august 2014
Balkanik! Festival, 2014
Poate că n-am prins Bâlciul Moşilor, din Bucureştii de altădată, dar cu siguranţă ne amintim de bragă, alviţă, de circari şi papaionage. De dragul lor vă invităm la un bâlci cu atmosferă de demult, dar cu accente de inspiraţie urbană, în cadrul Balkanik Festival 2014. Va fi primul bâlci urban din istoria Bucureştiului, aşa că te aşteptăm între 12 şi 14 septembrie 2014, orele 12:00-23:00, în Grădina Uranus (Str. Uranus nr. 144) din Bucureşti!

Nici n-ai timp să te întristezi că au trecut lunile de vară, că îţi dăm motive să te bucuri de toamnă. Te invităm să te aşezi comod pe baloţii de paie acoperiţi cu preşuri ţărăneşti, în timp ce-ţi citim meniul. N-avem mici cu muştar, dar avem Târg de mâncăruri tradiţionale româneşti şi balkanice: gemuri, murături, brânzeturi, produse bio, baclavale, rahat turcesc, cataif, alune, castane coapte, vată de zahăr, porumb fiert, turtă dulce şi multe alte bunătăţi de servit aici sau de luat acasă.

Dacă vrei mâncare mai zdravănă de servit la festival, te poftim în ritmuri balkanice la locul de Haleală, unde te aşteaptă ceaunele cu sărmăluţe, fasole cu ciolan şi mămăligă, gulaş unguresc, papricaş, dar şi berbecuţ la proţap, kebap, balik yemek şi gozmele turceşti.

Ca să-ţi tihnească mâncarea, şezi alene în zona de lounge Tea & amp;Coffee, unde poţi să bei un ceai sau o cafea la nisip, în timp ce stai la taifas cu campionii barista (barmanul specialist în prepararea cafelei) ai României: Laurenţiu Ştefan - dublu campion naţional Barista, Ecaterina Szasz- campion naţional Cafea la ibric, Paul C. Ungureanu - locul 8 mondial la Coffe in Good Spirit şi Alexandru Niculae - campion naţional la Brewes Cup.


Cu siguranţă vei aprecia la Târgul de meşteri şi handmade măiestria meşteşugarilor şi artizanilor noştri şi îndemânarea celor care au creat cu mâna lor podoabe şi decoraţiuni special pentru bâlciul urban. Dar şi mai sigur de atât, ştim că vei posta zeci de poze pe Facebook, neaparat cu hashtag-ul #balciurban, deoarece decorul te va îndemna să-ţi faci multe selfie-uri. Am tras căruţa cu paie să-ţi fie la îndemână, am încărcat-o cu baloţi şi-ţi punem la dispoziţie mustăţi de ţigan şi bărbi, să simţi că eşti la Balkanik Festival.

Pentru copii n-am mai găsit tiribombe din rumeguş, dar vom încinge câteva jocuri de-or să plece cu obrajii roşii şi cu zâmbetul larg de încântare după ce vor vedea spectacolele cu foc, circul şi jongleriile. Doar e bâlci, nu aşa. La zona dedicată celor mici, La hârjoneală by Creative Arts, copiii pot experimenta roata olarului, sticlăria, crearea de podoabe ţigăneşti şi pot participa la alte zeci de ateliere în specificul evenimentului. Cei foarte mici să-şi aducă lopăţelele şi găletuşele pentru ţarcul cu nisip!

7 trupe vor lua cu asalt Grădina Uranus, amenajată special pentru Balkanik! Festival, iar evenimentul va fi marcat de multe prezenţe în premieră pentru România şi artişti care se află în turneu cu albumele proaspăt lansate. Line up-ul include show-uri explosive, în care muzica balcanică fuzionează cu sound-uri electro şi psihedelice: Shantel & Bucovina Club Orkestar (DE) şi Kiril Dzajkovski (MK) feat. TK WONDER (US) & Ghetto Priest (UK) sunt "capete de afiş" şi promit să satisfacă chiar şi cele mai excentrice gusturi. Tot în premieră, Django Lassi (DE) şi Caci Vorba (PL) vor face Bucureştiul să danseze pe nisipul de la Uranus, pe ritmuri de electro-gypsy swingcore şi gypsy fusion.

Evenimentul reprezintă şi revenirea în ţară a unor artişti iubiţi care au mai fascinat fanii festivalului cu sound-urile lor unice. Printre ei se numără trupa proaspăt confirmată, Mahala Rai Banda (RO). Kottarashky & The Rain Dogs (BG) a fost revelaţia de la ediţia de anul trecut şi se numără printre artiştii inovativi care au pus vocile lăutarilor din satele bulgăreşti pe ceea ce ei numesc Balkan-psychedelic.Balkan Taksim (RO) este un proiect muzical foarte nou, creat de Saşa Liviu Stoianovici, Călin Torsan şi Costel Barbaselu, ce îşi trage seva din folclorul balcanic şi urcă pentru prima dată pe scena unui festival.

Abonamentele costă 130 lei şi pot fi cumpărate din reţeaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo şi reţeaua librăriilor Cărtureşti şi Humanitas şi de pe site-ul eventim.ro), online de pe balkanikfestival.ro, sau în sistem print at home, de pe easytickets.ro.

Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, care se aşteaptă ca pe parcursul celor 3 zile şi trei nopţi la Grădina Uranus să fie prezenţi în jur de 12.000 de fani ai muzicii şi culturii balcanice şi nu numai.

Fb event: https://www.facebook.com/events/496773457122414/

Mai multe informaţii despre Balkanik Festival se pot găsi pe site-ul balkanikfestival.ro sau pe pagina de Facebook a evenimentului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus