septembrie 2014
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2014
Cea de-a XXI-a ediţie a Astra Film Festival, care va avea loc între 6 şi 12 octombrie 2014 la Sibiu, prezintă o selecţie a celor mai recente documentare filmate în România, de autori români şi străini, reprezentând o radiografie a societăţii româneşti din perioada comunistă până în prezent. Filmele abordează subiecte sensibile actuale şi episoade istorice controversate.

Efectele migraţiei, istoria comunităţilor etnice din România, poveşti inedite despre oameni deosebiţi; sunt subiecte transpuse pe marele ecran sub formă de documentare observaţionale, filme de autor, eseuri sau producţii de televiziune. La finalul proiecţiilor, subiectele sunt discutate în sala de cinema, iar publicul interacţionează direct cu autorii, producătorii sau chiar cu personajele filmului.

În premieră la AFF 2014!

În premieră absolută la AFF 2014 va fi proiectat documentarul Alyiah DaDa (regia: Oana Giurgiu), care prezintă soarta comunităţii de evrei din România pe o perioadă de 100 de ani. Cum a câştigat Ceauşescu un miliard de mărci din vânzarea în secret a 246.000 de etnici germani?; aflăm din Paşaport de Germania (regia: Răzvan Georgescu), o producţie HBO, de asemenea, în premieră absolută la Sibiu.

Waiting for August (regia: Teodora Ana Mihai) urmăreşte cotidianul a 7 copii din Bacău care trăiesc singuri, mama lor coordonându-i prin skype şi telefon din Italia, unde se află la muncă. Filmul a luat Marele Premiu la Hot Docs 2014 din Toronto şi la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi este prezentat în premieră în România la AFF. Rezoluţii 2014, premieră absolută, (regia: Mihai Cristian Tranca) surprinde frământările unui tânăr antreprenor care încearcă să-şi menţină afacerea într-un moment de cotitură.

Realităţi de azi...

Les Fleurs de l'ombre (regia: Olivier Magis) intră în culisele unui concurs de frumuseţe dedicat femeilor nevăzătoare din România, organizat în fiecare an la Brăila. Cum este promovată literatura în România postmodernă?; aflăm din documentarul CDPL Story (regia: Vlad Rotaru). Breadtime (regia: Bjorn Reinhardt) este o colecţie de portrete ale bătrânilor din Roşia Montană.

Majoritatea activităţilor lucrative pe timp de noapte, în Londra, sunt desfăşurate de migranţi vulnerabili şi predispuşi la abuzuri şi neglijenţă; subiectul este reflectat în documentarul Invisible Lives: Romanian night workers in London (regia: Timothy Marrinan). Our Currency is Information (regia: Marek Tuszynski) prezintă metode de investigare a corupţiei si crimei organizate prin prisma lui Paul Radu, fondatorul Centrului Român de Jurnalism pentru Investigaţii.

...şi de ieri!

Experimentul Bucureşti (regia: Tom Wilson) amestecă teorii conspiraţionale ale comunismului despre tehnici de manipulare prin frecvenţă vibratorie, o poveste de dragoste nimicită de acest experiment şi reeducarea prin tortură de la Piteşti. Pădurea (regia: Sinisa Dragin), premiat la Visions du reel şi Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, spune povestea unui tablou dăruit de statul român în 1947 liderului iugoslav Tito, care câţiva ani mai târziu a fost parte a unei afaceri de spionaj care ar fi putut afecta serios relaţiile dintre cele două state. Revision (regia: Philip Scheffner) reconstituie cazul neelucidat a doi români împuşcaţi întâmplător în 1992 la graniţa cu Germania, într-o perioadă în care numărul mare al imigranţilor români ilegali din ţările occidentale ale Europei stârnea reacţii violente din partea extremiştilor rasişti.

Cum acţiona Securitatea în anii '70 şi '80 pentru a controla, supraveghea şi, în unele cazuri, pentru a reprima cetăţenii României?; "M-au urmărit pentru că mă duceam la Biblioteca Americană şi luam discuri pentru clubul de jazz, aşa că mi-au deschis dosar de urmărire ca posibil spion al americanilor", depune mărturie un fost deţinut politic în filmul Supravegheat de Securitate (regia: Nicolae Mărgineanu).

"An de an ne bucurăm să constatăm că în România se fac filme documentare. Producţia lor este într-o continuă ascensiune, iar subiectele şi abordările cinematografice sunt tot mai variate şi aduc la lumină o Românie diferită decât cea pe care o cunoaştem noi. Chiar dacă în România există puţine medii în afara festivalurilor şi proiecţiilor dedicate prin care filme documentare ajung la spectatori, interesul publicului pentru acest gen de cinema este şi el în creştere.", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Astra Film Festival 2014, Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Uniunii Europene prin programul Creative Europe - Media
Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundaţia pentru Parteneriat, Consulatul Republicii Federale Germania
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
Parteneri media: HBO, TV5 Monde, Digi24, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Cinemagia, Decât O Revistă, Caţavencii, LiterNet, CinemaRX, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Art Act Magazine, Port.ro, The ONE, CineFan, TOTB.ro, Sub 25, Vice, Filmtett, Ginger Group, Film Reporter, CinEuropa, Film New Europe, Magic FM, Zile şi Nopţi, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%