septembrie 2014
Concursul Internaţional George Enescu, 2014
Celor doi artişti din România şi Kazakhstan li s-au alăturat dirijorii laureaţi ai Concursului Jeunesses Musicales, din China şi Bulgaria, într-un concert cu valoare de simbol la Ateneul Român, în cadrul căruia s-au interpretat şi lucrări de George Enescu.

Cea de-a XIV-a ediţia a Concursului Internaţional George Enescu (6-27 septembrie 2014, Bucureşti) a debutat sâmbătă seară, pe 6 septembrie 2014, de la ora 19.00, la Ateneul Român cu un Concert de Gală susţinut de doi dintre laureaţii Concursului, astăzi muzicieni de marcă: violonistul Alexandru Tomescu (România), laureat al ediţiei 1999 şi pianistul Amir Tebenikhin (Kazakhstan), laureat al ediţiei din 2009, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. La pupitru s-au aflat luareaţii Concursului de dirijat Jeunesses Musicales: Li Haoran (China), Donka Miteva (Bulgaria) şi Jiao Yang (China). Concertul a fost transmis live pe site-ul Festivalului şi Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro şi pe TVR 2, TVRHD ,TVR Internaţional şi TVR+.

Concertul cu valoare de simbol a fost gândit special pentru a arăta tinerilor artişti oportunităţile pe care le oferă Concursul Enescu, parte a felului în care România contează pe piaţa internaţională.

"Nu am fi fost astăzi aici dacă nu ar fi existat George Enescu", a declarat  pe scena Ateneului Român Alexandru Oprean, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, reiterând sprijinul pe care Ministerul îl acordă Concursului şi Festivalului George Enescu.

Fotografii de la seara de deschidere sunt disponibile la acest link.
 
A dirijat Enescu la numai 28 de  ani
 
Concertul de Gală a fost deschis de Orchestra Filarominicii George Enescu cu tânărul Li Haoran (China) la pupitru, câştigător al Premiului I la Concursul de dirijat Jeunesses Musicales, eveniment care beneficiază de susţinerea Concursului Enescu. În vârstă de doar 28 de ani, Li Haoran a dirijat cu fermitate Rapsodia Română Nr. 1 de George Enescu spre încântarea publicului, care a aplaudat de trei ori şi a strigat "Bravo!".

Au urmat Concertul pentru vioară şi orchestră în mi minor op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy - solist, Alexandru Tomescu, dirijoare Donka Miteva. "Superb!" se auzeau vocile celor din sală la finalul concertului. La aplauze, mai mulţi oameni din public i-au oferit flori violonistului Alexandru Tomescu.

În a doua parte a serii de gală, pianistul Amir Tebenikhin, laureat al ediţiei din 2009 a Concursului Enescu a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră în la minor op. 16 de Edvard Grieg.

"Concertul a fost minunat, la fel şi Alexandru Tomescu şi Amir Tebenikhin pe care mi-l amintesc şi acum interpretând Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Rahmaninov în cadrul Concursului Enescu în urmă câţiva ani. A fost o interpretare perfectă, deşi lungimea şi dificultatea acestui concert sunt cunoscute printre muzicieni şi îl fac aproape imposibil de cântat. Cu toate acestea, Amir Tebenikhin a dat dovadă de o mare virtuozitate! Mă bucur că s-a întors la Bucureşti. Dirijorii au fost, de asemenea, remarcabili! Felicitări!", a scris o ascultătoare pe pagina de Facebook a Concursului şi Festivalului Enescu.

Concertul de Gală a fost o premieră în istoria Concursului Enescu şi un moment-simbol, reunind pentru prima dată pe o scenă românească muzicieni în devenire şi artişti consacraţi din mai multe părţi ale lumii.

Detalii despre Concursul Enescu

Timp de 21 de zile, între 6 septembrie şi 27 septembrie 2014, cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Enescu reuneşte la Bucureşti 240 de tineri artişti din 36 de ţări de pe 5 continente şi muzicieni consacraţi în plan mondial. Trei televiziuni străine importante promovează evenimentul. 

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internaţional George Enescu 2014 contribuie la prestigiul României în lume şi deschide drumul către cariere internaţionale pentru artişti din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franţa, România, Venezuela, Mexic, Argentina şi Australia. Concursul are patru secţiuni:  81 de candidaţi sunt înscrişi la Secţiunea de Pian, 71 la Vioară, 37 la Violoncel, în timp ce 45 de lucrări intră în competiţie la Secţiunea de Compoziţie.

Pe lângă premiile în valoare de peste 100.000 de euro, Concursul Enescu oferă în premieră şi alte oportunităţi importante laureaţilor acestei ediţii: Academia din Viena şi Kronberg Academy susţin Concursul Enescu şi oferă laureaţilor acestei ediţii posibilitatea de a studia cu importanţi muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria şi Germania. Laureaţii vor avea şi oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iaşi, Arad, Bacău, Craiova, Ploieşti, Oradea, Satu Mare, Sibiu şi Târgu Mureş).

Accesul publicului la etapele din Concurs a fost liber, tocmai pentru a permite crearea unei atmosfere specifice unei săli de concert. Locurile au fost epuizate rapid, pe baza unei înscrieri prealabile pe site. Cei care nu pot intra în sală au posibilitatea să urmărească concertele în transmisiunile live ale TVR (gala de deschidere şi finalele) şi ale Radioului Public, precum şi pe site-ul festivalului (gala, semifinalele, finalele).

De asemnea, începând cu data de 16 septembrie 2014, concertele şi recitalurile din Concurs vor putea fi urmărite şi pe un ecran amplasat în faţa Ateneului Român.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus