septembrie 2014
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2014
Festivalul Internaţional de Film Timishort, care va avea loc la Timişoara în perioada 2 - 5 octombrie 2014, va prezenta publicului şi în 2014 deja cunoscuta secţiune competiţională Videorama. Programul Videorama mizează pe film experimental şi artă video, mult prea puţin promovate în România, tocmai pentru ca spectatorii să aibă şansa de a cunoaşte artişti video talentaţi, din ţara noastră şi din străinătate. Dacă principalul obiectiv al Timishort este ca prin competiţia sa să descopere noi autori de cinema, pentru Videorama, selecţionerul Alexei Dmtriev (curator şi regizor din Sankt Petersburg/Rusia) a realizat un program de 10 filme, care împing limbajul audio-vizual dincolo de limitele sale actuale, care va fi prezentat la Sinagoga din Cetate din centrul Timişoarei.

Juriul Videorama este format din Ilan Yona (Israel), Mihai Grecu (Franţa/România) şi Eugen Neacşu (România).

Artist video şi media, Ilan Yona trăieşte şi creează la Berlin. El a făcut studii interdisciplinare în domeniul calculatoarelor şi artelor digitale la Universitatea din San Diego, California, în 2007. Ulterior, a primit o bursă completă pentru a studia arta şi educaţia la Şcoala de artă Midrasha, specializându-se în artă video şi fotografie. După spectacolul de absolvire, în 2010, în cadrul căruia a avut primele două spectacole solo şi a participat la numeroase expoziţii de grup, s-a alăturat unui colectiv de artişti numit "Support Group", cu care lucrează şi în prezent. În aul 2010, el a deschis "Recoursia", o şcoala new media a cărui scop este să furnizeze artiştilor instrumente de ultimă oră şi să ii expună unor metode noi de a aplica aceste instrumente în context artistic. În anul 2011, Ilan Yona s-a mutat la Berlin, unde locuieşte şi acum şi îşi expune arta. El foloseşte tehnici de "gherilă" în procesul realizării filmelor sale (video, animaţie foto, vizualizări 3D şi autoironie), lucrând în cadrul graniţelor genurilor cinematografice familiare, dar trişând regulile pentru a crea acte tăcute de sabotaj.

După studii de artă şi cinematografie în România şi Franţa, la Fresnoy Studio of Contemporary Arts, Mihai Grecu dezvoltă un limbaj vizual personal complex. Prin îmbinarea unor imagini simbolice cu situaţii metaforice şi atmosfere suprarealiste, lucrările sale provoacă atât percepţia privitorului cât şi imagistica contemporană prin teme recurente, cum ar fi mediul, războaiele, apa şi metamorfoza.

Filmele sale poem au fost prezentate în cadrul a numeroase festivaluri de film şi new media din întreaga lume (Rotterdam, Festival of New Cinema la Montreal, Clermont Ferrand, Videobrasil) şi a numeroase expoziţii (Dans la nuit, des images la Grand Palais din Paris, Mois de la Photographie la Paris, Hengesbach Gallery la Berlin, etc).

Eugen Neacşu este art director şi motion designer, ce în prezent lucrează la propriul studio de design multimedia, Electronic Resistance din Timisoara. Lucrările sale constau în animaţii de scurtmetraj, spoturi comerciale animate, proiecţii live şi mapări vizuale. Cu o experienţă de peste 8 ani în domeniul graficii animate, lucrările sale au fost incluse în programul permanent al Ars Electronica (Linz, Austria) şi în festivaluri de animaţie din întreaga lume.

Festivalul Internaţional de Film Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu suportul Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timişoara, Ambasada Israelului la Bucureşti, promovat de TVR Timişoara, Radio Timişoara, Observator Cultural, Modernism.ro, Dordeduca.ro, Liternet, West City Radio, Cinemagia, Sub25, Marele Ecran, Digi24 Timişoara, 24Fun şi susţinut de Cuib D'Arte, Van Graph K'fe, RDS/RCS, Music Service, Elba Timişoara.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus