august 2014
Timp de o săptămână, Şona a fost din nou, şi în vara lui 2014, centrul evenimentelor proiectului Loc. Şcoala de privit acasă. Evenimentele au debutat cu deschiderea unei expoziţii de fotografie semnată de Florin Ghenade, prezentând imagini ale satului Şona.

A urmat întâlnirea cu Willy Schuster, ţăran din Moşna (Sibiu), primul invitat al acestei ediţii a evenimentelor, care a ajuns la Şona pentru o discuţie cu sătenii legată de agricultură sustenabilă şi gospodăriile ţărăneşti mici. Pentru o exemplificare cât mai reuşită, un grup de săteni din Şona au vizitat, la rândul lor, în această săptămână, gospodăria lui Willy Schuster la Moşna.

Alte evenimente ale proiectului au fost dedicate în această săptămână tinerilor din sat. Ioana Haşu, jurnalist şi cercetător independent CNSAS, nepoată a partizanului Gheorghe Haşu, luptător în mişcarea anticomunistă din Munţii Făgăraşului. Ea a susţinut atelierul interactiv Ţara Bunicilor, al cărui scop principal îl reprezintă familiarizarea tinerilor cu această perioadă din istoria recentă a României, care face parte din viaţa bunicilor şi a părinţilor lor. Atelierul este, în acest sens, o provocare la definirea şi asumarea identităţii, la înţelegerea societăţii actuale ca produs al societăţii trecute.

Ioana Rizea, arhitect, le-a propus copiilor un atelier de lucru in situ, în sat, ei fiind invitaţi la o plimbare în urma căreia să găsească şi să vină cu propunere de readucere la viaţă a unei case abandonate din Şona. În fapt, atelierul a urmărit prin aceasta o discuţie mai amplă, despre specificul şi memoria locului, ce nu înseamnă doar forme de relief, case şi obiceiuri, ci şi istoria acestora împreună cu felul în care trecutul este încă prezent prin păstrarea poveştilor ce le însoţesc.

Seria de evenimente de la Şona se va încheia, duminică, 31 august 2014, cu întâlnirea cu artistul Ştefan Câlţia, membru al grupului de iniţiativă al Asociaţiei Săteşti Şona Noastră, într-o discuţie despre Fierăria lui Lazăr şi alte proiecte curente şi viitoare ale Asociaţiei Săteşti Şona Noastră.

De asemenea, la întâlnire se va lansa şi ziarul Şona noastră / nr. 2, ce documentează retrospectiv evenimentele proiectului Loc. Şcoala de privit acasă 2014. Întâlnirea va avea loc la vechea şcoală din Şona, începând cu ora 15:30.

Organizatori: Asociaţia Sătească Şona Noastră şi Galeria Posibilă
Parteneri de promovare: Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Liternet, ArtClue, România pozitivă