septembrie 2014
Concursul Internaţional George Enescu, 2014
Au mai rămas cinci zile până la începerea celei de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu, care are loc între 6 şi 27 septembrie 2014. Celebra pianistă Elisabeth Leonskaja vorbeşte despre ce a însemnat pentru cariera sa internaţională să câştige Premiul I la Concursul Enescu. Interviul face parte dintr-o serie de clipuri video unice care arată cum şi de ce România contează.
 
Pianista de origine georgiană Elisabeth Leonskaja, una dintre cele mai importante artiste ale muzicii clasice internaţionale rememorează  venirea în România şi participarea la Concursul Internaţional George Enescu, în anul 1964, când a obţinut Premiul I la Secţiunea de Pian într-un interviu exclusiv care face parte din campania România contează.

"Aveam 18 ani când am venit prima dată la Bucureşti ca să particip la Concursul Enescu. Şi de fiecare dată când vin în România şi intru în sala Ateneului Român, amintirile se întorc. Au trecut 50 de ani de-atunci. Mă simt şi acum o începătoare, o participantă la Concurs", spune Elisabeth Leonskaja. 

Pianista este considerată "ultima mare doamnă a şcolii ruse" şi a fost apropiata legendarului Sviatoslav Richter, alături de care a şi cântat. Cea mai recentă înregistrare a sa, apărută pe piaţa internaţională în anul 2013 conţine, alături de lucrări de Ravel şi Debussy, şi compoziţii ale lui George Enescu.


"Când eşti atât de tânăr şi primeşti un premiu precum cel de la Concursul Enescu , este un salt în ceea ce se numeşte carieră. Este un cuvânt care mie nu-mi place neapărat, dar pot spune că odată cu Concursul Enescu a început cariera mea", mai povesteşte Elisabeth Leonskaja.  "Ţin minte că imediat dupa 1989, când încă se vedeau la Bucureşti urmele gloanţelor pe clădiri, la Concursul şi la Festivalul Enescu veneau mari muzicieni din toată lumea. Or, nu poţi decât să te înclini în faţa acestor lucruri".

Importante nume ale muzicii clasice internaţionale de astăzi, laureaţi ai Concursului Enescu - violoniştii Alexandru Tomescu, Remus Azoiţei, Vlad Stănculeasa şi Florin Croitoru, pianista Elisbaeth Leonskaja, compozitorul Dan Dediu şi violoncelistul Marin Cazacu arată lumii întregi, timp de o săptămână, că România contează!.

Într-o campanie video  care se derulează începând de astăzi şi până pe 6 septembrie 2014, ziua în care se deschide cea de-a XIV-a ediţieConcursului Internaţional George Enescu, artişti de renume internaţional povestesc cum le-a schimbat viaţa şi cariera câştigarea unui premiu în cadrul Concursului Enescu.

Alături de muzicieni, publicaţii imporante, precum şi bloggeri lideri în spaţiul public autohton fac un exerciţiu de bine şi de pozitivism şi se unesc pentru a transmite că România contează!
Cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu are loc între 6 şi 27 septembrie 2014 la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

La această ediţie, Concursul deschide drumuri pentru cariera internaţională a 240 de tineri artişti, din 36 de ţări, de pe 5 continente, câţi s-au înscris în competiţie.

Informaţii complete despre eveniment se găsesc şi pe canalele multimedia ale Festivalului şi Concursului Enescu:
Instagram: http://instagram.com/enescu_festival
Facebook:https://www.facebook.com/enescu.festival 
Twitter: https://twitter.com/Enescu_Festival.   

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus