august 2014
Kvinden i buret / Camera groazei
Kvinden i buret / Camera groazei / The Keeper of Lost Causes este un thriller psihologic scandinav, adaptat de scenaristul filmului Män som hatar kvinnor / Millennium 1: Bărbaţi care urăsc femeile după romanul best seller omonim scris de Jussi Adler-Olsen în 2007. În 2013, Camera groazei a fost pe locul 1 în box office-ul din Danemarca, iar din 29 august 2014 va fi distribuit pe ecranele româneşti de Independenţa Film.

Un poliţist redeschide un dosar mai vechi, clasat "sinucidere", în care victima este un celebru om politic dispărut în urmă cu cinci ani, în timpul unei croaziere pe mare. Despre scriitorul Jussi Adler-Olsen s-a spus că ar fi "noul Stieg Larsson" (autorul trilogiei Millennium).


Camera groazei / The Keeper of Lost Causes (titlul original: Kvinden i buret) este regizat de Mikkel Nørgaard (Klown), iar rolurile principale sunt interpretate de Nikolaj Lie Kaas (Angels & Demons), Fares Fares (Safe House, Zero Dark Thirty).
 
Durata: 1h 37 min.
Facebook Independenţa Film
 
Un film despre the dark side of life
 
Regizorul Mikkel Nørgaard (40 de ani) spune despre filmul său că "este o poveste despre partea întunecată a vieţii, despre ce se întâmplă când nu poţi să te desparţi de trecut şi acesta te macină pe dinăuntru".
 
Danezul explică: "La prima vedere, este povestea unei femei care a dispărut în urmă cu cinci ani şi a celui care în zilele noastre trebuie să afle ce s-a întâmplat de fapt atunci. Dar, mai presus de asta, este o poveste care dezvăluie cum gestionăm noi lucrurile oribile care ni se întâmplă de-a lungul vieţii, unii dintre noi fiind în stare să le depăşim, alţii nu. Este un thriller care explorează, într-o manieră care acum poate părea demodată, ce înseamnă să fii om. Explorează temerile noastre, vinovăţiile, ruşinea şi cum reuşim le depăşim pe toate acestea."
 

Manifestul Dogma încă trăieşte
 
"În Danemarca, curentul Dogma a avut o influenţă foarte mare asupra felului în care se spun poveştile", spune Mikkel Nørgaard. "Cu acest film am vrut să stăpânesc imaginea ca fiind cel mai puternic instrument pentru a crea un univers. Am vrut să conduc spectatorii prin tenebrele întunecoase ale acestei poveşti şi înapoi la lumină, numai prin intermediul camerei, sunetului şi muzicii. Dar am vrut să fac asta în manieră europeană."
 
Scenariul este adaptat de Nikolaj Arcel (En kongelig affære / A Royal Affair, Män som hatar kvinnor / Millennium 1: Bărbaţi care urăsc femeile). Producători sunt Louis Vesth şi Zentropa Group, casa de producţie a lui Lars von Trier.
 
În 2013, Kvinden i buret / The Keeper of Lost Causes a fost pe locul 1 în box office-ul din Danemarca.
 
Un al doilea film, adaptare după romanul Fasandræberne (2008) al lui Jussi Adler-Olsen, se filmează deja şi probabil va avea premiera în toamna lui 2014. Şi acesta este tot un thriller, rolurile principale fiind deţinute de aceiaşi doi actori: Nikolaj Lie Kaas şi Fares Fares.
 
 
Camera groazei este în Departamentul Q
 
Sinopsis: Camera groazei / The Keeper of Lost Causes spune povestea unui detectiv de poliţie şi a asistentului său, transferaţi la nou înfiinţatul Departament Q, o secţiune care ar trebui să sorteze cazurile vechi, rămase nerezolvate ani de zile.
 
Deşi misiunea lor este doar de a lua în evidenţă dosarele, cei doi se implică în rezolvarea unuia dintre cazuri: sinuciderea din urmă cu cinci ani a unei femei, politician celebru, dispărută de la bordul unui feribot, pe mare. Dosarul a fost clasificat "sinucidere", singurul martor fiind fratele victimei, o persoană cu handicap mental.

Cei doi poliţişti nu se mulţumesc cu verdictul sinuciderii şi declanşază o investigaţie care îi duce dincolo de faţada lumii bune din ţările scandinave.
 
The Keeper of Lost Causes / Camera groazei este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.
 
Independenţa Film a distribuit pelicule ca La grande bellezza, Nymphomaniac, La Vie d'Adèle, The Hunt, Amour, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

Referinţe online:
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial
Official website: http://www.picturehouseentertainment.co.uk/


Regia: Mikkel Nørgaard Cu: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Sonja Richter

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus