminică la ora 6 şi Reconstituirea, şi scandalul iscat de Revizorul, Lucian Pintilie a primit un paşaport şi a fost lăsat săplece din ţară. În 1990, când se repatriază, realizează numeroase filme în coproducţie româno-fraceză, printre care şi Terminus paradis, care obţine Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Veneţia în 1998.
 
Regizorul grec Nikos Grammatikos, al cărui film Regele / O vasilias va fi prezentat în cadrul festivalului, se numără şi el printre invitaţii speciali.
 
Filmul este o încercare de explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care vrea să o ia de la capăt, după ce şi-a dedicat o mare parte a existenţei consumului de droguri. Suspiciunea, teama şi maliţia unei societăţi în care nu e loc pentru străini sunt explorate prin intermediul unui limbaj cinematografic realist, amintind de cel al lui Lars von Trier, iar critica socială acerbă salvează filmul de a deveni o melodramă.

Regele / O vasilias a fost premiat cu Marele Premiu Piramida de Aur la Cairo (2003), Premiul pentru interpretare (Vanghelis Mourikis), premiul pentru Cele mai bune decoruri (Youla Zoiopolou), premiul al treilea în competiţia pentru Cel mai bun film la Salonic (2002). Din distribuţie fac parte Vangelis Mourikis, Marilita Lambropoulou, Minas Hadzisavas şi Babis Giotopoulos.
 
Cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care va avea loc în perioada 26-31 august 2014 în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj), va fi dedicată temei Eroi şi antieroi din Balcani. Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu", cu sprijinul  TV 1000, CNC şi ICR.
 
Parteneri: Primăria Craiova,Energobit, Metro, Boromir.
Parteneri media: Radio România Cultural, Caţavencii, Zile şi Nopţi, TV Mania, Liternet, CinemaRx, Filmreporter, All About Romanian Cinema, Sub25, Cinefan, Getlokal, Cooperativa Urbana, InFestival, Altcine.com

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus