august 2014
Pornind de la conştientizarea unor necesităţi comune de a valorifica locuri şi lucruri familiare, cel mai adesea ignorate, Loc. Şcoala de privit acasă, serie de evenimente organizate de Asociaţia Sătească Şona Noastră şi Ştefan Câlţia, artist şi membru al grupului de iniţiativă al Asociaţiei, îşi propune să fie un bun prilej de întâlnire al sătenilor cu invitaţi din afara comunităţii, într-o încercare de a afla împreună mai multe despre cum satul Şona merită a fi privit cu atenţie, îngrijit.
 
Şona este locul copilariei artistului Ştefan Câlţia şi o referinţă constantă în lucrările acestuia.
 
Invitat la această ediţie a evenimentelor, Willy Schuster va fi prezent la Şona pentru a vorbi cu sătenii despre agricultură şi gospodăriile ţărăneşti mici.

Willy Schuster şi familia sa, orăşeni de origine, trăiesc, lucrează şi se prezintă azi ca ţărani cu gospodărie proprie în satul Moşna, Sibiu. Prin ceea ce întreprinde, Willy Schuster doreşte să fie un model de urmat şi pentru alte mici gospodării, militând pentru agricultură sustenabilă şi pentru drepturile ţăranilor mici producători.
 
Discuţia cu Willy Schuster va fi precedată de deschiderea unei expoziţii de fotografie prezentând imagini ale satului Şona. Cu ocazia acestei expoziţii, sătenii sunt invitaţi la a încerca să privească, prin fotografiile realizate de Florin Ghenade, dincolo de ele, la locul în care trăiesc.
 
Pentru copii, jurnalista Ioana Haşu, născută la Făgăraş, nepoata lui Gheorghe Haşu, va susţine atelierul Ţara bunicilor. Prin dialog, jocuri, experimente, povestiri, atelierul îi familiarizează pe copii cu o perioadă din istoria recentă a României care face parte din viaţa bunicilor lor - mişcarea de rezistenţă anticomunistă din anii '50 din Munţii Făgăraşului. Atelierul este o provocare la definirea şi asumarea identităţii, pe de altă parte, dezbaterile despre viaţa şi provocările generaţiilor persecutate în timpul comunismului deschizând dezbateri despre valori, atitudine civică, responsabilitate în societate.
 
Seria de evenimente se va încheia cu întâlnire a sătenilor cu artistul Ştefan Câlţia, pentru discuţie despre fierărie, celălalt proiect al recent înfiinţatei Asociaţia Sătească Şona Noastră.  


PROGRAM LOC. ŞCOALA DE PRIVIT ACASĂ
ŞONA, 24-31 AUGUST 2014

Duminică, 24 august 2014   
15:30 Deschiderea expoziţiei de fotografie - imagini ale satului Şona, fotograf Florin Ghenade
16:00: Concursul pentru gospodinele din sat:  cel mai bun preparat cu fructe
16:30 Întâlnirea cu Willy Schuster - discuţie despre agricultură şi gospodăriile ţărăneşti mici

Marţi, 26 august 2014  
10:30 - Ţara bunicilor - atelier interactiv pentru copii, cu jurnalista Ioana Haşu

Miercuri, 27 august 2014    
 Vizită la Moşna - săteni din Şona în vizită la gospodăria lui Willy Schuster

Duminică, 31 august 2014  
15:30 - Lansarea ziarului Şona noastră 2014 - retrospectivă a evenimentelor Loc. Şcoala de privit acasă
 Întâlnire a sătenilor cu artistul Ştefan Câlţia, discuţie despre fierărie, celălalt proiect al recent înfiinţatei Asociaţia Sătească Şona Noastră.  

Toate evenimentele se vor desfăşura la vechea şcoală din sat.
 
Organizatori: Asociaţia Sătească Şona Noastră şi Galeria Posibilă
Parteneri de promovare: Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Liternet, ArtClue, România pozitivă   

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus