septembrie 2014
Concursul Internaţional George Enescu, 2014
Au mai rămas două zile până începe cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu, care are loc între 6 şi 27 septembrie 2014. Cunoscutul violonist Remus Azoiţei vorbeşte despre cât de mult schimbă universul unui artist interpretarea unei piese de Enescu şi despre ce a însemnat pentru cariera sa să fie laureat al Concursul Enescu. Interviul face parte dintr-o serie de clipuri video unice care arată cum şi de ce România contează. 
 
Violonistul Remus Azoiţei, singurul român angajat vreodată la Academia Regală din Londra, unde predă cursuri de vioară, vorbeşte despre cât de important este pentru un muzician să participe la un concurs de talie internaţională cum este Concursul Enescu.
 
"Concursul a câştigat respectul muzicienilor, după atât de multe ediţii şi majoritatea laureaţilor au avut un impact pe scena internaţională, indiferent de premiul obţinut." The Washington Post a scris despre Remus Azoiţei că intepretează cu "o sensibilitate melodioasă" şi că "are o tehnică sclipitoare". Violonistul a absolvit cursurile prestigioasei Julliard School din New York în anul 2001.  
 
A concertat alături de unele dintre cele mai importante orchestre din lume şi afirmă cu sinceritate că piesele lui Enescu sunt extrem de complexe. Totuşi, recunoaşte Azoiţei, lucrările compozitorului român sunt atât de profunde încât schimbă universul muzical al unui artist.
 
"Lucrările lui Enescu sunt destul de grele şi destul de greu de descifrat, mai ales cele pentru vioară. Toată lumea interpretează lucrări de Bach sau Paganini, dar nu sunt mulţi cei care interpretează Enescu, iar Enescu este mai valoros decât mulţi alţi compozitori. Lucrările lui pot schimba universul muzical al unui artist, au un impact profund, deschid perspective."
 
 
"Una dintre cele mai importante reguli ale acestui Concurs, dacă nu chiar cea mai importantă, este că fiecare concurent trebuie să înveţe o lucrare de Enescu\' mai spune violonistul care este, de asemenea, director artistic al Enescu Society in London.
 
Remus Azoiţei mai este de parere că "fiecare moment când un nou concurent din străinătate învaţă o lucrare de Enescu este o mare victorie pentru această ţara. Enescu este probabil cel mai important nume pe care această ţară l-a dat. Iar când un tânăr talentat - în vârstă de 19-20 de ani- încearcă să înveţe Sonata nr.3 pentru vioară şi pian de George Enescu este o mare victorie."
 
Importante nume ale muzicii clasice internaţionale de astăzi, laureaţi ai Concursului Enescu - violoniştii Alexandru Tomescu, Remus Azoiţei, Vlad Stănculeasa şi Florin Croitoru, pianista Elisbaeth Leonskaja, compozitorul Dan Dediu şi violoncelistul Marin Cazacu arată lumii întregi, timp de o săptămână, că România contează!
 
Într-o campanie video care se derulează până pe 6 septembrie 2014, ziua în care se deschide cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu, artişti de renume internaţional povestesc cum le-a schimbat viaţa şi cariera câştigarea unui premiu în cadrul Concursului Enescu. 
 
Alături de muzicieni, publicaţii imporante, precum şi bloggeri lideri în spaţiul public autohton fac un exerciţiu de bine şi de pozitivism şi se unesc pentru a transmite că România contează! 
 
Cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu are loc între 6 şi 27 septembrie la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti
 
La această ediţie, Concursul deschide drumuri pentru cariera internaţională a 240 de tineri artişti, din 36 de ţări, de pe 5 continente, câţi s-au înscris în competiţie. 
 
Informaţii complete despre eveniment se găsesc şi pe canalele multimedia ale Festivalului şi Concursului Enescu:
Instagram:http://instagram.com/enescu_festival,
Facebook: https://www.facebook.com/enescu.festival 
Twitter: https://twitter.com/Enescu_Festival.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus