octombrie 2014
Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2014
După un program intensiv de filme cu un palmares internaţional impresionant şi o serie de evenimente speciale inedite, Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2014, şi-a desemnat câştigătorii sâmbătă seară (18 octombrie 2014). Evenimentul a avut loc la Cinema Florin Piersic în prezenţa a peste 700 de invitaţi. Gazdele serii au fost Gianina Corondan şi actorul Sorin Dobrin.

8 lungmetraje prezentate în premieră naţională au intrat în cursa pentru premiile Competiţiei Internaţionale a celei de-a VI-a ediţii Comedy Cluj: Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Regizor, Cel Mai Bun Scenariu şi Cea Mai Bună Interpretare. Juriul a fost format din regizorii Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns şi criticul de film Mihai Fulger.

Pelicula Jacky au royaume des filles / Jacky în regatul femeilor semnată de regizorul şi scenaristul Riad Sattouf a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film şi Cel Mai Bun Scenariu. Juriul a decis în unanimitate să premieze "cel mai împlinit film, care transmite emoţii universale şi utilizează umorul în cel mai eficient mod, ca o critică socială". Actriţa Anamaria Vartolomei a primit cele două trofee Comedy Cluj în numele echipei filmului. Tânăra a jucat alături de actori celebri precum Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste sau Michel Hazanavicius. Îndrăzneţ şi inovator, Jacky au royaume des filles / Jacky în regatul femeilor spune povestea unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne care îşi condamnă oponenţii la spânzurătoare. În această ţară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbaţii, îmbrăcaţi în robe din cap până în picioare, au îndatoriri domestice.

Lionel Baier a fost desemnat cel mai bun regizor al celei de-a şasea ediţii Comedy Cluj pentru "maniera în care a condus actorii şi a reconstruit epoca" în Les grandes ondes a l'ouest / Marile unde. Filmul se concentrează pe aventurile a trei jurnalişti elveţieni în Portugalia anului 1974 când o revoluţie e pe cale să izbucnească. Baier combină un umor bine gestionat, tropi nostalgici şi comentarii socio-istorice.

Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost acordat actriţei Elise Shaap pentru rolul său din Afscheid van de Maan / Farewell to the Moon. Un personaj complex, ca de vis care se dovedeşte a avea propriile fantezii şi pe care Shaap îl transformă într-o fantezie a spectatorilor. Prezent la Gala Comedy Cluj, regizorul Dick Tuinder a primit trofeul în numele actriţei.

Juriul Competiţiilor de Scurtmetraje format din frumoasele şi talentele actriţe Andreea Vasile, Diana Cavallioti şi Iulia Verdeş au decis acordarea unei menţiuni speciale pe lângă cele două premii ale secţiunii competiţionale. Filmul Studies on Hysteria / Studii asupra isteriei (Germania) în regia lui Gabriel Borgetto, "nu putea trece neobservat în economia unor scurtmetraje care au ceva de spus pe un ton atât de îndrăzneţ". Producţia Academiei de Film Baden Wuttemberg este unul dintre acele filme care, prin curaj şi autenticitate, îşi câştigă dreptul de a se face vizibil fără prea multe explicaţii.

Goodman / Om bun (Rusia) a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj. Juriul a apreciat filmul tinerei Anna Yanovskaya pentru jocul curat, simplitatea mijloacelor, pentru mesajul simplu dar foarte puternic şi în special pentru necesitatea lui în societatea în care trăim şi a contextului politic actual. Goodman / Om bun spune povestea unor tineri care îşi apără libertatea şi a unui maior de poliţie care încearcă să îi saboteze.

Regizorul grec Michael Felanis a primit premiul pentru cel mai bun Scurtmetraj independent pentru A Hardworking Robber / Un hoţ muncitor. Este povestea unui hoţ care decide să nu îşi folosească doar arma pentru a-şi câştiga existenţa. Un film în care ironia, autoironia şi asumarea acesteia sunt închegate într-o construcţie unitară cu un ritm foarte bine ales.

Publicul Comedy Cluj a avut rolul său bine definit de-a lungul maratonului de filme prezentate în cele 9 zile de festival. Debutul în regie al lui celebrului actor Mike Myers, documentarul Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon a avut cel mai mare succes şi a primit unul dintre cele mai importante premii ale serii, Premiul Publicului. Myers îl urmăreşte pe impresarul lui Alice Cooper, prietenul lui Janis Joplin, Jim Morrison şi Jimi Hendrix - îndrăgita vedetă de la Hollywood, Shep Gordon.

Unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi actori de teatru şi film, Victor Rebengiuc a primit Premiul de Excelenţă al celei de-a VI-a ediţii a "Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj". Actor de o versatilitate incredibilă, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Victor Rebengiuc este o figură marcantă în dezvoltarea culturii româneşti. Tipătescu, Apostol Bologa, Tănase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete sau Niki Ardelean sunt doar câteva din seria rolurilor memorabile.

Ceremonia de decernare a premiilor a fost urmată de proiecţia filmului Pride, în regia lui Matthew Warchus. Prezentat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs şi premiat la Cannes, filmul a fost recunoscut de către celebra publicaţie de cinema IndieWire drept "exemplificarea perfectă a comediei".

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj este organizat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană.

Making Of-ul festivalului a fost realizat de echipa formată din Laviniu Lazăr, Marieta Manolache, Gabriel Chelcea, Daniel Dan şi poate fi urmărit aici:


Canalele oficiale ale festivalului: www.comedycluj.ro // https://www.facebook.com/FestivalulComedyCluj
Descarcă aplicaţia mobilă Comedy Cluj 2014 din Google Play şi App Store

Prezentat de: Banca Transilvania
Susţinut de: Zuzu

Proiect realizat cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Cultural German, Ambasada Israelului în România, Casa de Cultură a Studenţilor, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Sapientia, Teatrul Naţional Cluj-Napoca şi Opera Maghiară Cluj-Napoca.
Sponsori principali: JTI, EnergoBit, Electrogrup, Groupama Asigurări, Auto Transilvania, BetFair, Stoma, TNT, Iulius Mall, Domino, ILETA, City Tour Events, Play Photobooth, Festivaloo, Cristina Simina, Biletmaster, TV5
Parteneri de ospitalitate: City Plaza, Bricks, Charlie, Chios, Londoner, Shelter, Souper, Humanitas, Casa TIFF, The Soviet

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021

Parteneri: Radio ZU, ZUTV, Intact Media Group, Cinemagia, CinemaRx, CineFan, Film Reporter, All About Romanian Cinema, Liternet, Urban.ro, 121.ro, GetLokal.ro, Webcultura, Ziua de Cluj, Monitorul de Cluj, Făclia, I love Cluj, Clujul Cultural, Transilvania Reporter, Actual de Cluj, Kronika, Zile şi Nopţi, România Liberă, Academia Caţavencu, Adevărul, Dilema Veche, Cluj.com, Evenimente din Cluj, Artact Magazin, Revista Bulevard, Cluj Life, Info Trafic, eClujeanul.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus