august 2014
Festivalul de film de animaţie anim'est 2014
Între 3 şi 12 octombrie 2014, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie.
 
Zece zile de filme de animaţie de calitate, o selecţie atentă completată de workshopuri, masterclassuri, nopţi tematice de muzică şi film, petreceri şi întâlniri dedicate animaţiei îşi aşteaptă publicul la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Atelierul de Producţie. Ediţia 2014 îşi propune să crească pulsul oraşului la început de octombrie şi mai pregnant decât în anii precedenţi, printr-o serie de expoziţii interactive, instalaţii multimedia şi proiecţii speciale, acordate la creşterea explozivă a interesului pentru animaţie pe plan local şi internaţional.
 

La început de octombrie 2014 aruncăm pe ecrane sute de animaţii. Anul acesta având un număr record de filme înscrise la concurs, peste o mie, şi misiunea de a le selecta pe cele mai bune a fost mai dificilă, dar foarte placută.  Toate stilurile de animaţie consacrate precum şi noi abordari ale genului vor fi prezentate în secţiunile competiţionale ale festivalulu, a declarat Mihai Mitrică, directorul de festival.
 
În plus, Anim'est îşi propune, în 2014, să dea amploare misiunii de a dezvolta şi de a revigora filmul românesc de animaţie, componenta sa educaţională fiind, după şase ani de la organizarea primului workshop de animaţie în cadrul festivalului, mai activă ca oricând.

"Scopul nostru este să creştem industria filmului de animaţie în România. Să descoperim tineri animatori, să îi formăm şi, cel mai important, să îi ajutăm să lucreze în studiouri dedicate. Vrem să schimbăm percepţia publicului despre "desenele animate". Care sunt mult mai mult decât atât, sunt animaţii 3D, animaţii cu păpuşi, etc. De mulţi ani încoace, primele 10-20 de titluri hollywoodiene (ca încasări şi număr de spectatori) folosesc într-un procent din ce în ce mai semnificativ CGI-ul, fratele animaţiei 3D.

Cu toate că finanţările publice ne scad de la an la an, ne bucurăm că avem mai mult public şi mult mai mult interes faţă de activităţile noastre educaţionale", spune Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului.
 

Cea de-a noua ediţie se deschide în forţă pe 3 octombrie 2014 cu animaţia The Boxtrolls, cel mai recent proiect de anvergură al renumitului studio american Laika, ce va fi proiectat în premieră în Europa de Sud-Est pentru publicul Anim'est cu sprijinul distribuitorului RoImage.
 
Deschiderea oficială are loc începând cu ora 19.00 la Cinema Studio şi continuă cu încă o proiecţie a filmului, la ora 21.00.

Regizată de Graham Annable şi Anthony Stacchi, după scenariul semnat Irena Brignull şi bazat pe bestsellerul Here be monsters, de Allan Snow, animaţia realizată în stop-motion 3D este al treilea proiect de lungmetraj semnat Laika, după super-producţia ParaNorman (r. Sam Fell) ce a deschis Anim'est din 2012 în prezenţa lui Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing al studioului, şi succesul Coraline (r. Henry Selick), proiectat în cadrul retrospectivei dedicate studioului din acelaşi an.  
 

O nouă mostră de horror-adorabil marca Laika, The Boxtrolls îşi plasează acţiunea în Cheesbridge, un oraş scăldat în gloria epocii victoriene, ai cărui locuitori sunt obsedaţi de bogăţie şi statut. Legenda spune că sub străzile sale pavate încântătoare locuiesc trolii de cutie, nişte monştri care noaptea se furişează afară din canale pentru a fura de la oameni lucrurile pe care le preţuiesc cel mai tare: copiii şi brânzeturile puturoase. În realitate însă, trolii de cutie sunt doar nişte creaturi ciudate, dar inofensive şi simpatice, care se străduiesc să crească un băiat orfan, pe Eggs. Când un exterminator răutăcios vrea să scape oraşul de troli, Eggs trebuie să se aventureze singur în lumea de deasupra, pentru a-şi salva familia.

O serie de actori îndrăgiţi şi super-premiaţi dau voce personajelor: Ben Kingsley, Isaac Hempstead-Wright, Elle Fanning, Jared Harris, Toni Collette, Nick Frost, Richard Ayoade, Tracy Morgan şi Simon Pegg.

Abonamentele pentru 5 şi 10 proiecţii, cât şi Festival Passuri pentru cea de-a 9-a ediţie Anim'est au fost puse deja în vânzare în număr limitat pe www.eventbook.ro. Biletele pentru proiecţii individuale vor putea fi achiziţionate pe acelaşi site în luna septembrie 2014. 
 
Biletele şi abonamentele vor fi disponibile şi în Cinema Elvira Popescu şi Cinema Studio, pe toată perioada festivalului.

Descarcă programul anim'est, 2014 aici..

1 comentariu

  • Binisor
    Adnana Chipciu, 16.09.2014, 18:17

    Animatia arata destul de bine, dar parca se putea mai mult.
    Liternet.ro, stiti cumva daca in viitor acest festival va avea loc si in alte orase ale tarii, mai inspre vest? Multumesc!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus