septembrie 2014
Concursul Internaţional George Enescu, 2014
Din 16 septembrie 2014, publicul care nu a reuşit să îşi rezerve un loc în sala Ateneului Român se va putea bucura de concertele Semifinalelor, Finalelor de Vioară, Pian şi Violoncel, precum şi de un recital extraordinar din cadrul Concursului Enescu într-o transmisie live pe un ecran în faţa Ateneului. Sunt disponibile 100 de locuri pe scaune
 
Cele mai frumoase concerte şi recitaluri din cadrul ediţiei 2014 a Concursului Internaţional "George Enescu", care are loc până pe 27 septembrie 2014 la Bucureşti, vor putea fi urmărite live pe un ecran amplasat în faţa Ateneului Român.
 
"Ne-am dorit să oferim şi celor care nu au reuşit să-şi rezerve un loc în sala Ateneului Român şansa de a putea trăi emoţia concertelor şi recitalurilor din Concursul Enescu prin intermediul acestei experienţe unice, într-o atmosferă de gală, în aer liber, într-unul dintre locurile simbolice ale Capitalei: chiar în faţa Ateneului Român. Ne bucură interesul crescut al publicului pentru Concurs - primele 3.000 de rezervări pentru un loc în sala de concert s-au făcut în mai puţin de 24 de ore", a declarat pentru presă Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului şi Concursului Enescu.
 
Începând cu data de 16 septembrie 2014, pe ecranul din faţa Ateneului vor fi transmise în direct evoluţiile tinerilor artişti care au fost aleşi de juriu pentru a intra în Semifinalele Concursului Enescu practic, o serie de recitaluri în toată regula, cu un repretoriu care include şi lucrări de George Enescu. De asemenea, publicul se va putea bucura în direct de evoluţiile concurenţilor care vor intra în Finalele secţiunilor de Vioară, Violoncel şi Pian, unde vor susţine concerte alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu".
 
Un moment special pe care iubitorii de muzică clasică îl pot trăi în timp real chiar dacă nu se află în sala de concert va fi desemenarea câştigătorilor acestei ediţii a Concursului Enescu care se întâmplă chiar la încheierea concertelor din Finale, după o scurtă pauză. Este momentul culminat al Concursului Enescu, cel când sunt desemnate numele de mâine din muzica clasică internaţională din cei 240 de concurenţi din 36 de ţări înscrişi la această ediţie a Concursului. Pe lângă premiile în valoare de peste 100.000 de euro, concurenţii laureaţi ai Secţiunii de Vioară şi ai celei de Pian sunt invitaţi în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente internaţionale, Festivalul de la Ravello, ediţia 2015.
 
Pe 23 septembrie 2014, va fi transmis live pe ecranul din faţa Ateneului Român, şi recitalul extroardinar susţinut de doi muzicieni consacraţi, un moment cu vlaoare de simbol: cunoscutul pianist de origine franceză Jean-Claude Pennetier, de asemenea membru în juriul Concursului Enescu de-a lungul timpului va urca pe scenă alături de pianista de origine română Mara Dobrescu, absolventă a prestigiosului Conservator din Paris.
 
Transmisiile live se vor desfăşura după următorul program:
Semifinale
16 septembrie 2014, între orele 16.00 şi 22.00 - Semifinala Secţiunea Vioară
19 septembrie 2014, între orele 16.00 şi 22.00 - Semifinala Secţiunea Violoncel
24 septembrie 2014, între orele 10.00 şi 13.00, precum şi între orele 17.00 şi 20.00 (cu pauză de prânz) - Semifinala Secţiunea Pian
 
Recital extraordinar de pian
23 septembrie 2014, ora 19.00 - Recital extraordinar de pian Jean Claude Pennetier şi Mara Dobrescu
 
Galele Finale cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu
18 septembrie 2014, între orele 19.00 şi 22.30 - Finala Secţiunea Vioară; Dirijor: Daisuke Soga
21 septembrie 2014, între orele 19.00 şi 22.30 - Finala Secţiunea Violoncel; Dirijor: Ovidiu Bălan
27 septembrie 2014, între orele 19.00 şi 22.30 - Finala Secţiunea Pian; Dirijor: Frantz Justus
 
Semifinalele şi finalele secţiunilor de vioară, violoncel şi pian din cadrul Concursului Internaţional "George Enescu" vor fi transmise în direct şi pe site-ul http://festivalenescu.ro.
Concursul Internaţional George Enescu este construit ca o prelungire firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România.

La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni - ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie -, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus