septembrie 2014
Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2014
Pasionaţii de film din capitală sunt aşteptaţi la cea de-a cincea ediţie a evenimentului de mare succes, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 19 septembrie 2014.

Titluri lansate recent pe marile ecrane, premiere, avanpremiere, comedii, drame, filme de ficţiune sau documentare, programul Nopţii Albe este, şi în acest an, unul extrem de atractiv pentru cinefili.

După succesul românesc de box-office Despre oameni şi melci, Libra Film Productions aduce pe marile ecrane una dintre cele mai aşteptate comedii ale anului, America, venim! (r. Răzvan Săvescu), ce va rula în premieră şi în cadrul "nopţii româneşti". Visul american este dorinţa tuturor, iar cinci actori, un regizor, un băieţel şi ursul său fac primul pas către celebritate şi pornesc din Târgovişte la New York pentru a susţine un spectacol. Dar cum socoteala de acasă nu se potriveşte niciodată cu cea din târg, aventurile încep în momentul în care aceştia acceptă un turneu pentru câţiva bănuţi. În distribuţie îi regăsim pe Mihai Călin, Gheorghe Ifrim, Adrian Văncincă, Tania Popa şi Ioana Blaj.

Atmosfera românească devine enigmatică cu Kyra Kyralina (r. Dan Piţa), povestea unei frumoase şi misterioase femei care, alături de mama sa, ajunge să îşi vândă farmecele bărbaţilor. Ecranizarea după romanul scris de Panait Istrati aduce pe marele ecran magia din celebra carte 1001 nopţi.

Noaptea Albă aduce în avanpremieră filmul de debut al tânărului regizor Andrei Gheorghe, Planşa. Alex, fost campion la scrimă, retras din cauza unui accident la genunchi, primeşte şansa de a o antrena pe Anda, cea mai nouă membră a echipei de scrimă. Cei doi dezvoltă o relaţie care trece dincolo de barierele profesionale. Martorul acestei poveşti este Mircea, iubitul şi colegul de club al Andei. Un film cu Silvian Vâlcu şi Olimpia Melinte - tânăra actriţă recompensată anul acesta cu Premiul Revelaţia anului, pentru dublul rol din coproducţia româno-spaniolă Canibal, de Manuel Martín Cuenca, la Gala Uniunii Actorilor din Spania.

Surprizele se ţin lanţ şi în cantităţi scurte pentru cinefili! Scurt / 4: Istorii de inimă neagră propune patru scurtmetraje pe cât de diferite, pe atât de captivante, care abordează aceeaşi tematică, a sfârşitului.

O lume nouă, scurtmetraj realizat de Luiza Pârvu în Statele Unite, inspirat din fapte reale, spune povestea primilor imigranţi români din Pennsylvania, 1908. Petru o întâmpină cu afecţiune mută pe Ana, soţia vărului său dar, înainte de a ajunge la inima ei, trebuie să îi dea o veste care o va schimba pentru totdeauna. Protegoniştii filmului sunt Olimpia Melinte, Florin Penişoară şi Ioan Ardelean.

Scurtmetrajul lui Radu Jude, Trece si prin perete, recompensat cu o Menţiune Specială în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes 2014, e o adaptare liberă după povestirea În magazie, de A. P. Cehov şi surprinde spaima unei fetiţe care trebuie să doarmă la bunicul ei, dar care află că în apartamentul vecin a murit cineva.

Kowalski, al doilea scurtmetraj regizat de Andrei Creţulescu, spune povestea a trei bărbaţi care se întâlnesc într-un pub. Primul bărbat are prea multe întrebări. Al doilea bărbat are un plan perfect. Al treilea bărbat nu are nicio şansă. Un scurtmetraj cu Dorian Boguţă, Şerban Pavlu şi Andi Vasluianu, plus Rodica Lazăr, într-o apariţie specială.

Să mori de dragoste rănită, de Iulia Rugină, a primit Premiul ZFR pentru scurtmetraj la TIFF 2014. Într-o seară, Andrei şi Maria vor auzi pentru ultima oară cântecul omonim al Angelei Similea. Pentru că asta este seara în care fiecare a decis că va muri. De "dragoste rănită"... Iulia Rugină este cunoscută publicului pentru lungmetrajul independent de mare succes, Love Building.

Omnibusul Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect independent născut în 2014 la TIFF, unde toate cele patru scurtmetraje au fost prezentate în cadrul ZFR, va fi prezentat în avanpremieră extraordinară la Noaptea Albă a Filmului Românesc şi va fi lansat în cinematografe pe 28 noiembrie 2014.

Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.

Numărul de spectatori înregistraţi la ediţiile precedente dovedesc faptul că evenimentul organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc reprezintă una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.

Cinefilii din Bucureşti sunt aşteptaţi la proiecţiile de film din Noaptea Albă programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Studioul Horia Bernea şi MNTR Open Air, Dianei | 4, J'ai Bistrot.

Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro şi pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Sponsor: ApaNova
Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, RomâniaFilm, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Cultural Francez, CinemaPRO, Dianei | 4, J\'ai Bistrot
Partener de promovare: RATB
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Parteneri media: Digi24, Kiss FM, UTV, Ring, Observatorul Cultural, Zile şi Nopţi, Cinemagia, EVZ Monden, IQads, CineMarx, Ziare.com, Ziarul Metropolis, SUB25, Urban.ro, Orasulm.eu, FilmReporter, 121.ro, Getlokal, Cinefan, Cooperativa Urbana, In Festival, Liternet, Blog de Cinema, Campus Bucuresti, AaRC.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus